Την ώρα που συνεχίζεται το θρίλερ με τον θάνατο των τριών κοριτσιών στην Πάτρα και τα περί παρέμβασης στον απινιδωτή της 9χρονης Τζορτζίνας, ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, μιλά για τη λειτουργία του εν λόγω μηχανήματος και τον ρόλο του.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Τσιούφης, σημείωσε αρχικά ότι τον πρώτο λόγο για την υπόθεση «έχουν οι δικαστικές Αρχές που έχουν τον πλήρη φάκελο και οι θεράποντες ιατροί που ξέρουν πολύ περισσότερα για το ιστορικό του ασθενούς».
«Οι απινιδωτές είναι σωτήρια μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ανιχνεύουν αν κάτι δεν πάει καλά στον ρυθμό της καρδιάς και από τη στιγμή που θα ανιχνεύσουν μια κακή αρρυθμία, θα δώσουν ρεύμα και θα τη διακόψουν και αυτό το κάνουν πάντα με επιτυχία», επισήμανε.
«Είναι αποτελεσματικοί όταν η καρδιά έχει μια παροδική δυσλειτουργία και αυτό είναι μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Αν δεν προηγήθηκε αρρυθμία δεν είχε κανένα λόγο το μηχάνημα να προχωρήσει», λέει ο κ. Τσιούφης, τονίζοντας ότι η περίπτωση δυσλειτουργίας ενός απινιδωτή είναι μηδαμινή.
«Μηδαμινή η πιθανότητα να μη δούλεψε καλά, δεν το έχουμε δει να συμβαίνει αλλά μπορεί να διαπιστωθεί», είπε.
Όπως υπογράμμισε, οι απινιδωτές λειτουργούν μόνο αν ανιχνεύσουν δυσλειτουργία.
«Αν έχει προηγηθεί αρρυθμιολογικό συμβάν που να προέχεται από την καρδιά, αυτό σίγουρα το μηχάνημα μπορεί να το ανιχνεύσει», τόνισε ο ίδιος.