Το τέλος της πανδημίας και μάλιστα με ημερομηνία δίνουν πλέον αρκετοί καθηγητές, ενώ η Ελλάδα μετράει σταθερά 100 νεκρούς τη μέρα κια η μαύρη λίστα των νεκρών από κορονοϊό διαρκώς μεγαλώνει. Ωστόσο, το τέλος στα μέτρα – ανεξάρτητα από την Πανδημία – έρχεται όλο και πιο μπροστά. Εκεί στρέφεται διαρκώς το ενδιαφέρον των πολιτών, στο οριστικό τέλος των μέτρων, στο τέλος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και των τεστ και όχι στην πραγματική κατάσταση, στους νεκρούς, τα νοσοκομεία και τους κινδύνους που κρύβει η μετάλλαξη Ομικρον.
«Με τα εργαλεία που έχουμε η πανδημία μπορεί να μας φύγει σε 6 ή 8 μήνες» εκτίμησε ο έλληνας καθηγητής του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος. Ο καθηγητής του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και εκτίμησε πότε αναμένεται να τελειώσει η πανδημία.
Ιδιαίτερα, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε πως η πανδημία έχει διαρκέσει μέχρι στιγμής δύο χρόνια και μετά από αρκετές μεταλλάξεις, φτάσαμε στη φονική Δέλτα και την Όμικρον που μπορεί και μεταδίδεται πιο εύκολα.
«Η Όμικρον μας τάραξε. Στα νοσοκομεία ήταν χάλια. Χάσαμε ασθενείς, άλλους τους σώσαμε τους στείλαμε σπίτι, αλλά ακόμα παλεύουμε. Περισσότερος κόσμος πήγαινε στα νοσοκομεία με την Όμικρον. Τον περασμένο μήνα φτιάξαμε περισσότερα κρεβάτια για να βοηθήσουμε τους ασθενείς, αλλά τώρα βλέπουμε πως τα νούμερα πέφτουν», δήλωσε.
Ο καθηγητής ελπίζει πως θα δούμε όσα συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή την έξαρση των κρουσμάτων, και αυτό να μας δώσει το κίνητρο να τελειώσουμε μία και καλή την πανδημία.
«Ξέρουμε πως να μην κολλήσουμε τον άλλον και να κρατήσουν τον ιό σαν κρύωμα. Έχουμε μάσκες, τεστ και εμβόλια. Εάν έχουμε τα αντισώματα από τα εμβόλια θα κρατήσουμε τον κορονοϊό σαν ένα κρύωμα και δεν θα χρειαστούν νοσοκομεία. Έχουμε τα εργαλεία και είναι δική μας επιλογή να το σταματήσουμε».
«Πιστεύω πως η πανδημία θα έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Αυγούστου. Αυτό θα γίνει εάν όλοι εμβολιαστούν, όχι μόνο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά σε όλο τον κόσμο, και να φοράμε μάσκες και να κάνουμε τεστ», κατέληξε ο κ. Γαλιατσάτος.
Η εκτίμηση Έλληνα καθηγητή του Χάρβαρντ
Για τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δρα Στέφανο Κάλη, ήρθε η ώρα να αφήσουμε τους νέους, υγιείς «κι όσους θέλουν να προχωρήσουν».
Σε κείμενο που ανάρτησε στο LinkedIn, επισημαίνει ότι για την πλειονότητα των παιδιών και των ενηλίκων «η Covid-19 δεν συνιστά σοβαρή απειλή, παρά μόνον έναν μπελά για το σχολείο, τις δουλειές τους και τα ταξίδια».
«Όταν κορυφωθεί η Όμικρον, οι παραλλαγές που θα ακολουθούν πιθανώς θα είναι ακόμη ηπιότερες», ισχυρίζεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί στο κοινό, ειδικά στους νέους, να επιστρέψουν στην κανονική ζωή».
Οι μύθοι για τη μετάλλαξη Ομικρον – Το τέλος της πανδημίας δεν φαίνεται ακόμη
Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή Όμικρον, πριν από μόλις εννέα εβδομάδες, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 80.000.000 κρούσματα παγκοσμίως.
Η ταχύτητα εξάπλωσης είναι παράλληλη με τη διάδοση εικασιών για αυτή την παραλλαγή της Covid-19. Αλλά σε σύγκριση με τους μύθους, υπάρχουν τα γεγονότα.
Μύθος 1: Όλες οι περιπτώσεις είναι ήπιες
Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ήπια. Αρκετές χώρες έχουν δείξει ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης από όμικρον στους πληθυσμούς τους ήταν μικρότερη σε σύγκριση με το δέλτα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως, σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει η παραλλαγή Όμικρον σε χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και στις πιο ευάλωτες ομάδες.
Μύθος 2: Επειδή είναι λιγότερο σοβαρό, θα υπάρξουν λιγότερες νοσηλείες
Η παραλλαγή Όμικρον ενέχει υψηλό κίνδυνο για τα συστήματα υγείας. Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα από τη Δέλτα αν και προκαλεί ηπιότερα κρούσματα COVID-19, και μικρότερο ποσοστό ασθενών καταλήγει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού λοιμώξεων, αυτό το χαμηλότερο ποσοστό αντιπροσωπεύει μεγάλο αριθμό νοσηλειών. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 και άλλους τύπους ασθενειών για τα συστήματα υγείας.
Μύθος 3: Η παραλλαγή Όμικρον είναι το ίδιο με το κοινό κρυολόγημα
Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ένα κοινό κρυολόγημα. Η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι σαν το κοινό κρυολόγημα και είναι πιο πιθανό να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο. Άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον νοσηλεύονται και κάποιοι έχουν πεθάνει.
Μύθος 4: Τα εμβόλια δεν δρουν κατά της Όμικρον
Τα εμβόλια προσφέρουν την καλύτερη διαθέσιμη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Τα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο σε περιπτώσεις Covid που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον, όπως ακριβώς κάνουν και με τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.
Μύθος 5: Τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά
Τα μη εμβολιασμένα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον.
Μύθος 6: Αν έχω ήδη νοσήσει από Covid, έχω ανοσία έναντι της παραλλαγής Όμικρον
Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μολύνει εκ νέου άτομα που είχαν στο παρελθόν Covid-19
Μύθος 7: Οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών με την παραλλαγή Όμικρον
Οι αναμνηστικές δόσεις είναι αποτελεσματικές στην αύξηση της προστασίας. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως και πολλών άλλων εμβολίων, όπως η γρίπη, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε την αναμνηστική δόση.
Μύθος 8: Όντας λιγότερο σοβαρή η παραλλαγή Όμικρον, πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας
Το τέλος της πανδημίας δεν φαίνεται ακόμη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να τερματίσουμε την πανδημία. Με τα εκατομμύρια των μολύνσεων που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο, είναι σχεδόν γεγονός ότι θα προκύψουν νέες παραλλαγές.