Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:
Χιονοπτώσεις
1) Τη Δευτέρα (06/02/2023) χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.
Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.
2) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.
Παγετός
Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).
Θυελλώδεις Άνεμοι
Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023), σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Χιόνια μέχρι αύριο το πρωί στην Αττική
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από το πρωί της Δευτέρας μεγάλος όγκος χιονόπτωσης εντοπίζεται στα βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής με πυκνές χιονοπτώσεις ενώ επηρεάζεται και το νοτιότερο κομμάτι της Βοιωτίας, φτάνει μέχρι τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική.
Λίγο μετά τις 7:30 το πρωί χτύπησε εκ νέου το 112 το οποίο καλούσε σε αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων καθώς αναμένονται χιονοπτώσεις στην Αττική κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Alert στην Αττική pic.twitter.com/vGFy2At9sU
— StergioG (@StergioG) February 6, 2023
Όπως είπε ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ, οι χιονοπτώσεις θα έχουν μετατόπιση προς τα ανατολικά και μέχρι στις 12 το μεσημέρι το κύμα θα σαρώσει ολόκληρο τον νομό από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιορίζονται προς την Εύβοια ωστόσο από το απόγευμα και το βράδυ το κύμα θα έρθει και πάλι προς τα δυτικά για να σαρώσει την περιοχή της Αττικής μέσα στη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί.
Σήμερα, η κακοκαιρία εντοπίζεται στα βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής, ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα περιορίζονται προς την Εύβοια.
Όμως, ο μετεωρολόγος του OPEN προειδοποιεί ότι από το απόγευμα και τη νύχτα, ένα νέο κύμα θα σαρώσει την Αττική μέχρι το πρωί της Τρίτης.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσκάκη θα έχουμε πολύ κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν όλη την εβδομάδα.
Δείτε την πρόγνωση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:
Meteo: Χιόνια μέχρι την Τετάρτη – Εκτός η Αθήνα
Σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη 7/2 με πολλά χιόνια που τοπικά και κατά περιόδους θα είναι πυκνά σε χαμηλά υψόμετρα των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών, της Εύβοιας και της Κρήτης, καθώς επίσης με βροχές ή χιονόνερο στο Αιγαίο.
Όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, για την περίοδο από το απόγευμα της Κυριακής έως και την Τετάρτη:
- Στην Αττική, το ύψος του χιονιού υπολογίζεται στα 10-30 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 40-60 εκατοστά. Στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 20-40 εκατοστά χιονιού. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν έως και 10 εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου.
- Στην Εύβοια, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 60-80 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.
- Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 – 40 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10-20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.