Η μετάλλαξη Όμικρον έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ενώ καθημερινά καταγράφονται 18.000-20.000 μολύνσεις. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επτά περιοχές της χώρας σημείωσαν ποσοστά θετικότητας πάνω από 5%, ενώ πολλές ήταν εκείνες με πάνω από 4%.
Οι περιοχές που «βράζουν» είναι οι εξής:
Τήνος 7.44%
Δυτική Αττική 5.87%
Νάξος 5.75%
Βοιωτία 5.44%
Θήρα 5.26%
Σάμος 5.38%
Πειραιάς 5.02%
Παράλληλα, το ποσοστό θετικότητας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια παρουσίασε νέα αύξηση και βρέθηκε ξανά στα ύψη. Συγκεκριμένα ανήλθε στο 6.04%. Σημειώνεται πως πριν από μία ημέρα ήταν στο 4.9%. Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι πολύπλευροι φόβοι για «μαύρο» Φλεβάρη, καθότι μεγαλώνει ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων από COVID-19.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι μέσα σε μόλις 24 ώρες κατέληξαν 106 πολίτες που μάχονταν ενάντια στον SARS-CoV-2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 23.721 θάνατοι που προκλήθηκαν από επιπλοκές του ιού.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν 18.825 καινούργια περιστατικά COVID, τα περισσότερα εξ αυτών σε μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή, η προσοχή των υγειονομικών αρχών εξακολουθεί να είναι στραμμένη σε αυτά. Συγκεκριμένα: το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκέντρωσε 5.190 νέες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 3.244 και η Θεσσαλονίκη 2.241.
Συνεχίζεται το ελληνικό δράμα
Η τραγωδία στην πατρίδα μας δεν έχει τελειωμό, αφού εδώ και τρεις ολόκληρους μήνες τόσο τα περιστατικά COVID όσο και οι λεγόμενοι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες δεν υποχωρούν και σκορπούν το πένθος και τον τρόμο σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Δυστυχώς, οι τελευταίες πληροφορίες δεν δίνουν περιθώριο αισιοδοξίας για τον σημερινό (3/2) αριθμό των μολύνσεων.
Η φονική νόσος εξακολουθεί να σκοτώνει δεκάδες συνανθρώπους μας κάθε μέρα, με τον μέσο όρο των ημερήσιων απωλειών να αυξάνεται σε αρκετά σημαντικό βαθμό. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, καταγγέλλεται ότι βαριά άρρωστοι ασθενείς δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα και πεθαίνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί η νόσος όντες διασωληνωμένοι εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) – σε απλά κρεβάτια νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Ο Γενάρης έφυγε με το αδιανόητο νούμερο των 2.710 θανάτων, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου έπειτα από τη νέα αύξηση των απωλειών η οποία απειλεί με νέα εκατόμβη νεκρών. Οι 7.500 νεκροί εντός μόνον τριών μηνών, ξεδιπλώνουν τις πραγματικές διαστάσεις του ελληνικού δράματος. Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξακολουθεί να ασφυκτιά. Σε νοσοκομεία οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
(UPD) Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.662, εκ των οποίων 53 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.002.206 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 412 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.472 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 106, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.833 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 568 (61.3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 444 (78.17%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (21.83%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.071 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 547 (ημερήσια μεταβολή +4.99%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 473 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Τα δύο σενάρια για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε βέβαιος ότι θα εμφανιστεί νέο στέλεχος του κορωνοϊού, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κύμα πάνω στο κύμα».
«Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του» προειδοποίησε.
Εξέφρασε την ελπίδα «το νέο στέλεχος να είναι λιγότερο νοσογόνο και να μην επιβαρύνει το ΕΣΥ», αλλά επισήμανε ότι είναι κατά ενός απαγορευτικού, λέγοντας πως «δεν πρέπει να κλείσουμε, αλλά να πάρουμε στοχευόμενα μέτρα με την κοινωνία έξω».
Ο καθηγητής έκανε λόγο για δύο σενάρια, το ένα να μην πέσουμε σε κρούσματα όλο το Φεβρουάριο, ή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με 15.000 έως 20.000 κρούσματα κινητούς μέσους όρους, και τo δυσμενέστερο σενάριο, να υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.
Τόνισε δε ότι «στην Κρήτη έχουμε τουλάχιστον 90% Όμικρον και στις νοσηλείες και στα κρούσματα, σιγά σιγά και στις ΜΕΘ». «Προφανώς η Όμικρον, δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Δέλτα, αλλά και με μειωμένο ρυθμό θα δώσει νοσηλείες» εξήγησε.
«Περιμέναμε να αρχίσει να μειώνεται από αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών, δε φαίνεται αυτό, είμαστε σε 2 εβδομάδες κορύφωσης ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω» σημείωσε.
Γιατί έχουμε τόσους πολλούς θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα
Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας αναλύει τους λόγους για τους οποίους έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων από τον νέο κορονοϊό.
Σε δημοσιεύσεις του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο δρ. Λύτρας εξηγεί:
«Περί του υψηλού αριθμού θανάτων COVID-19 στην Ελλάδα. Μπορούμε απλουστευτικά να σκεφτούμε τον αριθμό ημερήσιων θανάτων ως ένα γινόμενο:
1) ρυθμός μολύνσεων (ανά μέρα)
2) πιθανότητα βαριάς νόσου Heavy
3) πιθανότητα θανάτου (αν βαριά νόσος)
4) πιθανότητα ανίχνευσης (καταγραφής)
Καθένας από τους 4 παράγοντες αυτού του γινομένου με τη σειρά του εξαρτάται από άλλους επιμέρους παράγοντες (δηλαδή μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω ως γινόμενο). Ας δούμε λοιπόν καθέναν από τους 4 ξεχωριστά, και τι τους επηρεάζει.
1) Pυθμός μολύνσεων
Εξαρτάται από:
α) την κινητικότητα του πληθυσμού (αριθμό επαφών στη μονάδα του χρόνου)
β) την πιθανότητα μετάδοσης ανά επαφή
γ) τη μολυσματικότητα του στελέχους που κυκλοφορεί
Λόγοι για μεγάλο ρυθμό μολύνσεων:
α) χειμώνας
β) σχεδόν ανύπαρκτοι περιορισμοί κινητικότητας
γ) συνωστισμός
δ) μάσκες/αποστάσεις τηρούνται… χαλαρά
ε) κυκλοφορούν γύρω μας ακόμη και άνθρωποι με συμπτώματα (πολλοί από ανάγκη,όχι από επιλογή)
στ) testing, απομόνωση, ιχνηλάτηση: we could do better…
ζ) όμικρον πολύ μεταδοτική, καθώς επαναμολύνει νοσήσαντες & εμβολιασμένους
2) Πιθανότητα βαριάς νόσου
Εξαρτάται *θεαματικά* από το:
α) **ποιοί** μολύνονται (ηλικίες)
β) τι ανοσία έναντι βαριάς νόσου έχουν, μέσω εμβολιασμού, αλλά κ (ατυχώς) μέσω προηγούμενης νόσησης
Είναι ο παράγοντας που μπορούμε περισσότερο άπ’όλα να παρέμβουμε, χάρη στον εμβολιασμό.
Κι αυτό διότι έχουμε εμβόλια με **ασύλληπτα υψηλή** αποτελεσματικότητα έναντι βαριάς νόσου, και πάρα πολύ ασφαλή.
Ακριβώς λόγω αυτής της αποτελεσματικότητας, το παραμικρό εμβολιαστικό “κενό” ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες, μεταφράζεται σε πολλούς βαρέως νοσούντες => θανάτους
Επίσης:
Μικρές διαφορές στην ηλικιακή κατανομή όσων μολύνονται, μεταφράζονται σε τεράστιες διαφορές στη βαριά νόσηση.
(π.χ. περί τα Χριστούγεννα η “έκρηξη κρουσμάτων” αφορούσε τις μικρότερες ηλικίες, κ μέσα στο Γενάρη μετατοπίστηκε ξανά προς μεγαλύτερες)
Πρώτη μέρα του νέου "κύματος" σήμερα. Κι από τα 21.657 #κρούσματα, μόνο το 5% ήταν 65+ ετών.
Το ποσοστό αυτό κυμαινόταν περί το 10% όλο τον Οκτώβριο/Νοέμβριο, και 15% την άνοιξη.
