Ελλάδα

Προσφυγικό: 2.241 άτομα αφίχθησαν στα ελληνικά νησιά τον Σεπτέμβριο

Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.241 πρόσφυγες και μετανάστες, 1.254 στη Λέσβο, 368 στη Χίο και 619 στη Σάμο.

 

Διακόσιοι είκοσι επτά νέοι πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο σήμερα, από τα μεσάνυχτα έως τις 9:30, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Αυξημένες ήταν οι ροές προς τη Λέσβο το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Σεπτεμβρίου, που συνολικά πέρασαν 228 άτομα.

Συνολικά, στο βόρειο Αιγαίο, το Σάββατο πέρασαν 468 πρόσφυγες και μετανάστες (208 στη Λέσβο, 126 στη Χίο και 134 στη Σάμο). Την Κυριακή οι ροές ήταν μειωμένες με συνολικά 51 αφίξεις (20 στη Λέσβο και 31 στη Χίο).

Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.241 πρόσφυγες και μετανάστες, 1.254 στη Λέσβο, 368 στη Χίο και 619 στη Σάμο.

Τούρκος πρέσβης: Η Ελλάδα έχει αδυναμίες στην επαναπροώθηση προσφύγων

«Άδικη» θεωρεί ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν την κατηγορία ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το προσφυγικό προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα κονδύλια, ενώ κάνει λόγο και για «σημαντικές αδυναμίες» της Ελλάδας στο ζήτημα της επαναπροώθησης.

«Την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «Νέα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, σημειώνει ότι στόχος της «είναι να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές» και «φυσικά ο καλύτερος τρόπος είναι να καταπολεμήσεις τους λόγους που δημιουργούν αυτές τις ροές». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και μάλιστα μακροπρόθεσμο: πρέπει να κάνεις τους παράνομους μετανάστες να καταλάβουν ότι ακόμα και αν καταφέρουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, θα σταλούν πίσω, άρα να μην το προσπαθούν. Αυτό ήταν το νόημα της συμφωνίας και έτσι διακόπτεται το λαθρεμπόριο, γιατί σταματά το χρήμα».

Παρατηρεί ωστόσο ότι «λόγω πολλών παραγόντων η φιλοσοφία αυτή δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε». «Για πολιτικούς λόγους, η Συρία φλέγεται, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν αυξάνεται. Στο Ιντλίμπ το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι ροές αυξάνονται. Εάν (η Ελλάδα) δεν τους στείλει πίσω (στην Τουρκία) ή τους στείλει στην ηπειρωτική χώρα, τότε περνάει το λάθος μήνυμα. Σε αυτόν τον τομέα της επαναπροώθησης, η Ελλάδα έχει σημαντικές διοικητικές αδυναμίες. Χωρίς να θέλω να είμαι επικριτικός» δηλώνει.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Παναθηναϊκός αποχαιρετά τον φίλαθλό του, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Απέδρασε «λογοτιμήτης» από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας
Chevron Right