Ελλάδα

Νέες ταυτότητες: Οι εξελίξεις το 2019 και το 2020, πότε είναι υποχρεωτικές

Εξελίξεις έρχονται για τις νέες ταυτότητες τόσο μέσα στο 2019, όσο και το 2020. Οι νέες ταυτότητες θα είναι σταδιακά υποχρεωτικές για όλους.

 

Όπως είναι γνωστό τον Ιούλιο του 2019 ματαιώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας, προκειμένου ο σχετικός διαγωνισμός να επαναπροκηρυχθεί με νέες προδιαγραφές, ώστε τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν πέραν των στοιχείων ταυτότητας και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη νέα αυτή ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη» η επικοινωνία και οι συναλλαγές με το δημόσιο, τις εθνικές και διεθνείς κρατικές Αρχές θα απλοποιηθούν σημαντικά. Οι πολίτες θα απολαμβάνουν, λόγω διαλειτουργικότητας, ασφαλείς, φιλικές και αξιόπιστες υπηρεσίες χωρίς περιττές, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Επρόκειτο για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 515 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο η χώρα επιχειρούσε να διασφαλίσει την αξιοπιστία του συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων, ώστε να μην παραχαράσσονται και να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας.

Οι νέες ταυτότητες

Σε κάθε περίπτωση οι νέες ταυτότητες δεν αναμένονται το 2019, αλλά πλέον το 2020. Κανονισμό με τον οποίο θα διασφαλίζεται ότι τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και τα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ, θα είναι πιο ασφαλή, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ προβλέπει ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας για τη μείωση της απάτης σχετικά με την πλαστοπροσωπία.

Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την ασφάλεια των εγγράφων αυτών εισάγοντας ελάχιστες προδιαγραφές τόσο όσον αφορά τις πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν όσο και τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που θα είναι κοινά για όλα τα κράτη μέλη που τα εκδίδουν.

Οι κανόνες αυτοί δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να προβλέπουν την έκδοση εγγράφων ταυτότητας εφόσον αυτό δεν προβλέπεται από την εθνική τους νομοθεσία.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να εκδίδονται υπό ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας (ID-1), θα περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη και θα τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ). Θα πρέπει εξάλλου να περιλαμβάνουν φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του εγγράφου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε μικροκύκλωμα χωρίς επαφή. Τα δελτία ταυτότητας θα αναφέρουν τον κωδικό χώρας του κράτους μέλους που τα εκδίδει, εντός σημαίας της ΕΕ.

Τα δελτία ταυτότητας θα έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύος πέντε ετών και μέγιστη διάρκεια ισχύος δέκα ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας μεγαλύτερης διάρκειας για άτομα άνω των 70 ετών. Εφόσον εκδίδονται, τα δελτία ταυτότητας για ανηλίκους μπορούν να έχουν περίοδο ισχύος μικρότερη των πέντε ετών.

Σταδιακή κατάργηση των παλαιών δελτίων ταυτότητας

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ δύο έτη μετά από την έκδοσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα εκδιδόμενα νέα έγγραφα θα οφείλουν να πληρούν τα νέα κριτήρια.

Σε γενικά πλαίσια, η ισχύς των υφιστάμενων δελτίων ταυτότητας που δεν πληρούν τις απαιτήσεις θα λήγει δέκα έτη μετά από την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανόνων ή κατά την εκπνοή των δελτίων ταυτότητας, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη. Τα δελτία ταυτότητας που έχουν εκδοθεί για πολίτες άνω των 70 ετών θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη.

Τα λιγότερο ασφαλή δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας ή δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη θα λήξουν εντός πέντε ετών.

Η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε τα εξής: «Τα δελτία ταυτότητας με ισχυρότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας θα επιτρέψουν στους πολίτες να ταξιδεύουν ευκολότερα σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ενέργεια αυτή θα διασφαλίσει επίσης ότι τα δελτία ταυτότητας όλων των χωρών θα έχουν τα ίδια ισχυρά χαρακτηριστικά ασφάλειας, κλείνοντας τυχόν «παραθυράκια» ή αδυναμίες στο σύστημα που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι τρομοκράτες και οι λοιποί εγκληματίες.»

Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας θα ευθυγραμμιστούν με εκείνα των διαβατηρίων, καθώς και τα δύο είδη ταξιδιωτικών εγγράφων θα περιέχουν πλέον ένα εξαιρετικά ασφαλές ανεπαφικό πλινθίο (contactless chip) με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου. Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν τις νέες ταυτότητες σε δύο χρόνια. Τα δελτία ταυτότητας που που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή και δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός επτά ή δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειάς τους. Για ταυτότητες των οποίων οι κάτοχοι είναι ηλικίας άνω των 70 ετών θα προβλέπεται εξαίρεση.

Οι νέοι κανόνες δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας: θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα καταστήσουν προαιρετικά ή υποχρεωτικά ή αν δεν θα τα εκδίδουν καθόλου. Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα ασφάλειας.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βορίδης: Πρέπει να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη αλίευση των Τούρκων στο Αιγαίο
Νέες παρατάσεις στο κτηματολόγιο από το ΥΠΕΝ
Chevron Right