Τις τελευταίες εβδομάδες τα περιστατικά είναι πολλά σε νησιά όπως η Ίος, η Πάρος, η Μύκονος με επισκέπτες που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, καθώς δεν τους επιτρέπεται να αποχωρήσουν, αλλά να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την απουσία ξενοδοχείων καραντίνας ή αντίστοιχων καταλυμάτων.
Σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε αλλαγές κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως «αυτές τις ημέρες επανεξετάζεται το σχετικό πρωτόκολλο».
Σε ερώτηση για τα ξενοδοχεία καραντίνας και το εάν επαρκούν, η Αριστοτελία Πελώνη είπε: «Εξ΄όσων γνωρίζω αυτή είναι μια συνεννόηση που γίνεται μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και υπουργείου Τουρισμού, όπου κρίνεται ότι απαιτείται παρέμβαση γίνεται παρέμβαση» για να προσθέσει ότι εξετάζεται σχέδιο ενίσχυσης όπου υπάρχουν εξάρσεις κρουσμάτων.
Μάλιστα σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ανέφερε ότι εκτός από την επαναξιολόγηση του σχετικού πρωτοκόλλου ζητείται και η συνδρομή τοπικών ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων προκειμένου όπου υπάρχει ανάγκη να βρεθούν χώροι.
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή περίπτωση οικογένειας από την Αλόννησο. Το ζήτημα ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας έσπευσε να απαντήσει, διαψεύδοντας την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τελικά η οικογένεια που εγκλωβίστηκε στην Αλόννησο χωρίς ξενοδοχείο αποκάλυψε την αλήθεια…
Σήμερα, ηΠανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων τονίζει σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας χρησιμοποιείται κυρίως από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κ.λπ. χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb).
Επιπλέον, οι ξενοδόχοι αναφέρουν πως τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια. Βρέθηκαν με τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό, δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να απομονωθούν στο τουριστικό κατάλυμα που διέμεναν.
Σημειώνεται πως τα νόμιμα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν και δωμάτια απομόνωσης για πελάτες τους που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό (για αυτό άλλωστε όταν επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες η παραίνεση από αυτές είναι να συνεχίσουν να φιλοξενούν απομονωμένους τους πελάτες τους), ωστόσο δεν έχουν όλα τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, με δεδομένο πως η σωστή τήρηση της διαδικασίας απομόνωσης σε έναν χώρο με τόσο πολλούς διαμένοντες δεν είναι εύκολη υπόθεση αναφέρει η ΠΟΞ.
Ωστόσο, σημειώνει η ΠΟΞ, οι τουρίστες που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό ασφαλώς και μπορούν και πρέπει να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας.
Αυτό άλλωστε ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περνούν τη καραντίνα στην ιδιόκτητη ή μισθωμένη (όπως εν προκειμένω) κατοικία τους.
«Προτείνουμε, λοιπόν, οι τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί [σ.σ.: στον κορονοϊό], να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα», καταλήγει η επιστολή.
Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ
Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν φρόντισαν να ορίσουν ούτε καν ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά λόγω της πεποίθησης που είχαν ότι επιτεύχθει η ανοσία των νησιών από κορονοιο.
Όπως μας ενημερώνουν οι συνάδελφοι σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων τα θετικά περιστατικά περαμένουν με συμπτώματα στα σκαλιά των κέντρων υγείας αρκετές ώρες μέχρι να υπάρξει μέριμνα για τη φιλοξενία τους.
Τις τελευταίες ημέρες πολαπλασιασθηκσν τα θετικά κρούσματα ευτυχώς χωρίς να υπάρχουν βαριά περιστατικά που να χρειάζονται αεροδιακομιδή ή νοσηλεία.
ΜΥΚΟΝΟΣ. Τα θετικά περιστατικά κορονοιου που διαγνώνονται στο κεντρο υγείας αυξήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα διέγνωσαν 15 κρούσματα την ημέρα. Το ξενοδοχείο καραντίνας 25 κλινών είναι γεμάτο και τα θετικά περιστατικά περιμένουν ώρες έξω σπό τα σκαλιά του κέντρου υγείας με συμπτώματα. Στο κεντρο υγείας είναι μόνο 7 νοσηλευτές με πολλές ακάλυπτες βάρδιες.
ΠΑΡΟΣ. Κάθε ημέρα διαγνώνουν 30 με 40 θετικά κρούσματα. Χθές 39. Το ξενοδοχείο καραντίνας 30 κλινών γέμισε. Ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς με συμπτώματα μέχρι να βρεθεί χώρος να φιλοξενηθούν ή να τους παραλάβει ελικόπτερο για μεταφορά. Υπηρετούν μόνο 9 άτομα στη νοσηλευτική υπηρεσία.
ΤΗΝΟΣ. Είναι ελεγχόμενα τα περιστατικά. Ένα με δύο την ημέρα. Ακόμη δεν υπάρχει ανάγκη για ξενοδοχείο καραντίνας. Το κέντρο υγείας δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. Σήμερα συρρέουν άτομα για τεστ κορωνοιου. Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν και στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ένα με δύο περιστατικά.Στο νοσοκομείο διαγνώνονται κάθε ημέρα περί τα 10 θετικά κρούσματα.
ΙΟΣ. Στο κέντρο Υγείας διαγνώνονται περί τα 5 θετικά κρούσματα την ημέρα. Βρέθηκε πιά ξενοδοχείο καραντίνας 60 κλινών και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση».