Ελλάδα

Τέλος της πανδημίας για εμβολιασμένους προαναγγέλλει ο Πλεύρης

Πόσο κοντά είναι το τέλος της πανδημίας για τους εμβολιασμένους πολίτες; Παράθυρο απελευθέρωσης αφήνει ο Θάνος Πλέυρης. Γρίφος οι ανεμβολίαστοι τη στιγμή που οι ειδικοί αγωνιούν. 

Όλο και πιο κοντά στην λήξη της πανδημίας για τους εμβολιασμένους πολίτες φαίνεται να οδεύει η Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον το παράθυρο άνοιξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Την ίδια στιγμή, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για τους ανεμβολίαστους, ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν να έχουν επιφυλάξεις για την επόμενη μέρα χωρίς μέτρα.

Ερωτηθείς ο υπουργός για τα σενάρια που ακούγονται για πλήρη απελευθέρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους πολίτες, η απάντησή του στηρίχθηκε γύρω από την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως υποστήριξε, «η βασική συζήτηση με τους άλλους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο την γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», σημείωσε.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς του ΕΣΥ ο κ. Πλεύρης έδωσε δύο εναλλακτικές. «Οι δυνατότητες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο: είτε οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, είτε εάν αποφασισθεί ότι ο εμβολιασμός καθίσταται μόνιμα πλέον υποχρεωτικός στους υγειονομικούς στην πραγματικότητα οι ίδιοι θα επιλέξουν να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ. Η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να μπαίνει σε καμία ζυγαριά με οποιαδήποτε αντίδραση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Επιφυλάξεις από τους ειδικούς

Για συνθηκολόγηση με τον κορονοϊό έκανε λόγο ο ερευνητής του εθνικού ινστιτούτου στις ΗΠΑ Γ. Παυλάκης. Τόνισε ότι πλέον είναι μειοψηφία οι χώρες που αντιστέκονται, όπως η Ταϊβάν, η Κίνα, η Κορέα.

Σημείωσε ότι άλλες χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία δέχθηκαν ότι μετά από δύο χρόνια μπορούν να ανοίξουν την κοινωνία χωρίς θύματα. Όπως επεσήμανε αυτό εν μέρει ισχύει. Αυτές οι χώρες έχουν λιγότερα θύματα από την Ευρώπη.

Υπογράμμισε για την Ελλάδα ότι «είμαστε στις δέκα πρώτες χώρες σε θανάτους στον κόσμο».

«Οι χώρες που εφαρμόζουν σκληρή τακτική δεν άφησαν τον ιό να εξελιχθεί», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, δήλωσε πως την άνοιξη αναμένεται να επαναλάβουμε το περσινό κύμα.

Για την Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα τα είχε πάει πολύ καλά μέχρι την «καταστροφή της Θεσσαλονίκης». Για το τέλος στα μέτρα είπε ότι «αν είχαμε το σύστημα υγείας της Δανίας, να το βλέπαμε και εμείς». Ο γνωστός ερευνητής είπε ότι «ενώ η Ελλάδα τα πήγε καλά στην αρχή, τώρα τα πάει πολύ χειρότερα. Κάθε επιδημικό κύμα στην Ελλάδα είναι χειρότερο και με περισσότερους θανάτους. Δεν είναι αναγκαστικό η Ελλάδα να είναι αυτή τη στιγμή σε θανάτους στην πρώτη δεκάδα του κόσμου. Έχουμε περάσει την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Να μην κοιτάζουμε τι γίνεται στη Δανία και να το μιμούμαστε τυφλά. Θα πρέπει να δούμε τη μέση οδό για την Ελλάδα για να μην έχει τόσους θανάτους. Αυτή την Άνοιξη θα επαναλάβουμε το κύμα της περασμένης Άνοιξης».

Η αγωνία Γεροτζιάφα

Μια αγωνιώδη ανάρτηση για τους θανάτους στη χώρα έκανε ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, στον απόηχο του βίντεο που έφτιαξε το υπουργείου Υγείας για τις ΜΕΘ.

