Εφιάλτης για τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής έχουν γίνει οι αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα, Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν 111 φωτιές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το τελευταίο, δε, 24ωρο εκδηλώθηκαν 59 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Η εικόνα της φωτιάς σε όλη τη χώρα
Ειδικότερα:
- Στην Πάρνηθα, οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
- Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.
- Στη Ροδόπη, οι έντονες αναζωπυρώσεις τις μεσημεριανές ώρες δημιούργησαν μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Λεπτοκαρυάς, γι’ αυτόν τον λόγο στις 15:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής.
- Επίσης, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Ζάλτσα, Στείρι και Κυριάκι Βοιωτίας, στην Πύλη Τρικάλων και στη Βίτωλη Μακρακώμης Φθιώτιδας.
- Σε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στις περιοχές Ζαχάρω, Πύργο, Πηνειό και Ανδραβίδα της ΠΕ Ηλείας, επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα.
- Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Ελληνικό Αργολίδας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 οχήματα και 2 Α/Φ.
- Τέλος, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Λάγιο Λακωνίας έχει οριοθετηθεί.
Οι χώρες που βοηθούν την Ελλάδα στις φωτιές
Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από:
- Κύπρο (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Δαδιά Έβρου και 31 πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική),
- Κροατία (1 αεροσκάφος που επιχείρησε στη Δαδιά Έβρου),
- Γερμανία (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική),
- Σουηδία (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική),
- Τσεχία (1 ελικόπτερο που επιχείρησε στη Βοιωτία),
- Ρουμανία (51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στις περιοχές Συκορράχη και Σάππες της ΠΕ Έβρου),
- Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου) και
- Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική),
- αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (16 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική),
- καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς).
Επίσης, συνδρομή παρέχουν, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Συναγερμός για νέες φωτιές το Σάββατο 26/8: Σε επιφυλακή 4 περιφέρειες
Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει σε 4 περιφέρειες της χώρας, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο, Σάββατο (26/8), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Φωτιές: Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας
Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου🔥για αύριο Σάββατο 26/08:
🟠 Πολύ υψηλός κίνδυνος 4️⃣ σε:
📍 #Αττική #Σκύρο #Ροδόπη #Σαμοθράκη
📍 περιοχές #Εύβοιας #Βοιωτίας #Κορινθίας & #Έβρου🟡 Υψηλός κίνδυνος 3️⃣ σε αρκετές περιοχές
ℹ https://t.co/qBoE12eUta pic.twitter.com/Z3ehrfRLW4
— Civil Protection GR (@CivPro_GR) August 25, 2023
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου🔥για αύριο Σάββατο 26/08:
🟠 Πολύ υψηλός κίνδυνος 4️⃣ σε:
📍 #Αττική #Σκύρο #Ροδόπη #Σαμοθράκη
📍 περιοχές #Εύβοιας #Βοιωτίας #Κορινθίας & #Έβρου🟡 Υψηλός κίνδυνος 3️⃣ σε αρκετές περιοχές
🚒Επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος… pic.twitter.com/iDwo5USUKd
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 25, 2023
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική
Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Οι οδηγίες της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες
Το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί τους πολίτες:
1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως
i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
iv. το κάπνισμα μελισσών,
v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά.
2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.
Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Το φιάσκο της κυβέρνησης: Με 52% λιγότερες φωτιές, αύξηση… 195% στις καμένες εκτάσεις
Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσαν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι διαβεβαιώσεις περί «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας οι φωτιές μετέτρεψαν σε στάχτη σχεδόν 1,3 εκατ. στρέμματα μέχρι χθες, Πέμπτη (24/8), σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Meteo που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα, Παρασκευή.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (https://effis.jrc.ec.europa.eu) που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι είχαμε 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, με ταυτόχρονη αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά… 195%!
Φωτιές: Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε καμένες εκτάσεις ανάμεσα σε 20 μεσογειακές χώρες
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Meteo:
- Η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει αύξηση +195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
- Καταγράφοντας 281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 824.640 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 595.330 στρέμματα. Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφουν επίσης η Γαλλία (+66%) και το Μαρόκο (+30%), ενώ μείωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες.
- Ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει μείωση -52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα. Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+78%), Γαλλία (+194%), Μαρόκο (+51%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%).
- Καταγράφοντας 27 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 340 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.
- Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, σημειώνει αύξηση +517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022.
- Καταγράφοντας, κατά μέσο όρο, 462 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών, με τεράστια μάλιστα διαφορά. Δεύτερη έρχεται η Αλγερία με μέσο όρο 10.517 ανά δασική πυρκαγιά και τρίτη η Συρία με μέσο όρο 6.053 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά. Αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Τυνησία (+1%) και Ιταλία (+35%), με τις υπόλοιπες χώρες να παρουσιάζουν μείωση στον μέσο όρο των στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά.
Τα διαγράμματα της κυβερνητικής αποτυχίας στις φωτιές
- Εικόνα 1. Συνολική καμένη έκταση στις χώρες της Μεσογείου έως την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
- Εικόνα 2. Συνολικός αριθμός μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στις χώρες της Μεσογείου έως την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
- Εικόνα 3. Μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στις χώρες της Μεσογείου έως την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
Meteo: Απαιτείται άμεση, δραστική αλλαγή στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών
«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η μονάδα ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ μπορεί να συνεισφέρει με εργαλεία και υπηρεσίες όπως ενδεικτικά είναι (1) το εκτεταμένο και πιο πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα, (2) το προηγμένο προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0, και (3) οι υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικές και πυρομετεωρολογικές προγνώσεις», υπογραμμίζει το Meteo.