Αρχίζει σήμερα η νέα σχολική σχολική χρονιά για 1.344.000 μαθητές σε όλη τη χώρα με τα παιδιά της Θεσσαλίας να βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου και αυτά να μπουν στις σχολικές τάξεις όσον το δυνατόν συντομότερα.
Νωρίς το πρωί θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός και θα δοθούν στους μαθητές τα βιβλία και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά την Τρίτη 12 του μήνα. Αυτή τη στιγμή, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, το ενδιαφέρον στρέφεται στα σχολεία της Θεσσαλίας καθώς σύντομα πρέπει να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τα σχολεία, που θα μπορέσουν τελικά να λειτουργήσουν αλλά και για τα παιδιά, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα άμεσα να πάνε σχολείο καθώς ακόμη δεν ξέρουν οι οικογένειες τους, που θα βρουν προσωρινή στέγη.
Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα παραστεί σε κάποιες τελετές αγιασμού στην Αττική αλλά στη συνέχεια θα πάει σε Θεσσαλία και Έβρο. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα πάει στον Έβρο μαζί με τον πρωθυπουργό και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή θα επισκεφθεί τους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των σχολείων εκεί. Φέτος η χρονιά ξεκινά πάντως με το μεγαλύτερο μέρος των αναπληρωτών να έχουν προσληφθεί, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας όπου υπάρχουν κενά θα καλυφθούν.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι για το σχολικό έτος 2023-2024, οι μαθητές των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όπου εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι μόνο στις 15.50’ ή στις 17.30’, αλλά και στις 14.55’, προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων. Όπως δε διευκρινίζεται, το νέο ωράριο αφορά στο σύνολο των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Παιδείας επίσης δηλώνει ότι στα σχολεία φέτος θα φτάσουν 36.000 διαδραστικοί πίνακες, με στόχο την εξοικείωση των χρηστών με την τεχνολογία και το μάθημα πιο ενδιαφέρον για τα παιδιά. Επίσης τις επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας πρέπει να ανακοινώσει προς τους μαθητές της Γ΄ λυκείου όλα όσα αφορούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2024- όπως ορίζει πλέον ο νόμος- ώστε οι μαθητές να είναι ενημερωμένοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
Οι μετακινούμενοι αναπληρωτές από ή προς τις πληγείσες περιοχές, για τους οποίους κατ´εξαίρεση, λόγω των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την κακοκαιρία, υπάρχει αντικειμενική αδυναμία προσέλευσης στις κατά περίπτωση Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Πρόσληψης, δύνανται να παρουσιαστούν επόμενη ημέρα, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δυνατότητας πρόσβασης ή της συγκοινωνίας, όπως προβλέπεται με σχετική πράξη του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη.
Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι προσωρινοί αναπληρωτές, εφόσον ακόμα δεν ανέλαβαν υπηρεσία, θα πρέπει μέχρι και τη Δευτέρα 11/9/2023 να αποστείλουν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης/ ΠΔΕ Πρόσληψης ηλεκτρονικό μήνυμα – δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι οι προσωρινοί αναπληρωτές υποχρεούνται να αναλάβουν υπηρεσία και να παρουσιαστούν μέχρι και τη Δευτέρα 11/9/2023.
Κατ’ εξαίρεση, μόνο οι μετακινούμενοι αναπληρωτές από ή προς τις πληγείσες περιοχές, για τους οποίους, λόγω των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την κακοκαιρία, υπάρχει αντικειμενική αδυναμία προσέλευσης στις κατά περίπτωση Διευθύνσεις Εκπαίδευσης πρόσληψης, δύνανται να παρουσιαστούν επόμενη ημέρα, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δυνατότητας πρόσβασης ή της συγκοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι προσωρινοί αναπληρωτές, εφόσον ακόμα δεν ανέλαβαν υπηρεσία, θα πρέπει μέχρι και τη Δευτέρα 11/9/2023 να αποστείλουν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης/ ΠΔΕ πρόσληψης -μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος- δήλωση με το κείμενο που αναφέρεται στην περίπτωση Β(ii) της ανωτέρω (2) σχετικής εγκυκλίου μας. Οι προσληφθέντες στις πληγείσες περιοχές αναπληρωτές, οι οποίοι ήδη έχουν παρουσιαστεί και αναλάβει υπηρεσία σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, οφείλουν να είναι στη θέση τους με την έναρξη των μαθημάτων.
Αντίστοιχα, και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ, που μετακινούνται από τις πληγείσες περιοχές, ενημερώνουν σχετικά τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης/ΠΔΕ όπου υπηρετούν, εφόσον έχουν αντικειμενική αδυναμία προσέλευσης. Όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ, που παρουσιάζονται επόμενη ημέρα λόγω αδυναμίας πρόσβασης ή διακοπής συγκοινωνίας, προσκομίζουν σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα (Δήμο, Λιμεναρχείο κλπ) για τη λήψη της άδειας ανυπαίτιου κωλύματος και τις ανάγκες της μισθολογικής τους κάλυψης.