Ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας ήταν ο Ιανουάριος του 2022. Μόνο τον Ιανουάριο 2.710 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ελλάδα. Το θλιβερό ρεκόρ καταγραφόταν την ημέρα που η Ελλάδα, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες άρχισε να χαλαρώνει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα, με μία σημαντική διαφορά όμως: Η Ελλάδα την τελευταία βδομάδα Ιανουαρίου μετρούσε 61 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, η αντίστοιχη αναλογία θανάτων στην Γερμανία ήταν 2 θάνατοι, στην Ολλανδία 3, στην Ισπανία 11, στην Ιταλία 27, όπως γράφει σήμερα το K-REPORT.
Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον το θέμα δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν σοβαρά. Τα μέτρα χαλαρώνουν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αποκλιμάκωση θα είναι πολύ πιο αργή απ’ ότι αναμενόταν. Χθες 119 άνθρωποι χάθηκαν, ενώ τα κρούσματα και πάλι πλησίασαν τις 20.000.
Η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα έχουν ξεκάθαρα συνθηκολογήσει με την πανδημία. Αυτό λέει ο επικεφαλής τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
«Θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις» ξεκαθάρισε, και τόνισε: «Θα έρθουν πολύ περισσότερα γιατί έχουμε αφήσει τον ιό να αλωνίζει παγκόσμια με τρισεκατομμύρια ιούς που πολλαπλασιάζονται. Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι γίνεται με τους ιούς, ας δούμε τι γίνεται με την γρίπη κάθε χρόνο» συμπλήρωσε.
«Έχουμε αποφασίσει ότι θα έχουμε μία ενδημική νόσο για πάντα. Αυτό είναι συνθηκολόγηση άνευ όρων» δήλωσε ο κ. Παυλάκης, συγκρίνοντας την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στον κοροναϊό με την Κίνα όπου όπως είπε γίνεται εξαιρετική δουλειά.
Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα τόνισε ότι είναι μια αποτυχία της ελληνικής κοινωνίας. «Όπως είχε πάει πολύ καλά το πρώτο διάστημα της επιδημίας, τώρα πρέπει να πούμε ότι τα πάει πολύ άσχημα. Και αυτό αντανακλάται και στα κρούσματα και στους θανάτους».
Όπως εξήγησε, «χάθηκε η ευκαιρία πριν από τις γιορτές να περιοριστεί το τσουνάμι. Έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την πείρα των προηγούμενων χρόνων και να αποφύγουμε τα 20.000 και 50.000 κρούσματα κάθε μέρα. Τα κρούσματα δεν θα περιοριστούν εύκολα. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες τις περασμένες εβδομάδες. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να περιορίσει το τσουνάμι πριν από τις γιορτές, όπως τις ημέρες της κακοκαιρίας για να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα».
Που οφείλεται ο μεγάλος αριθμός των θανάτων
Ιδιαίτερα επικριτικός για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ο κ. Παυλάκης περιέγραψε το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία και το Ισραήλ, δύο χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον κορονοϊό.
«Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζει στον Μεσαίωνα και έχει αφεθεί χωρίς επιμόρφωση για τα εμβόλια. Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να μολύνονται και να πηγαίνουν στην εντατική και χειρότερα» σχολίασε για τη χώρα μας, λέγοντας ότι είναι ένα από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος στις ΗΠΑ ο λόγος που παραμένουν στα ύψη οι θάνατοι είναι εξαιτίας της πληθυσμιακής ανισότητας.
«Υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που κάνει ότι του πούμε, έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολιασμού, θα κάνει και τέταρτη αν χρειαστεί. Υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν κάνει τίποτα από αυτά για διάφορους λόγους. Αν δεν αλλάξουν αυτά τα μυαλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μεγάλα προβλήματα», είπε. Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «χρωστάμε στον Χάρο. Οι άνθρωποι που νόσησαν πριν από ένα και δύο χρόνια είναι ακόμα ευάλωτοι. Τα εμβόλια δεν πιάνουν το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, όπως συμβαίνει με τα παιδιά, τα οποία προστατεύονται πολύ καλά».
Μιλώντας για την Όμικρον 2 ο κ. Παυλάκης δήλωσε ότι «θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις. Θα έρθουν πολύ περισσότερα γιατί έχουμε αφήσει τον ιό να αλωνίζει παγκόσμια με τρισεκατομμύρια ιούς που πολλαπλασιάζονται. Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι γίνεται με τους ιούς, ας δούμε τι γίνεται με την γρίπη κάθε χρόνο».