Η ανησυχία είναι μεγάλη και οι εικόνες από την Ερμού και από όλες τις κεντρικές αγορές φέρνουν πάλι στο προσκήνιο σενάρια για νέα lockdown, σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση στα κρούσματα.
Ταυτόχρονα στο μικροσκόπιο είναι και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος οι οποίοι αναμένουν τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς.
Στην περίπτωση που ξεκινήσει μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο δρόμος θα δείξει προς ένα νέο πιο αυστηρό lockdown.
Τα σχολεία πάντως εφόσον ανοίξουν με βάση το σχέδιο την 1η Φεβρουαρίου, θα είναι και τα τελευταία που θα κλείσουν
Στις μεταλλάξεις του κορονοϊού και πώς αυτές επηρεάζουν την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα μεταλλαγμένα στελέχη ενώ σημείωσε πως τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό θα μας συνοδεύουν και το καλοκαίρι.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος δήλωσε πως τα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να καταγράψουμε τι γίνεται ακριβώς με τα μεταλλαγμένα στελέχη. «Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», σημείωσε.
Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως εκτός από τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν εντοπιστεί άλλες δύο μεταλλάξεις, από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές. Πέρα, όμως, από τις ίδιες τις μεταλλάξεις, κατά τον κ. Γώγο εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.
«Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις», πρόσθεσε, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων.
Ο κ. Γώγος πρόσθεσε πως τα μέτρα ατομικής προστασίας θα είναι απαραίτητα και το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο lockdown και περιορισμούς στην καθημερινότητα. «Θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δε θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα. Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή», ήταν η απάντησή του στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε νέο lockdown.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε το πρωί τη Δευτέρας (25/1) ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που σημειώθηκαν μετά το άνοιγμα της αγοράς, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας.
«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη, η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά, αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.
Ο ίδιος δήλωσε πως η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει και άμεση αύξηση των κρουσμάτων, ενώ μιλώντας για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων δήλωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα. Ο κ. Σύψας υπογράμμισε επίσης πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό, γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται ως ενήλικες.