Πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ έχουν επιβληθεί από το 2020 στη γηροκομείο-κολαστήριο στον Κορυδαλλό, στο οποίο 41 ηλικιωμένοι βρέθηκαν χθες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, με τρεις από αυτούς να νοσηλεύονται με ψώρα, στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».
Γηροκομείο – κολαστήριο στον Κορυδαλλό pic.twitter.com/HyATxrJFnJ
— iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) February 10, 2023
Οι καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο λέγεται πως ξεκίνησαν το 2020, όταν και ανακλήθηκε, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, η άδεια λειτουργίας του. Ωστόσο, όπως εξηγεί και η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της, υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρεια για αναστολή και σφράγιση της μονάδας.
Κλιμάκιο της Περιφέρεια Αττική στο γηροκομείο – κολαστήριο στον Κορυδαλλό. Δεκάδες ηλικιωμένοι βρέθηκαν εγκαταλελειμμένοι#Κορυδαλλος #γηροκομειο pic.twitter.com/oxoddeqlcO
— iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) February 10, 2023
Παρόλα αυτά, τα πρόστιμα έπεφταν «βροχή» στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, ήδη από το 2020, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες καταγγελίες, με τις παραβάσεις να αφορούν μεταξύ άλλων φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων, επιβαρυντικές συνθήκες διαβίωσης και ελλιπές προσωπικό.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής
Το χρονικό της υπόθεσης
Κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής μετά από καταγγελία έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο γηροκομείο αλλά βρήκε τις πόρτες σφραγισμένες με λουκέτα. Οι ελεγκτές της Περιφέρειας έσπασαν τα λουκέτα και αντίκρισαν τους 38 ηλικιωμένους, με τους μισούς να είναι κατάκοιτοι, να είναι αφυδατωμένοι, λιποβαρείς και παραμελημένοι.
Ζητήθηκε βοήθεια από το υπουργείο Υγείας και λίγο αργότερα έφτασαν από το Γενικό Νοκοκομείο της Νίκαιας γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι πρότειναν τη μεταφορά των υπερηλίκων σε νοσοκομεία για να αναταχθεί η κατάσταση της υγείας τους και να παραμείνουν για νοσηλεία, εάν χρειάζεται.