246 «σπασίματα» της καραντίνας των 14 ημέρων έχουν καταγράψει οι αρχές από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου μέχρι και σήμερα.
Στους παραβάτες επιβλήθηκαν και τα αντίστοιχα πρόστιμα των 5.000 ευρώ, ενώ έχουν ακολουθηθεί και οι ανάλογες ποινικές διαδικασίες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Όπως αναφέρει, εξάλλου, ο τηλεοπτικός σταθμός, σε καραντίνα βρίσκονται σήμερα 15.181 άτομα στη χώρα μας. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται άτομα από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κτλ..
Την ίδια στιγμή, οι τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν από την αρχή εφαρμογής του μέτρου είναι 15.575 ενώ σε 737 περιπτώσεις η Αστυνομία προχώρησε σε έλεγχο με φυσική παρουσία στο χώρο.
Σύμφωνα δε με το ίδιο ρεπορτάζ θα ακολουθήσουν αυστηρότεροι έλεγχοι με λογισμικό όπου μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε έναν χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπουν σε μία άλλη εφαρμογή ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης. Τέλος, θα αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις.
Επισημαίνεται ότι οι ποινές για την παραβίαση της καραντίνας είναι αυστηρές, καθώς και ότι μπορεί να φτάσουν τα ισόβια, σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και οδηγήσει σε θάνατο λόγω του ιού.