Ελλάδα

Ο κορονοϊός θα μείνει «για πάντα» – Η χαμένη ευκαιρία στην πανδημία

«Θα έχουμε μια ενδημική νόσο για πάντα». Αυτή είναι η πρόβλεψη του Γιώργου Παυλάκη, ο οποίος μίλησε σήμερα για την κατάσταση στην Ελλάδα και τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση της πανδημίας.

Τα μέτρα στην εστίαση φεύγουν, όμως η κατάσταση με την πανδημία στην Ελλάδα δεν γίνεται καλύτερη. Χθες, οι νεκροί ανήλθαν σε 119, ενώ συνολικά τον Ιανουάριο, 2.800 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Για το θέμα μίλησε σήμερα ο επικεφαλής τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία, το ίδιο και η Ελλάδα. «Έχουμε αποφασίσει ότι θα έχουμε μία ενδημική νόσο για πάντα. Αυτό είναι συνθηκολόγηση άνευ όρων» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο κ. Παυλάκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια αποτυχία της ελληνικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση της Covid, σε αντίθεση με τις αρχές της πανδημίας.

«Όπως είχε πάει πολύ καλά το πρώτο διάστημα, τώρα πρέπει να πούμε ότι τα πάει πολύ άσχημα. Και αυτό αντανακλάται και στα κρούσματα και στους θανάτους».

Ο κ. Παυλάκης εκτίμησε πως «χάθηκε η ευκαιρία πριν από τις γιορτές να περιοριστεί το τσουνάμι. Έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την πείρα των προηγούμενων χρόνων και να αποφύγουμε τα 20.000 και 50.000 κρούσματα κάθε μέρα. Τα κρούσματα δεν θα περιοριστούν εύκολα. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες τις περασμένες εβδομάδες. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να περιορίσει το τσουνάμι πριν από τις γιορτές, όπως τις ημέρες της κακοκαιρίας για να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα».

Για τον μεγάλο αριθμό των θανάτων, σημείωσε:

«Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζει στον Μεσαίωνα και έχει αφεθεί χωρίς επιμόρφωση για τα εμβόλια. Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να μολύνονται και να πηγαίνουν στην εντατική και χειρότερα.»

Ο λόγος που παραμένουν στα ύψη οι θάνατοι είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας της πληθυσμιακής ανισότητας:

«Υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που κάνει ότι του πούμε, έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολιασμού, θα κάνει και τέταρτη αν χρειαστεί. Υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν κάνει τίποτα από αυτά για διάφορους λόγους. Αν δεν αλλάξουν αυτά τα μυαλά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μεγάλα προβλήματα».

«Χρωστάμε στον χάρο» πρόσθεσε και επισήμανε:

«Οι άνθρωποι που νόσησαν πριν από ένα και δύο χρόνια είναι ακόμα ευάλωτοι. Τα εμβόλια δεν πιάνουν το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, όπως συμβαίνει με τα παιδιά, τα οποία προστατεύονται πολύ καλά».

«Θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις»

Ξεκαθάρισε, τέλος, πως «θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις».

«Θα έρθουν πολύ περισσότερα γιατί έχουμε αφήσει τον ιό να αλωνίζει παγκόσμια με τρισεκατομμύρια ιούς που πολλαπλασιάζονται. Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι γίνεται με τους ιούς, ας δούμε τι γίνεται με την γρίπη κάθε χρόνο» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αλκοολόμετρο σε όλα τα αυτοκίνητα: Δεν θα παίρνει μπρος αν είσαι μεθυσμένος
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους
Chevron Right