Στη δράση των «αυτόκλητων σερίφηδων» στον Έβρο, με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης (29/8) ο συγγραφέας και πολιτικός μηχανικός, Γιάννης Λασκαράκης.
Στο εν λόγω άρθρο, ο κ. Λασκαράκης αναφέρεται στους εν λόγω «αυτόκλητους πολιτοφύλακες» και στη δράση των «αυθαίρετων οικιστών» με την ονομασία «Αινήσιο Δέλτα», που δρουν διαχρονικά και αυτόνομα μέσα στον περίφημο βιότοπο.
«Θα έλεγα ότι είναι μία συλλογικότητα, η οποία έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Έχουν ρατσιστική εχθρότητα απέναντι στους μετανάστες και στους ξένους. Από την άλλη πλευρά, διακατέχονται από έναν παρωχημένο υπερπατριωτισμό, ο οποίος δεν στηρίζεται σε υγιείς βάσεις αλλά κυρίως στο μίσος του άλλου. Όλα αυτά νομίζω ότι μπορούν να τους χαρακτηρίσουν ακροδεξιούς, και είναι τέτοιοι, παρόλο που μετέχουν στην ομάδα και μερικοί πιο συντηρητικοί άνθρωποι και από άλλους χώρους, αλλά έχουμε κυρίως τέτοια χαρακτηριστικά στις πράξεις και τις ιδέες τους», είπε ο ίδιος στο MEGA.
«Μετά το ‘έπος’ του 2020 εντάθηκε η παρουσία τους, κράτος εν κράτει το Δέλτα του Έβρου»
«Ανέκαθεν υπήρχαν εκεί αλλά κυρίως μετά το «έπος» του 2020, με τους πολιτοφύλακες που κυνηγούσαν στα χωράφια τους πρόσφυγες, εντάθηκε η παρουσία τους, κυρίως γιατί η πολιτεία τους στηρίζει με κάποιον τρόπο, πολλές φορές τους βραβεύει, επισκέπτονται πολιτικοί το Δέλτα του Έβρου και οι αυτόκλητοι σερίφηδες τους λένε ότι «φυλάνε Θερμοπύλες», αυτά που τελικά δίνουν τη διάσταση αυτών των ανθρώπων, μιας και έχουν καταφέρει να είναι μέσα στο Δέλτα, σαν να είναι μία περιοχή που δεν υπόκειται σε κανόνες και είναι κράτος εν κράτει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λασκαράκης.
«Οι “αυτόκλητοι σερίφηδες” χτίζουν βίλες στο Δέλτα και οι πολιτικοί τους κανακεύουν»
Παράλληλα, ο κ. Λασκαράκης τοποθετήθηκε για την επιρροή που έχουν οι «αυτόκλητοι σερίφηδες» στον κόσμο.
«Νομίζω ότι όλα αυτά που λένε οι κάτοικοι του Έβρου, είναι μία μερίδα ανθρώπων η οποία θεωρεί ότι πραγματικά οι μετανάστες κάνουν κακό, εγκλήματα, βάζουν φωτιά στα δάση μας. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Κανένα περιστατικό εγκλήματος δεν συνέβη από τους ανθρώπους αυτούς. Στο Δέλτα του Έβρου υπάρχει μία ανεπίτρεπτη κατάσταση. Έχουν χτίσει τουλάχιστον 170 κτίσματα, που άλλα είναι καλύβες, κάποια κανονικά σπίτια, ακόμα και βίλες. Χτίστηκαν χωρίς οικονομική άδεια. Ενώ κουβαλούσαν τα οικοδομικά υλικά στο κεντρικό σημείο του Δέλτα, που είναι αυστηρά προφυλασσόμενο γιατί είναι ένας πολύτιμος βιότοπος, ουδείς τους ενόχλησε. Σήμερα αυτά τα κτίσματα είναι εντελώς στον αέρα, δεν έχουν νομιμοποίηση και όμως ακόμα παραμένουν», υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε ακόμα ο κ. Γιάννης Λασκαράκης: «Δεν αποκλείω το ότι μπορεί να έχουν περάσει στη χώρα μας κάποια κακοποιά στοιχεία, αλλά η γενίκευσή του και η κατά συρροή απόδοση ευθυνών σε ό, τι συμβαίνει στη χώρα μας είναι τεράστιο λάθος, και στηρίζεται στο μίσος ποιου είναι ταυτόχρονα και ρατσιστικό. Πολλοί από τους «αυτόκλητους σερίφηδες» ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, και έρχονται οι πολιτικοί τους και τους «κανακεύουν». Η αστυνομία και οι άλλοι παράγοντες της περιοχής κάνουν τα «στραβά μάτια». Οι μόνοι που αγωνίζονται είναι ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου που είναι σοβαροί επιστήμονες, οι οποίοι όμως είναι ανίσχυροι στο να κάνουν οτιδήποτε γιατί ακόμα και το υπουργείο δεν είναι με το μέρος τους».