Το φετινό καλοκαίρι είναι πράγματι διαφορετικό από τα προηγούμενα, καθώς όχι μόνο η πανδημία είναι σε εξέλιξη, αλλά το μεγάλο μας «όπλο» οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού «φρενάρουν» επικίνδυνα.
Παρόλα αυτά, όχι μόνο έχουν αρχίσει να μαζεύονται μαύρα σύννεφα, αλλά ήδη αχνοφαίνονται στον ορίζοντα οι συνέπειες των αποφάσεων που ελήφθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Μπορεί το εμβόλιο να θεωρείται η μοναδική ελπίδα απέναντι στον «αόρατο εχθρό», όμως μετά το φιάσκο με το AstraZeneca, τα δημοσιεύματα που διέσπειραν αμφιβολίες και τις δηλώσεις ειδικών και κυβερνητικών για τα εμβόλια, ήρθε η ώρα που πολλοί εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους.
Ένα υπολογίσιμο ποσοστό των πολιτών γυρίζει την πλάτη στον εμβολιασμό, τα κρούσματα καλπάζουν σιγά-σιγά και πλησιάζουν αριθμούς εποχής lockdown, ενώ οι αρνητές της πανδημίας σηκώνουν «κεφάλι» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει να υποχωρούν από αυτή την εβδομάδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα (11-17 Ιουλίου) ο μέσος όρος εμβολιασμών ήταν 74.197, ενώ πλέον γίνονται κατά μέσο όρο 66.374 εμβολιασμοί την ημέρα.
Μέχρι στιγμής, 4.734.403 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, με το ποσοστό να μην επαρκεί, ώστε να επιτευχθεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».
Παράλληλα, τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται και ιδιαίτερα σε νησιά που είναι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί, τόσο για κατοίκους της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις 21/7, την εβδομάδα 12 Ιουλίου 2021 – 18 Ιουλίου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%. Πίνακας 3: Ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα με δεδομένα από 12 Ιουλίου 2021 έως 18 Ιουλίου 2021 (2021-W28)
Μάλιστα, οι πέντε περιοχές με την μεγαλύτερη θετικότητα, είναι οι εξής:
– Ρέθυμνο: 4,85%
– Πάρος: 4,31%
– Μύκονος: 4,06%
– Καρδίτσα: 2,51%
– Μήλος: 2,47%
Αναλυτικά οι πίνακες του ΕΟΔΥ
Ταυτόχρονα, πέρα από τα παραπάνω που προκαλούν «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και ειδικούς, στην εξίσωση μπαίνουν και οι αρνητές της πανδημίας.
Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη (21/7) πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ μέρος έλαβαν και Χρυσαυγίτες.
Κρατώντας σταυρούς και εικόνες της Παναγίας, ζητούσαν με συνθήματα «Ορθοδοξία ή θάνατος» να σταματήσει ο εμβολιασμός και ειδικά ο υποχρεωτικός.
Έτσι, παρά τις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου και της έκκλησης που έκανε η Εκκλησία σε ιερείς και πιστούς για να εμβολιαστούν, δεν προκύπτουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Πλέον, όλα είναι επικίνδυνα «εύθραυστα» και αναμένεται ένα «covid καλοκαίρι»…