Ελλάδα

«Κλινικά νεκρή» η ΕΥΠ – Τι σημαίνει ο τελευταίος ανασχηματισμός στην Κατεχάκη

Πέρα από την αλλαγή προσώπων στην ΕΥΠ δεν αποκλείονται και κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές στην υπηρεσία.

Προσπάθεια να επανακτήσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την αξιοπιστία της κάνει η διοίκηση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ύστερα από τις «πληγές» που άφησε πίσω της η υπόθεση των υποκλοπών.

Ο τέως διοικητής, Παναγιώτης Κοντολέων, «καρατομήθηκε» τον περασμένο Αύγουστο στη «σκιά» των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Τη θέση του πήρε ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ενώ πριν τρεις ημέρες τοποθετήθηκαν οι δύο νέοι υποδιοικητές. Πρόκειται για τον πρέσβη Γιάννη Ραπτάκη και τον αντιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων, Γιώργο Κέλλη.

Στόχος της νέας διοίκησης είναι η «πληγωμένη» ΕΥΠ να επανέλθει στην «κανονικότητα», ύστερα από το παρατεταμένο «ταρακούνημα». Οι αποκαλύψεις έδειξαν ότι παρότι τα «μάτια» της υπηρεσίας θα έπρεπε –κατά γενική ομολογία των «επαϊόντων»- να κοιτούν προς τα έξω, δηλαδή προς τις εξωτερικές απειλές για την εθνική ασφάλεια, αυτό δεν γινόταν. Όπως εξηγούν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, η ΕΥΠ δαπανούσε πολλές ανθρωποώρες και εξοπλισμό για θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να «πιστοποιήσει» ότι τα αποτελέσματα που παράγονταν αφορούσαν πράγματι στην εθνική ασφάλεια της χώρας.

Και αυτό γινόταν παρότι όταν ανέλαβε η τέως διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών τα καθήκοντά της είχε δημιουργηθεί αισιοδοξία για ποιοτική αναβάθμιση του ρόλου της υπηρεσίας εκτός Ελλάδος. Η μετατόπιση του βάρους από τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας σε εκείνα της εξωτερικής δεν υλοποιήθηκε (τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε).

Παράγοντας της τέως διοίκησης σημείωνε -όταν ακόμα ήταν εν ενεργεία- ότι «για τις εσωτερικές κρίσιμες υποθέσεις τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς κ.ο.κ., υπάρχουν υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (όπως η Αντιτρομοκρατική, η ΔΙΔΑΠ, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων), οι οποίες έχουν και το προσωπικό και τον τεχνικό εξοπλισμό για να ανταπεξέλθουν. Η ΕΥΠ πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα της στο εξωτερικό».

Οι πράκτορες της ΕΥΠ ασχολούνταν για χρόνια και επί πολλών διαφορετικών κυβερνήσεων ακόμα και με έρευνες που δεν είχαν καθόλου εθνικό χαρακτήρα. Έμπειρα στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας εξηγούν ότι ένας από τους λόγους που συνέβαινε αυτό ήταν ότι αρκετοί ανώτατοι παράγοντες «δελεάζονταν» και αξιοποιούσαν αφιλτράριστα τις δυνατότητές της για να βγάλουν γρήγορα υποθέσεις, ενώ εντός της υπηρεσίας ενδεχομένως κάποιοι να «βολεύονταν» κάνοντας μία αισθητά πιο «ξεκούραστη» δουλειά σε σχέση με την ανάπτυξη δικτύου στο εξωτερικό (διαδικασία που απαιτεί χρόνο, απόλυτη στεγανότητα και καλή οργάνωση).

Οι νέες τοποθετήσεις στις ανώτατες βαθμίδες της ΕΥΠ επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα της επανεκκίνησης. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές στην υπηρεσία.

Το μήνυμα της αλλαγής πλεύσης στην ΕΥΠ φαίνεται από το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν υποδιοικητές ένας πρέσβης και ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή, δύο στελέχη που έχουν τις «παραστάσεις» και την εμπειρία για να πετύχουν την αποστολή τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κική Κούσογλου: Αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος της – Τι λέει η μητέρα της
Η δέσμευση Τσίπρα για έλεγχο αμυντικών δαπανών ξεσηκώνει τα πλήθη
Chevron Right