Αμφίβολη η πορεία του τουρισμού λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων, καθώς μετά την κίνηση με το τοπικό lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μύκονο, στο μικροσκόπιο μπαίνουν περισσότερα νησιά και όχι μόνο. Και όλα αυτά, καθώς κορυφώνεται η τουριστική περίοδος, οι διακοπές έχουν ήδη κλειστεί και δύσκολα μπορούν να αλλάξουν τα πλάνα.
Κάτι που δεν θα είναι πρωτόγνωρο, καθώς παρόμοια κατάσταση είχε δημιουργηθεί και πέρσι το καλοκαίρι με το lockdown σε Πόρο, Πάρο, Αντίπαρο, Ύδρα, Σπέτσες που άλλαξαν τα πλάνα των τουριστών τελευταία στιγμή μέσα στον 15αύγουστο.
Ποια νησιά είναι πλέον στο «πορτοκαλί» και υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο για μίνι lockdown στο μοντέλο της Μυκόνου, δηλαδή με απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, αλλά και απαγόρευση μουσικής για όλο το εικοσιτετράωρο.
Εξάλλου και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι αρκετά νησιά είναι σήμερα «πορτοκαλί» και «πρέπει να πέφτει το πρόστιμο το ένα μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα».
Σε Πάρο, Ίο, Σαντορίνη και Κρήτη στρέφεται τώρα η ανησυχία επιστημόνων και κυβέρνησης. Σε αυτά αναφέρθηκε στην τελευταία ενημέρωση για την πανδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Πιο αναλυτικά, στην Πάρο, καταγράφηκε τις προηγούμενες μέρες αύξηση του ιικού φορτίου της τάξεως του 520%, στη Σαντορίνη 140%, στο Ρέθυμνο 46% (αλλά με πολλά κρούσματα), στο Ηράκλειο 83% και στη Μήλο 500%, με σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων πάντα σε αναλογία 100.000 κατοίκων.
Για άλλα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με το cyclades24, τα κρούσματα χθες, Κυριακή 18/7, διαμορφώνονταν ως εξής:
Μύκονος (39), Σύρος (3), Τήνος (4), Πάρος (19), Νάξος (8), Μύκονος (39), Μήλος (4), Θήρα (13) και Άνδρος (2).