Ελλάδα

Κορονοϊός: Τραγωδία με 93 νεκρούς και 19.154 κρούσματα σήμερα 10/2

Εκτός ελέγχου κρούσματα και σκληροί δείκτες – «Χάσαμε τον πόλεμο με τον κορονοϊό»

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να σαρώνει την ελληνική επικράτεια. Το τελευταίο 24ωρό, άλλοι 93 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19, ενώ τα νέα κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν εντός μόλις μίας ημέρας είναι 19.154.

Οι διασωληνωμένοι είναι 516 (62,0% άνδρες), ενώ ο SARS-CoV-2 έχει σκοτώσει συνολικά  24.507 άτομα στη χώρα μας. 

Η σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): 

 Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.154, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.129.153 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 396 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.236 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.507 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 516 (62.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 396 (76.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.122 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 493 (ημερήσια μεταβολή +11.79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 443 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

«Παράδοση άνευ όρων η χαλάρωση των μέτρων»

Απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας δήλωσε ο γιατρός και ερευνητής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιώργος Παυλάκης. 

«Η φάση του πολέμου εναντίον του κορονοϊού τελείωσε και χάσαμε», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κι εξήγησε ότι η χαλάρωση των μέτρων που αποφασίζουν η μια χώρα μετά την άλλη σημαίνει «παράδοση άνευ όρων». Ο ίδιος αναφέρθηκε δε και σε συναδέλφους του, γιατρούς, τονίζοντας ότι «αυτομολούν και θέλουν συνθηκολόγηση με τον ιό». 

«Εμβολιασμοί ή 30.000 κρούσματα τη μέρα – Άλλοι 1.500 νεκροί μες στον Φλεβάρη»

Αργότερα, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προέβη στην οδυνηρή πρόβλεψη ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε άλλους 1.000 με 1.500 νεκρούς, κι επεσήμανε ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν αυξημένα στη χώρα μας, για ακόμη έναν μήνα.

«Ο ιός μας έχει εκπλήξει τουλάχιστον τρεις – τέσσερις φορές. Μπορεί να ξεσπάσει ένα ριζικά τροποποιημένο στέλεχος το οποίο μπορεί να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε έτσι, με υψηλά κρούσματα για ακόμα ένα μήνα», δήλωσε ο καθηγητής αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τζανάκης περιέγραψε πώς θα είναι η κατάσταση που θα βιώσουμε το επόμενο διάστημα:

«Ο ιός θα προσβάλει έτσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανεμβολίαστων, εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων ώστε να προσφέρει το ικανό ποσοστό ανοσιακής προστασίας για βαριά νόσο. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα επιδημιολογικό περιβάλλον όπου δεν θα έχουμε πολλούς νοσηλευμένους και διασωληνωμένους, πιθανώς δεν θα έχουμε πάρα πολλούς θανάτους με συνέπεια να μην επηρεάζουν αυτές οι πιέσεις τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν».

Ωστόσο, όπως ανέφερε, στην πορεία προς τις καλύτερες ημέρες της πανδημίας θα θρηνήσουμε αρκετά ακόμα θύματα: «Θα έχουμε άλλους 1.000 – 1.500 τουλάχιστον νεκρούς μέσα τον Φεβρουάριο».

«Εμβολιασμοί ή 30.000 κρούσματα τη μέρα»

Παράλληλα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μια ”δημιουργική ισορροπία”», τονίζοντας πως ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού με την τρίτη δόση, η νόσηση που προσφέρει μόνο παροδική ανοσία και οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, δεν επιτρέπουν την αποκλιμάκωση της πανδημίας, που αναμενόταν από τα τέλη Ιανουαρίου».

Όπως επεσήμανε, πάντως, «μπορούμε να αποφύγουμε την εξέλιξη που προβλέπει κορύφωση με περίπου 30.000 κρούσματα στα τέλη Φεβρουαρίου, εφόσον ενταθεί ο ρυθμός εμβολιασμού τις επόμενες ημέρες».

Απέτυχαν στην Ελλάδα 

Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό θανάτων που έχουμε στη χώρα μας, ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες.

«Σύμφωνα με μία ανάλυση που κάναμε το τελευταίο δεκαήμερο στην Ιταλία ήταν 73 ανά 100.000 ενώ στη χώρα μας ήταν 95 ανά 100.000. Είχαμε επίσης γύρω στους 40 θανάτους παραπάνω ανά 100.000, σε σχέση με την Πορτογαλία. Αυτές οι διαφορές πρέπει να αποδοθούν στο μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών», επεσήμανε ο ίδιος. 

