Ο εμβολιασμός του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα στις τάξεις των επιστημόνων, την ίδια στιγμή που τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες δεν εξισορροπούνται διά μέσου των υφιστάμενων μέτρων.
Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες, για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα ακόμα εκατομμύριο πολιτών. Αν εξαιρεθούν τα 1,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο, τότε υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός που απομένει να κάνει το εμβόλιο κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκατ. πολίτες άνω των 12 ετών.
Ο χρόνος, ωστόσο, εξαντλείται, καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά και ήδη, σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες της χώρας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, με αποτέλεσμα, τα νοσοκομεία της περιοχής, να δέχονται ήδη μεγάλη πίεση.
Ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», δρ. Νικόλαος Καπραβέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). «Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει», είπε χαρακτηριστικά.
- Συναγερμός για τα παιδιά
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε παιδιά ύστερα από το άνοιγμα των σχολείων, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμά πως τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα πιεστούν και υπολογίζει πως στο άμεσο μέλλον το 40% των κρουσμάτων θα αφορά παιδιά που κινδυνεύουν ακόμα και με long COVID.
Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 38 παιδιά με κορονοϊό και πλέον το 30% των κρουσμάτων αφορά ανήλικους. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, επεσήμανε πως πρέπει να προετοιμάζονται καταλλήλως τα παιδιατρικά νοσοκομεία, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, ενώ εκτίμησε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκύψει αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία, έστω και μικρή.
- Τρίτη χειρότερη στην Ευρώπη σε θανάτους η Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, στην 3η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά στην αναλογία θανάτων από κορονοϊό ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), είναι πραγματικά «καταπέλτης».
Ειδικότερα, όπως δημοσιεύει το ECDC με αναφορά στις τελευταίες 14 μέρες, η χώρας μας κατέγραψε 54,11 θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού. Αυτός ο αριθμός είναι υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσο όρου, ο οποίος διαμορφώνεται σε 15,84 νεκρούς ανά εκατ. κατοίκων. Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα ανάμεσα στα 30 κράτη βρίσκονται μόνον η Βουλγαρία (131,34 θάνατοι) και η Λιθουανία (76,59).
Επιπροσθέτως, παρά τις προ ημερών διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών για το αντίθετο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει μίνι lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας. Παράλληλα, παρατάθηκε η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, ενώ στο πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου (3) του επιδημιολογικού χάρτη της Ελλάδας εντάχθηκε και η Ευρυτανία.
Εν τω μεταξύ, οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες είναι ανυποχώρητοι και ταυτοχρόνως αμείλικτοι σχετικά με την προέλαση της COVID-19 στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει απογοητευτικό. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή η άκρως επικίνδυνη νόσος σκότωσε άλλους 33 συνανθρώπους μας, ενώ 331 ασθενείς νοσούν πολύ σοβαρά και είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της χώρας μας.
Αναφορικά με τα περιστατικά COVID, το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκέντρωσε 392 καινούργιες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 237 και η Θεσσαλονίκη 331. Επιπλέον, στην Κρήτη εντοπίστηκαν 76 νέες προκληθείσες από τον ιό λοιμώξεις.