«Μόλις είδα το διαφημιστικό video του Υπουργείου Υγείας 4 μύθοι και 1 αλήθεια για τις ΜΕΘ και θυμήθηκα το παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ: όλη η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο.

Βλέπω και την πραγματικότητα των θανάτων από COVID19 και θυμάμαι ένα παλιό γηπεδικό σύνθημα: είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάζω ξανά την Μετέτη Τσιόδρα: 62,5% θνητότητα στις ΜΕΘ όταν στην Ευρώπαϊκή Ενωση όπως και στην διεθνή βιβλιογραφία η θνητότητα από COVID-19 στους ασθενείς της ΜΕΘ είναι (ήδη από τον Αύγουστο 2020) 25%-35%. και σκέφτομαι οτι η Ελλάδα είναι σε ταχύτατη επιστροφή στο 1950», σημείωσε στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Γεροτζιάφας.

«Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για την προδιαγεγραμμένη τραγωδία;»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Αιματολογίας σημείωσε ότι «δυστυχώς οι θάνατοι είναι η δραματική κορυφή του παγόβουνου», εξηγώντας παράλληλα ότι «από πίσω έρχονται χιλιάδες με long-COVID εκατοντάδες σακατεμένοι μετά απο νοσηλεία στην ΜΕΘ. Ερχονται επίσης ο χιλιάδες παραμελημένοι άρρωστοι με άλλα νοσήματα που σε λίγο θα αρχίσουν να πουλάνε τιμαλφί για να πληρώσουν την νοσηλεία και παρακολούθησή τους στον ιδιωτικό τομέα».

«Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για την προδιαγεγραμμένη τραγωδία;», διερωτάται ο κ. Γεροτζιάφας.

«Η δημόσια συζήτηση είναι για τα καρναβάλια και το Πάσχα όταν η πανδημία τρέχει και σκοτώνει», υπογραμμίζει και παραθέτει την πρότασή του ώστε να μπει «φρένο» στους θανάτους:

«Να γίνει άμεσα μιά κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή που να καλέσει επιστήμονες για να καταλάβουν τι δεν παει καλά και τι χρειάζεται να διορθωθεί ώστε να σταματήσεις το θανατικό».

«Αυτό είναι η προτεραιότητα και όχι τα πανηγύρια και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», διαμηνύει ο καθηγητής Αιματολογίας.

Νέα μετάλλαξη φοβάται ο ΠΟΥ

Στο μεταξυ, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε προ ημερών ότι ο κόσμος δεν έχει φθάσει ακόμα στο τέλος της πανδημίας της COVID-19 καθώς θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές του ιού.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια ώρα, σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού προχωρούν μια-μια τόσο οι ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ.

Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή διάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρώπης στη Λυών κυριαρχεί η άποψη της επιστροφής στην κανονικότητα.

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε Νέα Υόρκη, Ιλινόι και Καλιφόρνια οι πολίτες πετούν τις μάσκες και στους εσωτερικούς χώρους, γεγονός που συνάδει και με τη δήλωση του επικεφαλής Λοιμωξιολόγου του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, ο οποίος σημείωσε ότι πια ο ιός εισέρχεται σε μια ενδημική φάση.

Η Σουηδία προχωρά σε πλήρη άρση των μέτρων, ενώ σταματά και τη διάθεση δωρεάν τεστ στους πολίτες κηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μήνα πριν το αναμενόμενο, και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου, θα αρθούν και οι τελευταίοι εναπομείναντες περιορισμοί, μεταξύ των οποίων και η απομόνωση για όσους βγαίνουν θετικοί στον ιό.

Αντίστοιχα, η Ισπανία και η Ιταλία καταργεί τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η Γαλλία εξετάζει την κατάργηση του υγειονομικού πάσου από τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σάλος μετά τις δηλώσεις Ρουβά για Λιγνάδη - Ο Νίκος Τερζής του απαγορεύει να λέει τραγούδια του
Συναγερμός στην Ευρώπη για θανάτους απο σαλμονέλα σε αυγά - Σε επιφυλακή και οι ελληνικές αρχές
Chevron Right