Ελλάδα

Πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός: Έτσι θα καταλάβουμε ότι «σφυρίζει» λήξη

Άλλοι επιστήμονες δίνουν ορίζοντα 4ετίας για να τελειώνουμε με τον κορονοϊό κορονοϊό, άλλοι λένε πως «θα μείνει για καιρό» και πως «δεν θα τελειώσουμε», ενώ άλλοι έχουν πιο αισιόδοξες προβλέψεις και κάνουν λόγο για το καλοκαίρι του 2022.

Κατά καιρούς ακούμε πολλές προβλέψεις για το τέλος του κορονοϊού, της πανδημίας που άλλαξε τα πάντα, αλλά ήταν μια για πάντα; Ή πλησιάζουμε στο τέλος; Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε σήμερα για την πορεία της Covid στην Ελλάδα αλλά και τη σημασία του εμβολιασμού.

Ο κ. Βατόπουλος αποκάλυψε καλά νέα, λέγοντας πως είναι υπαρκτό σενάριο «να μας εγκαταλείψει ο ιός το επόμενο καλοκαίρι», δηλαδή το 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα κριθούν από το επόμενο κύμα που θα δείξει και το πώς θα εξελιχθεί.

«Τον Σεπτέμβριου θα δούμε πώς θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς τη λήξη της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι είναι πολύ πιθανό. «Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημείωσε και εξήγησε ότι είναι παγκόσμιο δίλημμα αν θα γίνει τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη δόση στην Αφρική.

Όσο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και για τους εμβολιασμένους στους εξωτερικούς χώρους, ο καθηγητής σημείωσε πως ίσως χρειαστεί, γιατί υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας. «Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος. Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας, έστω και ελαφρύ, η μάσκα θα είναι χρήσιμη».

Ερωτηθείς για τις ηλικίες που πλήττει αυτό το στέλεχος ο κ. Βατόπουλος είπε πως πλήττει όλες τις ηλικίες απλά σε αυτή την φάση κυρίως τους νέους. «Ελπίζω να μην φτάσουμε στους περιορισμούς κυκλοφορίας κλπ» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στα ατομικά μέτρα προφύλαξης όπως την χρήση μάσκας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι κολλάει σαν την ανεμοβλογιά η μετάλλαξη Δέλτα. «Αν μοιάζει με την ανεμοβλογιά, όπως είπαν οι Αμερικανοί, η ανεμοβλογιά είχε ένα R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) 10, ενώ ο κορονοϊός 2 οπότε για την ανεμοβλογιά η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 90%».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χάρης Βαρθακούρης για Γιώργο Τσαλίκη: Και κερατάς και δαρμένος
Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό η σύσταση του CDC «αποφύγετε το ταξίδι» λόγω Covid
Chevron Right