Η Νορβηγία και η Λετονία προστέθηκαν απόψε (11/2) στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.
Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Επιχειρησιακά έτοιμο δηλώνει το Όσλο
Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής των νορβηγικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι η Νορβηγία είναι έτοιμη από επιχειρησιακής άποψης απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η όποια απόφαση για την έκβαση των πραγμάτων ανήκει πλέον αποκλειστικά στο Κρεμλίνο.
Οι Ρώσοι «έχουν ό,τι χρειάζονται για να πράξουν τα πάντα, από μια μικρή εισβολή στα ανατολικά, μικρές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, έως πλήρη εισβολή και πιθανόν κατοχή ολόκληρης της Ουκρανίας, ή τμημάτων της χώρας», ανέφερε ο αντιναύαρχος Νιλς Άντρεας Στένσνες.
«Πλέον εναπόκειται πρωτίστως στον πρόεδρο Πούτιν να επιλέξει αν θέλει να το κάνει ή όχι», πρόσθεσε.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός έκανε τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ετήσιας αξιολόγησης από τις κύριες υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας για τους κινδύνους που πλανώνται πάνω από τη σκανδιναβική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι μαχητές» βρίσκονται σήμερα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και «τα πιο προηγμένα όπλα» της Ρωσίας και όλα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα.
«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν (μια επίθεση) είναι πιθανή ή απίθανη, επειδή εναπόκειται αποκλειστικά στον Ρώσο πρόεδρο να λάβει την απόφαση», επέμεινε.
Σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε και πάλι για τον «πραγματικό κίνδυνο μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης», ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θεώρησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή».
Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Ρωσίας-ΗΠΑ συζήτησαν ζητήματα ασφαλείας
Εμ τω μεταξύ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα Παρασκευή, με τον πρόεδρο της Επιτροπής των αρχηγών των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλι, συζήτησε ζητήματα ασφαλείας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των δύο χωρών κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα «συζήτησαν επίκαιρα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.