Είναι 300.000 αμετανόητοι, οι οποίοι τροφοδοτούν αυτούς τους αριθμούς σε ένα ποσοστό 70%. Oι μερικώς εμβολιασμένοι, δηλαδή όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση στον σωστό χρόνο, επίσης συμβάλλουν σε αυτούς τους αριθμούς», προσέθεσε ο καθηγητής.

Ο δρ. Τζανάκης σχολίασε και για τα μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες καθώς η μία μετά την άλλη μειώνουν τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού λέγοντας ότι η κοινωνική δομή στην Ελλάδα και οι σχέσεις της οικογένειας διαφέρουν με τις δυτικοευρωπαϊκές. «Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες της χώρας διαφοροποιούν τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν».

«Μισό εκατομμύριο ενεργά κρούσματα»!

Μιλώντας ο για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε περίπου 400.000 – 500.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας τα κρούσματα είναι πάνω από 350.000. Από αυτά περίπου 120.000 κρούσματα είναι παιδιά τα οποία είναι βασικός παράγοντας της διασποράς. Ολόκληρες οικογένειες νοσούν. Τα παιδιά συντηρούν τη διάδοση της πανδημίας και την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε και πρόσθεσε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εντούτοις πολύ σημαντική. «Εφόσον την αρχίσαμε θα πρέπει να τη συνεχίσουμε με ασφάλεια και εμβολιαζόμενοι για να μην έχουμε τις επιπτώσεις αυτές».

«Είμαστε σε κρίσιμη καμπή»

Το μεσημέρι, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού, μίλησε στον Realfm 97,8 για την πορεία της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε σε σοβαρή ακόμα κατάσταση, η οποία τείνει να σταθεροποιηθεί αλλά σε σοβαρό επίπεδο», ανέφερε αρχικά.

«Είμαστε σε κρίσιμη καμπή που υπάρχει μια πάλη ανάμεσα στην προσπάθεια για διατήρηση υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας και στην προσπάθεια διατήρησης υψηλού επιπέδου ψυχικής υγείας και οικονομικού επιπέδου για τη χώρα. Ναι, παραμένει ο κίνδυνος, ο κίνδυνος μειώνεται αν όλοι εμβολιαστούμε, αποφύγουμε συνωστισμούς και κλειστούς χώρους και χρησιμοποιούμε μάσκες υψηλής προστασίας», συμπλήρωσε η κ. Λινού.

«Είναι νωρίς για να πούμε ότι τελείωσε η πανδημία», τόνισε.

«Μια φοβερά κακή γρίπη για πάντα»!

Νωρίτερα, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι ο ιός επεκτείνεται παγκόσμια επειδή του το επιτρέπουμε, ενώ το παγκόσμιο κύμα μολύνσεων και θανάτων αυξάνεται συνεχώς. «Βασιζόμαστε στον στρατηγό ”Καλοκαίρι” που ρίχνει την πανδημία», επισήμανε.  

Ειδικά δε για την Ελλάδα, ανέφερε ότι θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, καθώς υπάρχουν 300.000 ανεμβολίαστοι, αλλά κι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση. «Η ανοσία κατεβαίνει και δυστυχώς αυτοί που ήταν προστατευμένοι πριν ένα χρόνο να κάνουν το εμβόλιο, δεν είναι πια. Αυτό θα κάνει την Ελλάδα ολοένα και πιο ευάλωτη», τόνισε. 

Ο ερευνητής στις ΗΠΑ προσέθεσε ότι ο κορονοϊός δεν έχει καμία σχέση με τους άλλους ιούς, καθώς κάνει κάτι φοβερό: «Κάνει ένα επιδημικό κύμα τόσο κοντά, που το ένα πάει πάνω στο άλλο. Είχαμε τη Δέλτα και ήρθε από πάνω η Όμικρον. Αν συνεχίσει να τα κάνει, θα έχουμε στα χέρια μας μια φοβερά κακή γρίπη για πάντα». 

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νεκρό βρέφος στη Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η νεκροψία
Καιρός-Meteo: Άνοδος θερμοκρασίας και ανοιξιάτικο σκηνικό την Παρασκευή
Chevron Right