Ελλάδα

Daniel VS Ιανός: Το Meteo συγκρίνει τις δύο κακοκαιρίες

Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης των δύο κακοκαιριών. Ο συγκριτικός πίνακας του Meteo.

Επτά νεκροί και φόβος για πολλούς περισσότερους, άγνωστος αριθμός αγνοούμενων, ανυπολόγιστες καταστροφές και πάνω από 720.000 στρέμματα πνιγμένα στη λάσπη, είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας Daniel.

Η Θεσσαλία όμως δεν είναι η πρώτη φορά που πλήττεται τόσο σφοδρά από καταστροφικές πλημμύρες, καθώς πέρασαν μόλις 3 χρόνια από το σκληρό χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού.

Όμως, ποιο από τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσε τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις;

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης κατά την κακοκαιρία Ιανός ήταν 317 mm στο Περτούλι, ενώ κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 910 mm στη Ζαγορά Πηλίου.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς τις προηγούμενες ημέρες, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.

Κακοκαιρία Daniel VS κυκλώνας Ιανός

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης των δύο κακοκαιριών.

IanosVSDanielTop8

Απέραντη λίμνη η Θεσσαλία: Βούλιαξαν 720.000 στρέμματα – Ο δορυφορικός χάρτης

Σε μία απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας μετά το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel.

Συγκεκριμένα, δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης (7/9), δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει:

θεσσαλια πλημμυρεσ, θεσσαλια νιουσ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ανδρουλάκης: Αν υπήρχε η παρουσία του κράτους, ίσως σήμερα ο Αντώνης να ζούσε
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έστειλα επιστολή στην φον ντερ Λάιεν για πρόσθετη στήριξη
Chevron Right