Την κατάσταση με τα λοιμώδη νοσήματα στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Σε σχέση με την κατάσταση Δημόσιας Υγείας που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές, όπως έχουμε ανακοινώσει, ακολουθούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις άξονες:
Ο πρώτος αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, είτε αυτά αφορούν το αναπνευστικό, είτε το γαστρεντερικό. Έχουμε λάβει δείγματα και ενημέρωση από όλες τις περιφερειακές ενότητες, όλες τις υπηρεσίες Υγείας ποτ ανήκουν στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας και μέχρι τώρα έχουμε διαγνωσμένα 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες και έφυγαν από τη δομή χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν. Μόνο 6 εξ αυτών νοσηλεύονται, από τους οποίους πήραμε δείγματα για να δούμε την αιτία στην οποία οφείλεται η νόσος. Αφορούν περιστατικά γαστρεντερίτιδας και τα 6», σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.
Η ίδια συνεχίζοντας ανέφερε πως βρέθηκε σε βρέφος λίγων ημερών το μικρόβιο της σαλμονέλας, ωστόσο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η κλινική του εικόνα να μην εμπνέει ανησυχία, Επίσης, καταγράφηκε και ένα περιστατικό ροταϊού σε ενήλικα, σύμφωνα με την ίδια.
«Προς το παρόν, η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει και λόγος εφησυχασμού.
Συνιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος ή εξανθήματα να επισκέπτονται τις κατά τόπου υπηρεσίες υγείας», σημείωσε η κα Αγαπηδάκη», δήλωσε στη συνέχεια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Τι ανέφερε για το δίκτυο υδροδότησης
«Σε σχέση με την παρακολούθηση του δικτύου υδροδότησης, να πούμε ότι ελήφθησαν σήμερα δείγματα και από τη Λάρισα και από τον Βόλο. Έχουν προγραμματιστεί δειγματοληψίες σε όλες τις περιοχές. Η κατάσταση είναι όπως την έχουμε ανακοινώσει και τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Να κάνω μια διευκρίνιση εδώ για να αποσαφηνίσουμε τις έννοιες. Όταν λέμε ότι το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, σημαίνει ότι μπορούμε το νερό αυτό να το χρησιμοποιήσουμε για να πιούμε, για να κάνουμε μπάνιο, για να μαγειρέψουμε, να παρασκευάσουμε ποτά, να πλύνουμε λαχανικά.
Όταν λέμε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση-κατανάλωση, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο, δεν μπορούμε λοιπόν να το πιούμε, δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε δόντια, δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο με αυτό το νερό. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για αυτές τις δραστηριότητες, θα πρέπει να το βράσουμε τρία λεπτά στους 100 βαθμούς και μετά να το αφήσουμε να κρυώσει, να ξεπλύνουμε λαχανικά, να το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα, να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μπάνιο, να βουρτσίσουμε τα δόντια μας και τα λοιπά.
Τέλος, να πω ότι σε σχέση με την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την εντομολογική επιτήρηση, ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 επιπλέον παγίδων αυτές τις μέρες και 50 επιπλέον στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Λαμβάνουμε καθημερινά δείγματα προκειμένου να έχουμε έγκαιρη εικόνα και αν παρατηρήσουμε κάποια ενδεχόμενη έξαρση φαινομένων σε σχέση με τα κουνούπια, θα λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα», κατέληξε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.