Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ: Μετ’εμποδίων ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων

Συνεχίζονται οι καταγγελίες προς την ΠΟΕΔΗΝ από συγγενείς ηλικιωμένων για την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι τελευταίοι, καθώς αρκετοί φαίνεται πως καλούνται σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Tην ταλαιπωρία που υφίστανται τα ηλικιωμένα άτομα για να εμβολιασθούν στα νοσοκομεία επισημαίνει εκ νέου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν από το σπίτι τους μέχρι το νοσοκομείο για να κάνουν το εμβόλιο είναι πολύ μεγάλες», σημειώνει σε σχετική δήλωση του ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Το πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ακριβώς στο ότι δεν αξιοποιούνται από την εκστρατεία εμβολιασμού τα Κέντρα Υγείας αλλά τα νοσοκομεία.

«Δεν λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα στη πρωτοβάθμια περίθαλψη, ειδικά τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, που είναι σχετικά κοντά στο τόπο κατοικίας», επομένως οι ηλικιωμένοι καλούνται να διανύσουν ακόμη και «50 με 100 χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου της περιοχής», ενίοτε και εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών.

«Επικοινωνούν μαζί μας συγγενείς που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Συγγενείς απευθύνονται στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας της περιοχής να τους διαθέσουν ασθενοφόρο για τη μεταφορά των ηλικιωμένων αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον και δεν προβλέπεται», προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί αναγκάζονται και «πληρώνουν ιδιωτικά ασθενοφόρα», ενώ «άλλοι δεν προσέρχονται για να εμβολιασθούν και κάθε ημέρα κινδυνεύουν να χαθούν δόσεις εμβολίων».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, «τα εμβολιαστικά κέντρα ειδοποιούν τελευταία στιγμή μη εγκεκριμένα άτομα να κάνουν το εμβόλιο για να μην πετάξουν δόσεις εμβολίων», κατά τον κ. Γιαννάκο. Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προτείνει να «είναι σε αναμονή και να ειδοποιούνται να εμβολιασθούν υγειονομικοί που το ξανασκέφτηκαν και επιθυμούν, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και άλλοι με βάση την προτεραιοποίηση».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΚΝΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη
Φωτιά σε εργοστάσιο που παρασκευάζει εμβόλια της AstraZeneca - Πέντε νεκροί
Chevron Right