Είκονες αποκάλυψης στη Ζήρια Αχαΐας. Η μεγάλη φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου πλέον βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς της Ζήριας, της Άνω Ζήριας, στις Καμάρες και το Λαμπίρι με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως ήδη σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές.
Οι κάτοικοι σε Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι εκκένωσαν τις περιοχές, κατευθυνόμενοι προς το Αίγιο, ενώ η φωτιά πέρασε την εθνική και έφτασε στη θάλασσα.
Σχετικό μήνυμα απεστάλη από την υπηρεσία του «112»:
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Aν βρίσκεστε στους οικισμούς #Ζήρια, #Καμάρες & #Λαμπίρι Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς #Αίγιο.
‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. pic.twitter.com/rcWECJ9IYa
— 112 Greece (@112Greece) July 31, 2021
Δείτε συγκλονιστικά βίντεο:
https://www.facebook.com/100001252125195/videos/pcb.4450340208351006/1951334128359664
https://www.facebook.com/100001252125195/videos/pcb.4450340208351006/268941648331230
Εκκενώνεται η παραλιακή κοινότητα του Λόγγου και ένα ξενοδοχείο
Εντολή δόθηκε περίπου στις 17:30 από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ζήρια και έχει επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.
Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στην Αιγιάλεια για την διερεύνηση των αιτιών της φωτιάς
Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία Αχαΐας, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Ζήριας.
Σε επιφυλακή τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθώς μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.
Οι εικόνες από το σημείο της πυρκαγιάς είναι συγκλονιστικές και οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για τις περιουσίες τους, την ίδια στιγμή που η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική από τους πυκνούς καπνούς.
Η αρχική ανακοίνωση εκ μέρους του Πυροσβεστικού Σώματος:
#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 31, 2021
Σύμφωνα με το patrastimes, η πυρκαγιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και υπάρχει κίνδυνος οι άνεμοι να την κατευθύνουν προς το χωριό.
Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλουν προσπάθειες να εμποδίσουν τις φλόγες.
Επίσης έκλεισαν για λόγους ασφαλείας η νέα και η παλαιά εθνική οδός, Πατρών – Κορίνθου.
Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο στην νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, ενώ στην παλαιά εθνική οδό, έχει διακοπεί από το Δρεπανο έως τα Σελιανίτικα.
Σκάφη του Λιμενικού μεταφέρουν με ασφάλεια πολίτες από την παραλιακή περιοχή του Λόγγου
Έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου.
Οι 15 πολίτες μεταφέρθηκαν με δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ενώ περίπου 20 ένοικοι ξενοδοχείου στο Λόγγο πρόκειται να μεταφερθούν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή.
Διακοπή κυκλοφορίας στη Γέφυρα της Διώρυγας Ρίου – Αντιρρίου, στο ρεύμα προς την Πάτρα
Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, , έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, στο ρεύμα προς Πάτρα. Οι οδηγοί που κινούνται προς την Αθήνα, παρακαλούνται να χρησιμοποιούν την εθνική οδό Ναυπάκτου-Ιτέας.
Επίσης,από την Τροχαία έγινε γνωστό ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών- Πατρών από Δρέπανο έως Λόγγο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Επίσης, εκτροπές οχημάτων γίνονται στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών- Κορίνθου από το Δρέπανο έως τα Σελιανίτικα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
#φωτια
Διόδια Αιγίου.
ΕΟ κλειστή.Γυρίζουν ολα τα αμάξια πίσω προς Αθηνα pic.twitter.com/Um0LmRQygd— Louisa7 (@Lkam87342839) July 31, 2021