Ελλάδα

Καλάβρυτα: Θρήνος για τον χαμό των 3 αναρριχητών – Το πιθανότερο αίτιο της τραγωδίας

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένεται να προσδιορίσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών ορειβατών, που εντοπίστηκαν νεκροί το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή «Ύδατα Στυγός», κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

 

Μετά από πολύωρες έρευνες που ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σάββατου, το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκαν οι σοροί τους στην περιοχή ύδατα της Στυγός.

Νεκροί βρέθηκαν ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μορφή του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα, ο Ιωάννης Τορέλλι, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και ο Παναγιώτης Πέκος προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κορινθίας, όλοι κάτοικοι εν ζωή Πατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται, όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας, είναι οι τρεις άνδρες να παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η επιχείρηση εντοπισμού των τριών ανδρών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής, όταν εντοπίσθηκε και ο τρίτος νεκρός, μερικά λεπτά μετά τον εντοπισμό και των δύο άλλων.

Λίγες ώρες νωρίτερα το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης είχαν εντοπίσει ένα κράνος και ένα μπουφάν σε απόκρημνο σημείο κοντά στα Ύδατα της Στυγός. Έτσι δόθηκε σήμα να επικεντρωθούν σε εκείνο το σημείο όλα τα διασωστικά συνεργεία.

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα για τον εντοπισμό τους ξεκίνησε όταν το προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου, είδαν το αυτοκίνητό τους στο χώρο στάθμευσης της εγκατάστασης μετά το κλείσιμό της. Στη συνέχεια προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το κινητό του ενός χτυπούσε αλλά χωρίς ανταπόκριση. Οι ορειβάτες είχαν αφήσει τα στοιχεία τους στο χιονοδρομικό σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι.

Η επιχείρηση διάσωσης

Σύμφωνα με το Pelop.gr, περισσότερα από 30 άτομα μεταξύ των οποίων 10 στελέχη της ορειβατικής ομάδας διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, οδηγοί βουνού φίλοι των αναρριχητών, προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου και μέλη εθελοντικών ομάδων, μετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς των σορών των τριών ορειβατών. Διαδικασία που όπως ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των διασωστών. Ο όγκος του χιονιού και η ομίχλη, δυσκόλευε τη βατότητα στο σημείο, ενώ υπήρχε ο κίνδυνος πρόκλησης νέων χιονοστιβάδων. Οι διασώστες μεταφέρονταν από το ερπυστριοφόρο όχημα της ΕΜΑΚ και σύμφωνα με πληροφορίες της εφηρίδας Πελοπόννησος, από το σημείο που αφήνονταν απαιτούνταν τουλάχιστον 5 ώρες πεζοπορίας για να φθάσουν στην περιοχή που βρίσκονταν οι νεκροί αναρριχητές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, μετά την εύρεση των αναρριχητών ανέφερε «Οι φόβοι για τη χιονοστιβάδα στα ύδατα της Στυγός 2 χλμ. μακριά από τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Πενθούμε για τους αγαπημένους φίλους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Το ένα από τα κινητά καλούσε από την πρώτη στιγμή μέχρι που «έκλεισε» το πρωί της Κυριακής

Δύο ταυτόχρονες έρευνες από διαφορετικά σημεία προσέγγισης πραγματοποιήθηκαν στον Χελμό. Διασωστικές ομάδες αναζητούσαν τους αναρριχητές ακολουθώντας τη διαδρομή τους με αφετηρία το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και από την κοινότητα Μεσορουγγίου, όπου η πρόσβαση ήταν φαινομενικά ευκολότερη και τελικά μέσω αυτής της οδού βρέθηκαν.

Oι τρεις άνδρες, ηλικίας από 50 έως 55 ετών ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με τα πόδια από την περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Στόχος τους, στους υπεύθυνους του Χιονοδρομικού, αλλά και τις Αρχές, συγγενικά τους πρόσωπα, ήταν να φθάσουν στην παγωμένη ορθοπλαγιά από την περιοχή «Μαυρόλιμνη» και στη συνέχεια να αναρριχηθούν σε παγοκαταρρακτη και να επιστρέψουν. Επρόκειτο για μια γνώριμη για εκείνους διαδρομή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο πάρκινγκ του Χιονοδρομικού, υπάλληλοι εντόπισαν το αυτοκίνητο τους, ωστόσο οι 3 αναρριχητές δεν είχαν δώσει κανένα ίχνος ζωής. Αμέσως σήμανε συναγερμός και άρχισαν οι αναζητήσεις. Το ένα από τα κινητά καλούσε από την πρώτη στιγμή, μέχρι που «έκλεισε» το πρωί της Κυριακής. Επικεφαλής των ερευνών, ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων αντιπύραρχος Αναστάσιος Καναβός και ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, επιπυραγός Θεόδωρος Φιλιππόπουλος, υπό την καθοδήγηση του συντονιστή επιχειρήσεων πυροσβεστικών υπηρεσιών, υποστράτηγο Νίκο Ρουμελιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η δολοφονία Άλκη μπορεί να οδηγήσει στο τέλος των συμμοριών στον αθλητισμό;
Δολοφονία Άλκη: Μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο το μνημείο με τα αφιερώματα
Chevron Right