Οι νεότεροι πρέπει να προσέξουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τις επαφές μας με τους ηλικιωμένους αυτές τις μέρες…
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 28, 2021
All else being equal, χώρες που αρχικά επλήγησαν λιγότερο από την πανδημία ενδέχεται να έχουν περισσότερους επίνοσους τώρα (ΑΝ δεν τους εμβολίασαν στο μεταξύ…)
Μια χρήσιμη βοήθεια (αλλά μάλλον μικρής κλίμακας: https://twitter.com/TheodoreLytras/status/1438233790401368064) προσφέρουν τα μονοκλωνικά κ τα νέα…
Κάποιοι ισχυρίζονται πως με τα μονοκλωνικά αντισώματα (και μάλιστα με 15-17.000 δόσεις) θα μπορούσαμε να προλάβουμε τους μισούς από τους 14.000+ θανάτους COVID-19 στην Ελλάδα.
Υπάρχουν τρείς βασικοί λόγοι για τους οποίους δυστυχώς αυτό δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια. Thread:
/1— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 15, 2021
…από του στόματος φάρμακα (molnupiravir, paxlovid) στη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης βαριάς νόσου σε ορισμένους ασθενείς, κυρίως ανοσοκατεσταλμένους που παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο ακόμη κ μετά τον εμβολιασμό, εφ’όσον μπορούν να τα λάβουν νωρίς (πριν χρειαστούν νοσηλεία).
3) Πιθανότητα θανάτου (για όσους νοσήσουν βαριά)
Αυτή εξαρτάται από το σύστημα υγείας, τις “επιδόσεις” και τις αντοχές του.
Δε χρειάζεται να πούμε κάτι, όλοι γνωρίζουν (και πολλοί ζουν) τα προβλήματα, τα οποία εν μέρει ανέδειξε και η σχετική μας μελέτη (Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ).
4) Πιθανότητα ανίχνευσης & καταγραφής
Εξαρτάται από:
α) το πόσα τέστ γίνονται (και δη στους βαρέως πάσχοντες)
β) τον “ορισμό κρούσματος” (όπως λέμε στην επιδημιολογική επιτήρηση) του θανάτου COVID-19
Κατά τη γνώμη μου θέμα “υπερκαταγραφής” δεν υφίσταται, αντιθέτως η Flag of Greece και ο…
…ΕΟΔΥ κάνουν πολύ καλή δουλειά στην καταγραφή των θανάτων:
α) γίνονται άφθονα τεστ στο ΕΣΥ, και η πιθανότητα να μην ελεγχθεί και επιβεβαιωθεί ως COVID-19 κάποιος με συμβατή κλινική εικόνα είναι σχεδόν μηδενική
β) ο ΕΟΔΥ πρακτικά ακολουθεί τον ορισμό κρούσματος του Π.Ο.Υ…
…(https://who.int/classifications/icd/Guidelines_Cause_of_Death_COVID-19.pdf) ο οποίος αφορά θανάτους με εργαστηριακή επιβεβαίωση, με **συμβατή κλινική εικόνα**, χωρίς να έχει αναρρώσει ο ασθενής στο μεταξύ, και ΧΩΡΙΣ χρονικό όριο για το διάστημα μεταξύ επιβεβαίωσης κ θανάτου.
Είναι σωστός και απόλυτα ισορροπημένος ορισμός.
Κάποιοι ισχυρίζονται οτι ίσως θα έπρεπε να τεθεί χρονικό όριο 28 ημερών από τη διάγνωση. Κάτι τέτοιο έχει νόημα μόνο αν δεν έχεις follow-up των βαριών περιστατικών, κ δε ξέρεις αν στο μεταξύ έχει αναρρώσει. Εμείς, δια του ΕΟΔΥ, έχουμε εξαιρετικό follow-up. Επιπλέον σημειώστε…
…οτι μόνο ~18% των ελληνικών θανάτων απέχουν >28 μέρες από τη διάγνωση, άρα κι αυτό να κάναμε (που θα ήταν λάθος) η διαφορά θα ήταν μικρή.
Κοντολογίς, ακόμη κι αν ορισμένες χώρες ενδεχομένως υποκαταγράφουν (λόγω testing ή ορισμού), η Ελλάδα καταγράφει σωστά κ ΔΕΝ υπέρ-καταγράφει.
Συμπερασματικά: γιατί έχουμε τόσους πολλούς θανάτους στην Ελλάδα;
Αντικειμενικά, η απάντηση δε μπορεί να είναι μονοσήμαντη.
Σίγουρα το εμβολιαστικό “κενό” στις μεγάλες ηλικίες είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος (και πιθανόν ο μεγαλύτερος), αλλά σαφέστατα δεν είναι ο μόνος…».
Οι δημοσιεύσεις του δρ. Λύτρα:
https://twitter.com/TheodoreLytras/status/1488512191611523080