Τη στιγμή που όλοι περιμένουν να κάνουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας κανονικό Πάσχα, δυσοίωνος εμφανίζεται ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης για την πορεία της πανδημίας.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, επανέλαβε για ακόμα μία φορά την άποψή του περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ έκρουσε «καμπανάκι» για νέο κύμα αύξησης κρουσμάτων μέσα στο Πάσχα.
«Η αισιοδοξία για τις Απόκριες και το Πάσχα δεν πηγάζει από πουθενά, είναι μακάβριο αστείο να μιλάμε για τέλος της πανδημίας τον Φεβρουάριο», σημείωσε.
«Το Πάσχα πρέπει να κερδηθεί, κόβοντας τα κρούσματα», τόνισε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας και να επιβάλλει lockdown δύο εβδομάδων.
Αναφορικά με το αν ο ιός θα παρουσίασει ενδημικότητα ο καθηγητής τόνισε πως το να ευχόμαστε να γίνει ενδημικός ο ιός είναι λάθος. «Να μην βρωμίζουμε τις λέξεις, όπως με την αριστεία. Ενδημία δεν σημαίνει αβλαβής κατάσταση. Είναι μεγάλος μπελάς η ενδημική νόσος» ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη φυματίωση που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.
Τέλος, επανέλαβε τη θέση του υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού με αυστηρές κυρώσεις, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των νεκρών στην πραγματικότητα, καθώς όπως είπε κάθε μέρα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ λιγότεροι θάνατοι από αυτούς που σημειώνονται.
Ανησυχία για νέες μεταλλάξεις και εκπλήξεις
Διόλου πιο αισιόδοξος δεν εμφανίστηκε ούτε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
Όπως είπε θεωρεί απολύτως βέβαιη την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και πως ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του.
«Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται», προειδοποίησε.
Για τον πολύ υψηλό αριθμό νεκρών καθημερινά, ο ίδιος σημείωσε πως περίμενε ήδη την αποκλιμάκωση αλλά δεν έχει έρθει ακόμα, ενω προέβλεψε ότι ίσως δουμε μείωση των νεκρών, γύρω στους 90 καθημερινά, τις επόμενες μέρες.
Μίλησε επίσης για δύο σενάρια αναφορικά με τα κρούσματα, το ένα να μην πέσουμε σε κρούσματα όλο το Φεβρουάριο, ή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, δηλαδή να έχουμε 15.000 έως 20.000 κρούσματα σε κινητούς μέσους όρους, και τo δυσμενέστερο σενάριο, να υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.