Ελλάδα

To άγνωστο ελληνικό νησί της Καλυψούς στα σύνορα με την Ιταλία

Το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας είναι ένα νησάκι κοντά στην Ιταλία, όπου όλοι οι κάτοικοι έχουν το ίδιο επώνυμο.

Ακόμα πιο δυτικά και από την γνωστή μας Κέρκυρα, βρίσκονται οι Οθωνοί, ένα νησί που απέχει μόλις 43 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο του Οτράντο, της γειτονικής μας Ιταλίας, το οποίο είναι και ορατό από το νησί όταν ο καιρός είναι καλός.

Αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο εκ των Διαποντίων Νήσων, οι Οθωνοί έχουν έκταση περίπου 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόλις 393 μόνιμους κατοίκους.

Το νησί είναι καταπράσινο και κυρίως ορεινό, γεμάτο κυπαρίσσια, οπωροφόρα και ελιές φυτεμένες από την εποχή της ενετικής κατοχής, οι οποίες ξεπερνούν τα 300 χρόνια σε ηλικία και τα επτά μέτρα σε ύψος.

Αποτελείται από πέντε οικισμούς, που χαρακτηρίζονται από την παραδοσιακή Ηπειρωτική αρχιτεκτονική, με τα στενά καλντερίμια να επιτρέπουν στον επισκέπτη να φτάσει περπατώντας σχεδόν σε κάθε γωνιά των Οθωνών, απολαμβάνοντας την πλούσια βλάστηση και τις μικρές διάσπαρτες παραλίες που θα βρει στο δρόμο του.

Η τοποθεσία προσφέρεται για καταδύσεις, λόγω της ιδιόμορφης ιδιόμορφης γεωμορφολογίας του βυθού και των πολυάριθμων σπηλιών. Ωστόσο, η κατάδυση στους Οθωνούς μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πολυάριθμα ναυάγια στη γύρω περιοχή, με το γνωστότερο να είναι το βυθισμένο ναυάγιο του πλοίου Σάρα τον όρμο Φύκι, βόρεια του νησιού.

Δείτε το βίντεο:

Ιστορία

Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία, οι Οθωνοί ανήκαν στη νύμφη Καλυψώ, κόρη του Άτλαντα, που κατοικούσε σε μια μεγάλη σπηλιά. Όταν ο Οδυσσέας έφτασε στο νησί, ερωτεύτηκε τη νύμφη και έμεινε εκεί αιχμάλωτος για επτά χρόνια.

Στα έργα του, ο Όμηρος αποκαλούσε το νησί «Ὠγυγία» και ανέφερε ότι εκεί υπήρχε έντονη ευωδιά από τα κυπαρίσσια. Φεύγοντας από το νησί με τη βοήθεια μιας σχεδίας, ο Οδυσσέας πάλεψε με τα κύματα και τελικά βρέθηκε ναυαγός στο νησί των Φαιακών, που σήμερα είναι γνωστό ως Κέρκυρα.

Κατά τον 11ο με 12ο αιώνα μ.Χ, οι Οθωνοί κατακτήθηκαν πρώτα από τους Φράγκους και στη συνέχεια από τους Ενετούς, ενώ δέχονταν συχνά επιθέσεις από τους πειρατές της Μπαρμπαριάς και των Αλγερινών.

Μάλιστα, το 1537, ο διαβόητος πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα σφαγίασε τους κατοίκους του νησιού. Όπως λένε οι ντόπιοι, ο πέτρινος του 1833 σε ύψωμα του νησιού στήθηκε για να θυμίζει αυτό ακριβώς το γεγονός.

Όπως αναφέρει το Travel Inspiration, όλοι οι κάτοικοι του νησιού ακούν στο επώνυμο Κατέχης, εκ της λέξης «κατοχή», καθώς ήταν οι πρώτοι που κατείχαν τον χώρο. Για να ξεχωρίζουν μεταξύ τους, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν από ένα τοπικό προσωνύμιο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μετακίνηση εκτός νομού: Η επιστροφή από νησί μόνο με self test τρομάζει
Άγνωστη η επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν - Απόλυτοι κυρίαρχοι οι Ταλιμπάν
Chevron Right