Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Η κακοκαιρία «τσάκισε» το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» – Δείτε εικόνες

Έσπασαν οι κάβοι και το πλοίο βολόδερνε στον ντόκο. Σημαντικές φθορές στο εμβληματικό αντιτορπιλικό που λειτουργεί ως μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

«Πληγωμένο» άφησε πίσω του το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», η επέλαση της κακοκαιρίας που έπληξε χθες, Τρίτη (28/3) τη Θεσσαλονίκη με θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους.

Ειδικότερα, το αγκυροβολημένο -στη Νέα Παραλία- πλοίο, που λειτουργεί ως μουσείο, παραδόθηκε στο έλεος των ανέμων, που κατάφεραν να σπάσουν τους κάβους των προστατευτικών μπαλονιών του, με αποτέλεσμα αυτό να βολοδέρνει πάνω στον ντόκο.

Όπως αναφέρθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το γραφείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΥΝΑΝΠ, το πλοίο συγκρατήθηκε από δύο ρυμουλκά που έπλευσαν στο σημείο, ενώ η εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών που υπέστη αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης (29/3).

Σχετικές φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα ο ποιητής και πεζογράφος Μανώλης Ξεξάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων στο Facebook:

«Έσπασαν οι κάβοι των μπαλονιών, ο καπετάνιος έβγαλε τους ναύτες στην παραλία, ο ίδιος έμεινε απάνω, και το βαπόρι κοπανιόταν στο ντόκο ανηλεώς.

Έσπασε το ξύλινο κράσπεδο, έσπευσε ναυαγοσωστικό που το έδεσε καλύτερα σε ποντισμένη σημαδούρα, συν που το κρατούσε κάποιες ώρες για να μην το πλαγιάσει το γεμάτο 7άρι με ριπές 77 Km/h».

Η ανάρτηση με τις φωτογραφίες του «λαβωμένου» Βέλους:

https://www.facebook.com/manolis.xexakis.1/posts/2459848547500033

Η ιστορία του ένδοξου Βέλους με λίγα λόγια

Το Βέλος, στις 25 Μαΐου του 1973, με Κυβερνήτη τον Νικόλαο Παπά, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, και ο Κυβερνήτης του, παρέδωσε τα καθήκοντά του στον Ύπαρχο του πλοίου και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία για να μεταβεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κοπεγχάγη και να αποκαλύψει την έκταση του Κινήματος του ναυτικού που η χούντα επικοινωνούσε ως «Κίνημα οπερέτα τριών απόστρατων και δύο εν ενεργεία». Τον Κυβερνήτη ακολούθησαν 30 μόνιμα στελέχη και το πλοίο επέστρεψε στην Άσκηση του ΝΑΤΟ και, με το τέλος της στην Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών.

Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού.

Στις 26 Μαρτίου 1991 το πλοίο παροπλίσθηκε και 3 χρόνια μετά το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ανακήρυξε σε μουσείο για τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία και το πλοίο αγκυροβόλησε στον Πόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Κρεσέντο» αλαζονείας από την Ντόρα – Απαξίωσε τις πρώτες εκλογές και τους πολιτικούς αντιπάλους της ΝΔ
Εκλογική άδεια 2023: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Chevron Right