Νέα απόφαση για τα κλειστά σχολεία στην Αττική, καθώς η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο της για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».
Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μετά από διαβούλευση με τους 66 δήμους της Αττικής, τις προβλέψεις της ΕΜΥ και τη σχετική ενημέρωση των μετεωρολόγων Θ. Κολυδά και Θ. Καλύβα, τα αιτήματα των δημάρχων και με τη συμμετοχή των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, των Αντιπεριφερειαρχών Πολιτικής Προστασίας και Παιδείας προέβη στην απόφαση να παραμείνουν και αύριο κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα από την κακοκαιρία. Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και τις ώρες προσέλευσης στα σχολεία, οι δήμοι ως αρμόδιοι θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.
Αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της Αττικής:
Π. Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλειστά στους δήμους:
· Ωρωπού
· Διονύσου
· Αχαρνών
· Παλλήνης
· Πικερμίου
– δήμο Μαραθώνα
Ανοιχτά στους δήμους:
– Ραφήνας. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου.
· Παιανίας
· Σπάτων – Αρτέμιδος
· Λαυρεωτικής
· Σαρωνικού
· Δήμος Κρωπίας (Ανοιχτά Όλα. Κλειστό μόνο το Ειδικό Σχολείο του Δήμου Κρωπίας)
· Μαρκοπούλου
· Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης
Π.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Κλειστά στους δήμους:
§ Αμαρουσίου
§ Βριλησσίων
§ Ηρακλείου
§ Κηφισιάς Δήμος
§ Λυκόβρυσης-Πεύκης
§ Μεταμορφώσεως
§ Νέας Ιωνίας
§ Πεντέλης
§ Χαλανδρίου
§ Φιλοθέης-Ψυχικού
Ανοιχτά στους δήμους:
§ Αγίας Παρασκευής
§ Παπάγου-Χολαργού
Π.Ε. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά (εκτός από συγκεκριμένα σχολεία του Δήμου Πετρούπολης*)
Ανοιχτά στους δήμους:
· Αγίας Βαρβάρας
· Αναργύρων-Καματερού
· Αιγάλεω
· Ιλίου Δήμο Περιστερίου
· Χαϊδαρίου
Στο δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:
Νηπιαγωγείο 1Ο /2Ο / 6Ο / 7Ο /12Ο /15Ο /16Ο/ 17Ο /17Ο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ / 19Ο / 20Ο
Δημοτικό 1Ο / 4Ο /7Ο /8Ο /9Ο
Γυμνάσιο 4Ο / 6Ο
Γενικό λύκειο 3Ο
Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλειστά στους δήμους:
-Ελευσίνας
-Μάνδρας-Ειδυλλίας
-Φυλής
Ανοιχτά στους δήμους:
-Ασπροπύργου
-Δήμος Μεγαρέων
Π.Ε. ΝΗΣΩΝ
Κλειστά στο Δήμο:
-Σαλαμίνας
Ανοιχτά στους δήμους:
-Αγκιστρίου
-Δήμος Αίγινας
-Δήμος Κυθήρων
-Δήμος Πόρου
-Σπετσών
-Ύδρας
-Τροιζηνίας-Μεθάνων
Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ Όλα ανοιχτά
-Δήμος Αθηναίων
-Δήμος Βύρωνος
-Δήμος Γαλατσίου
-Δήμος Δάφνης-Υμηττού
-Δήμος Ζωγράφου
-Δήμος Ηλιούπολης
-Δήμος Καισαριανής
-Δήμος Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας
Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ: Όλα ανοιχτά
· Δήμος Πειραιώς
· Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη
· Δήμος Κορυδαλλού
· Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
· Δήμος Περάματος
Π.Ε. ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά
-ήμος Αγίου Δημητρίου
-Δήμος Αλίμου
-Δήμος Γλυφάδας
-Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης
-Δήμος Καλλιθέας
-Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου
-Δήμος Νέας Σμύρνης
-Δήμος Παλαιού Φαλήρου
Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά τους δημάρχους, τους Αντιπεριφερειάρχες και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων. Να σημειωθεί ότι οι λαϊκές αγορές θα είναι ανοιχτές σε όλη την Αττική.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά: «Η λήψη απόφασης για τη λειτουργία ή όχι των σχολείων λαμβάνεται με βάση την εκτίμηση των δεδομένων που έχουμε, τόσο από τις δημοτικές αρχές, όσο και σε επίπεδο μετεωρολογικών εκτιμήσεων. Απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών και Παιδείας και το σύνολο των στελεχών μας βρίσκονται συνεχώς σε κινητοποίηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα προκύπτουν».
