Μελετώντας τους καύσωνες των τελευταίων 60 χρόνων στη χώρα μας, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για τη γένεσή τους το σύστημα-κλειδί στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της μέσης τροπόσφαιρας (στάθμη 500 hPa) είναι ένα αποκομμένο χαμηλό (βλέπε 30/7 και 6/8 στο σχήμα) ή ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών υψών (βλέπε 1/8 και 3/8 στο σχήμα) στη ΒΔ Ευρώπη που κινείται αργά Α-ΒΑ. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποκομμένο χαμηλό αποτελεί είτε το ανατολικό είτε το δυτικό χαμηλό μιας φρασσόμενης κυκλοφορίας τύπου «Ωμέγα» που δημιουργείται είτε στο Β. Ατλαντικό είτε πάνω από την ηπειρωτική Ευρώπη. Οι μικρής ακτίνας σκάφες χαμηλών υψών (βλέπε σιέλ παχιές γραμμές) κινούνται περιφερειακά των αποκομμένων χαμηλών και συνήθως δεν επηρεάζουν σημαντικά την περιοχή μας.
Στην τωρινή περίπτωση παρατηρούμε ότι επί πολλές ημέρες στο Β. Ατλαντικό η κυκλοφορία είναι φρασσόμενη τύπου «Ωμέγα» με τον αντικυκλώνα στη Γροιλανδία και το ανατολικό χαμηλό της στη ΒΔ Ευρώπη. Αναφορικά με το τι συμβαίνει την περίοδο αυτή στη Ν-ΝΑ Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μας, είναι φυσικό να μετατοπιστεί προς το Βορρά ο υποτροπικός αεροχείμαρρος και στην περιοχή μας να μεταφερθούν τροπικές ηπειρωτικές αέριες μάζες.
Κατά τη γνώμη μου στον τωρινό καύσωνα ίσως να μην παρατηρηθούν πολλά ρεκόρ κατάρριψης των απολύτως μέγιστων θερμοκρασιών, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν πολλά ρεκόρ διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τη Δευτέρα προς την Τρίτη (3/8) μια μικρής ακτίνας σκάφη χαμηλών υψών με το πέρασμά της θα προκαλέσει μικρή και πρόσκαιρη υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών στη Β-ΒΔ Ελλάδα και την Τετάρτη (4/8) φαίνεται επίσης μια μικρή και πρόσκαιρη υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών στην Α-ΒΑ Ελλάδα (μπάσιμο μελτεμιού δύσκολα το λες). Εννοείται ότι το πόσο βαθιά θα «σκάψουν» οι παραπάνω μικροδιαταραχές καθώς κι εκείνες που στη συνέχεια θα κινηθούν από τη Δ. Μεσόγειο προς τα ΒΔ Βαλκάνια δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.
Πηγή: ziakopoulos.blogspot