Άλλες 10 κοινότητες στην Ηλεία έλαβαν εντολή για εκκένωση από την Πυροσβεστική λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για τις κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την κοινότητα Χελιδόνι.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Αν βρίσκεστε στη #Δηλίζα,#Άνω-Κάτω Λόυβρο, #Μουριά, #Πεύκες, #Καμμένα, #Λινάρια, #Βίλλια #Ηλείας εκκενώστε τώρα προς #ΆσπραΣπίτια‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) August 5, 2021
Λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Διαβολίτσι ή στην Άνω-Κάτω Μέλπεια.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Αν βρίσκεστε στο #Διαβολίτσι ή στην #Άνω_Κάτω_Μέλπεια εκκενώστε τώρα προς #Ζευγολατειό ή #Κεντρικό
‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας@pyrosvestiki @hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) August 5, 2021
Σύμφωνα με το ilialive.gr, στο χωριό Βύλιζα υπάρχουν δύο εγκλωβισμένοι, ενώ σπίτια καίγονται στο χωριό Πεύκες.
Οι άνεμοι πνέουν πιο ισχυροί στην περιοχή και ειδικά στην Αρχαία Ολυμπία όπου δίνεται μάχη με τις φλόγες και τον χρόνο για να μην φτάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο.
Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, την ώρα που οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη δώσει προγνωστικά στοιχεία για σταδιακή ενίσχυση των ανέμων.
Ξυπνούν μνήμες 2007
Συναγερμός έχει σημάνει στην Αρχαία Ολυμπία καθώς το πρωί δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση ένα νέο μέτωπο που κατευθύνεται προς τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας που βρίσκονται πίσω από τον λόφο στον οποίο έχει ξεσπάσει η φωτιά.
Σύμφωνα με το tempo24, οι μνήμες από το 2007 ξυπνούν με τον χειρότερο τρόπο στην περιοχή με καμένα σπίτια, χωράφια, περιουσίες και ζώα. Το σκηνικοί συνθέτουν στάχτη, αποκαΐδια και καπνοί, ενώ η φωτιά «σάρωσε» το χωριό Καυκανιά.
Ο Μητσοτάκης στην Ηλεία
Αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου αρμόδιοι φορείς του παρουσίασαν τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στα ενεργά μέτωπα.
«Η πρόληψη λειτούργησε και τουλάχιστον δεν δημιουργήθηκε εδώ η πυρκαγιά», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.
Επίσης τοπικοί φορείς υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες για την καλύτερη θωράκιση των περιοχών και την αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης, όταν παρίσταται ανάγκη, όπως επίσης και για την αποφυγή πλημμυρών εκεί που έχουν προκληθεί διαβρώσεις.
Στην Αρχαία Ολυμπία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η φωτιά μαίνεται και κατακαίει και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.
«Λίγο έξω από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας διεξάγεται ολονύχτια μάχη σώμα με σώμα για να περιορίσουμε την πυρκαγιά και να την οριοθετήσουμε ώστε να μην επεκταθεί προς τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και στην πόλη» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες που δεν τις συναντάμε συχνά.
«Εύχομαι να είναι όλοι καλά, εύχομαι να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να ξεπεράσουμε αυτό το κακό, αυτές τις ακραίες συνθήκες και τελικά να αποκαταστήσουμε και τις ζημιές που έγιναν και το περιβάλλον» .