Με την παράταση του lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου είναι αυτονόητο πώς δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την μετακίνηση εκτός νομού η οποία είναι μια δύσκολη διαδικασία με πολλές εξαιρέσεις και δεδομένου των μπλόκων σε διόδια και εθνικές οδούς κανείς δεν πρέπει να ρισκάρει χωρίς λόγο μια άσκοπη μετακίνηση που θα του κοστίσει 300 ευρώ πρόστιμο.
Οι μετακινήσεις εκτός νομού είναι λοιπόν έγκυρες για τους πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 και το Ε9 σε περίπτωση ελέγχου.
Επιπλέον, δικαίωμα να μετακινηθούν εκτός νομού έχουν οι πολίτες για 5 ακόμα λόγους:
– Για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
– Για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
– Για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
– Για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
– Για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.