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα κλειστά σχολεία
Με νέα ανακοίνωση το βράδυ της Τρίτης, ανακοινώθηκαν αλλαγές στη λίστα με τα κλειστά σχολεία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Όπως ανακοινώθηκε:
Δεδομένων των συχνών καιρικών μεταβολών, διευκρινίζεται ότι δύνανται να παραμείνουν ανοιχτά υπερτοπικά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Πειραματικά, Εσπερινά, Ειδικά Σχολεία κ.α.)., στην περίπτωση που θα αποφασίσουν σχετικά προς τούτο οι Διευθυντές των προαναφερόμενων σχολικών μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες επικρατούσες καιρικές συνθήκες και ανάγκες που κάθε φορά ισχύουν.
Διευκρινίζεται επίσης ότι μετά από αίτημα του Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας, αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Δημοτική Κοινότητα (ΔΚ) Πικερμίου. Δεν θα λειτουργήσουν επίσης τα Ειδικά Σχολεία και το ΕΠΑΛ. Τα σχολεία όλων τα βαθμίδων στη ΔΚ Ραφήνας θα λειτουργήσουν κανονικά. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου.
Επίσης, λόγω της εξέλιξης της κακοκαιρίας και μετά από σχετικά αιτήματα των δημοτικών αρχών κλειστά θα είναι αύριο Τετάρτη όλα τα σχολεία και στους δήμους Φιλοθέης – Ψυχικού και Μαραθώνα. Οι σχετικές αποφάσεις έρχονται σε συνέχεια της απόφασης που προηγήθηκε το απόγευμα για το σύνολο των σχολείων στην Αττική.
Καλάβρυτα
Στον Δήμο Καλαβρύτων οι μαθητές θα κάνουν τηλεκπαίδευση και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και των κινδύνων που δημιουργούνται για τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, προς και από τις σχολικές μονάδες.
Εύβοια
Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία αύριο στους δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Καρύστου, Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Ιστιαίας – Αιδηψού, Κύμης Αλιβερίου και Ερέτριας.
Ρέθυμνο
Τα σχολεία στο Όρος Ρεθύμνου δεν θα λειτουργήσουν, λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς το χιόνι στα χωριά ξεπερνά τους 40 πόντους.
Φλώρινα
Στη Φλώρινα τα σχολεία θα λειτουργήσουν αλλά θα ανοίξουν μία ώρα πιο αργά. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για χιόνια στην Αττική την Τετάρτη 8/2
Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων που είχε εκδώσει και δείχνει νέο γύρο χιονοπτώσεων και την Τετάρτη.
Από τις χιονοπτώσεις δεν γλιτώνει η Ατττική, όπου θα χιονίσει τόσο σήμερα το απόγευμα, όσο και αύριο, Τετάρτη.
Τα χιόνια θα έρχονται κατά κύματα, με τον χιονιά να μην έχει, ωστόσο, σχέση με τις εικόνες που είδαμε τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΜΥ η κακοκαιρία για το επόμενο 48ωρο θα συνεχιστεί ως εξής:
Για σήμερα, Τρίτη:
Οι χιονοπτώσεις που ήδη εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα για την ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι και το απόγευμα.
Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια και τα ανατολικά θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Για αύριο, Τετάρτη:
Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.