Ελλάδα

Αλλάζει η Πλατεία Ομονοίας

Όλοι περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει ουσιαστική μεταμόρφωση της Πλατείας Ομονοίας καθώς τα έργα ανάπλασης συνεχίζονται.

 

Όλοι περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει ουσιαστική μεταμόρφωση της Πλατείας Ομονοίας καθώς τα έργα ανάπλασης συνεχίζονται.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επισκέφθηκε το πρωί το εργοτάξιο της Ομόνοιας μαζί με τους αντιδημάρχους Βασίλη Αξιώτη και Γιώργο Αποστολόπουλο.

Ο Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε με τους εργολάβους και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και συντήρησης που έχουν καθυστερήσει, ώστε η πλατεία με τις παρεμβάσεις που είχαν σχεδιαστεί να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Οι πρώτες εικόνες μαρτυρούν μια μεταβατική κατάσταση καλλωπισμού και όχι τη ριζική αλλαγή που χρειάζεται η Πλατεία Ομονοίας κατά γενική ομολογία.

Το επόμενο διάστημα, τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων, μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων, θα αντικαταστήσουν το σύνολο της υπάρχουσας επίστρωσης (επιφάνεια 4.500 τμ), με πλάκες ψυχρού υλικού, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, συμβάλλοντας αποφασιστικά και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της πλατείας. Επίσης, θα αποκατασταθούν οι κερκίδες και θα επαναλειτουργήσουν οι λίμνες που ως τώρα παρέμεναν αναξιοποίητες.

Να τονιστεί ότι από την πλατεία Ομονοίας ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, όπως Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και οι οδοί Κοτοπούλη και Δώρου, που έχουν πεζοδρομηθεί. Το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας των Κλεάθη και Ζάουμπερτ το 1834 ήθελε ο χώρος να προορίζεται για την ανέγερση των Ανακτόρων.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος, προκειμένου το έθνος να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το Θείο για την απελευθέρωση. Ο έρανος, όμως, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και το ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε για την ανέγερση του ναού της Μητροπόλεως. Ο χώρος διαμορφώθηκε σε πλατεία το 1846 και αρχικά πήρε το όνομα Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια Πλατεία Όθωνος, προς τιμή του βασιλιά. Αποτελούσε το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής. Το 1862 μετονομάσθηκε σε Πλατεία Ομονοίας, όταν στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν και έδωσαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών μερίδων.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες
Πώς «απλώθηκε» το καλώδιο υπερυψηλής τάσης 400 kV στο Ρίο-Αντίρριο
Chevron Right