Εντολή να εκκενωθεί η περιοχή Χελιδονίου στην Ηλεία δόθηκε πριν από λίγο με ενεργοποίηση του 112. Οι κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταβούν προς Λατζόι.
https://www.facebook.com/112Greece/posts/554521139236044
Οι άνεμοι πνέουν πιο ισχυροί στην περιοχή και ειδικά στην Αρχαία Ολυμπία όπου δίνεται μάχη με τις φλόγες και τον χρόνο για να μην φτάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, την ώρα που οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη δώσει προγνωστικά στοιχεία για σταδιακή ενίσχυση των ανέμων.
Ξυπνούν μνήμες 2007
Συναγερμός έχει σημάνει στην Αρχαία Ολυμπία καθώς το πρωί δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση ένα νέο μέτωπο που κατευθύνεται προς τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας που βρίσκονται πίσω από τον λόφο στον οποίο έχει ξεσπάσει η φωτιά.
Σύμφωνα με το tempo24, οι μνήμες από το 2007 ξυπνούν με τον χειρότερο τρόπο στην περιοχή με καμένα σπίτια, χωράφια, περιουσίες και ζώα. Το σκηνικοί συνθέτουν στάχτη, αποκαΐδια και καπνοί, ενώ η φωτιά «σάρωσε» το χωριό Καυκανιά.
Ο Μητσοτάκης στην Ηλεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα στις περιοχές της Ηλείας από τις οποίες πέρασε η μεγάλη φωτιά, προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος των καταστροφών.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί, παράλληλα, για το έργο των πυροσβεστών και την τιτάνια μάχη που δίνουν από χθες για να κρατήσουν ανέπαφο από τη φωτιά τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στην Αρχαία Ολυμπία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η φωτιά μαίνεται και κατακαίει και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.
«Λίγο έξω από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας διεξάγεται ολονύχτια μάχη σώμα με σώμα για να περιορίσουμε την πυρκαγιά και να την οριοθετήσουμε ώστε να μην επεκταθεί προς τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και στην πόλη» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες που δεν τις συναντάμε συχνά.
«Εύχομαι να είναι όλοι καλά, εύχομαι να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ξεπεράσουμε αυτό το κακό, αυτές τις ακραίες συνθήκες και τελικά να αποκαταστήσουμε και τις ζημιές που έγιναν και το περιβάλλον» .