«Ο ιός κυκλοφορεί και σε μεγάλο ποσοστό. Έχουμε γύρω στις 18.000 κρούσματα μεσοσταθμικά την ημέρα. Είναι πολλές οι ημέρες, περίπου 12, που είναι σταθεροποιημένα εκεί», τόνισε σήμερα (11/2) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Τους τελευταίους πέντε μήνες, στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 8.863 συνάνθρωποί μας από Covid-19. Τον Οκτώβριο 1.110, τον Νοέμβριο 1.178, τον Δεκέμβριο 2.633, τον Ιανουάριο 2.710 και μέσα στον Φεβρουάριο, δηλαδή μέσα σε μόλις 10 ημέρες, ο κορονοϊός έχει σκοτώσει άλλα 1.232 άτομα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι σημερινοί δείκτες της επιδημίας αναμένεται να συντηρήσουν την ανησυχία των υγειονομικών αρχών. Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πέραν των 19.154 νέων μολύνσεων, ανακοίνωσε τα ακόλουθα, όσον αφορά στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες».
«Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.507 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 516 (62.0% άνδρες)».
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 396 (76.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.122 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 493 (ημερήσια μεταβολή +11.79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 443 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
(UPD): Πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλους 92 θανάτους, οπότε από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα έχουμε συνολικά 8.955 απώλειες από Covid-19.
Προσοχή, δεν είναι σταθεροποίηση – Απειλή από την μείωση των εμβολιασμών
Μιλώντας λοιπόν στην τηλεόραση του OPEN, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε αναλυτικά ότι δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν η σημερινή εικόνα, με βάση τα επιδημιολογικά μεγέθη. Όπως εξήγησε, παραμένει «το στοίχημα του εμβολιασμού των ενηλίκων, αφορά το εμβολιαστικό έλλειμμα της τάξης του 22% του πληθυσμού της χώρας, που θα μπορούσε να κάνει τρεις δόσεις και δεν τις έχει κάνει ακόμη. Αυτό είναι το βασικό στοίχημα στη χώρα αυτή τη στιγμή, για την διασπορά και τους ψηλούς σκληρούς δείκτες».
Στο 22% του πληθυσμού το έλλειμμα
«Μιλάμε για πολύ χαμηλούς ρυθμούς χορήγησης τρίτης δόσης, αν αυτοί καταλήξουν στο μηδέν, τα πράγματα είναι πολύπλοκα», προειδοποίησε. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του emvolio.gov.gr, ο μέσος ρυθμός εμβολιασμών με τρίτη δόση το τελευταίο δεκαήμερο ήταν 22.600 ημερησίως, όταν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ήταν 28.000 και τα πρώτα δύο δεκαήμερα του έτους ήταν 49.000 και 53.000.
«Ο ιός κυκλοφορεί και σε μεγάλο ποσοστό», συνέχισε, «έχουμε γύρω στις 18.000 κρούσματα μεσοσταθμικά την ημέρα. Είναι πολλές οι ημέρες, περίπου 12, που είναι σταθεροποιημένα εκεί. Αυτό δεν είναι σταθεροποίηση, είναι δυναμική ισορροπία, μια ισορροπία ανάμεσα στον ρυθμό εμβολιασμού με τρίτη δόση (που είναι χαμηλός) και στον ρυθμό με τον οποίο χάνεται η ανοσία από αυτούς που είτε είχαν κάνει δύο δόσεις ή είχαν νοσήσει παλιότερα. Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε μόνο αν εμβολιαστούμε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Οι χορηγήσεις 3ης δόσης έπεσαν στο μισό σε 1,5 μήνα
«Τον Μάρτιο, έστω με τον ρυθμό εμβολιασμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή, μπορούμε να είμαστε πολύ καλά (όπως διευκρίνισε, αυτό σημαίνει υποχώρηση των κρουσμάτων στα 1.000 και χαμηλότερα τον Απρίλιο). Αλλά πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτά τα πράγματα είναι δυναμικά, δεν είναι σταθερά. Αν ο ρυθμός εμβολιασμού χαμηλώσει παραπάνω, τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα».
Αυξάνονται την ίδια ώρα όσοι χάνουν την ανοσία του βασικού εμβολιασμού
Και όπως ξεκαθάρισε, ο ρυθμός των εμβολιασμών «δεν πρόκειται να μείνει ως έχει. Είναι λάθος να σχεδιάζουμε με όρους σταθερότητας, δεν υπάρχει στην Ιστορία και στη ζωή μας, ποτέ […] πρέπει να καταλάβουμε σαν κοινωνία ότι είναι στο χέρι μας να έχουμε ένα καλό Πάσχα».