Στην τελική φάση της επανεκκίνησης εισέρχεται η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας από την 1η Ιουλίου, οπότε και ανοίγουν τις πύλες τους και τα περιφερειακά αεροδρόμια προκειμένου να υποδεχτούν τους επισκέπτες από τις χώρες του εξωτερικού.
Ωστόσο, τα όποια μοντέλα προβλέψεων των φετινών αφίξεων επηρεάζονται από την καινοφανή κατάσταση που βιώνει η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία εξαιτίας του Covid 19.
Αυτό, όπως τονίζουν οι εμπειρογνώμονες του κλάδου, έχει επίπτωση και στη συμπεριφορά των δυνητικών ταξιδιωτών, καθιστώντας κάθε εκτίμηση δυσεπίλυτο γρίφο.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, σημειώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Το ότι θα έρθει ο κόσμος από το εξωτερικό δεν σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία θα σωθούν. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και τίποτα δεν είναι συγκρίσιμο με καμία χρονιά του παρελθόντος». Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΞΕΕ είναι να διατηρηθεί η σοβαρή εικόνα αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει χτιστεί το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί στο μέλλον.
Στο σημείο αυτό ο κ. Βασιλικός απευθυνόμενος στα μέλη του ΞΕΕ, επανέλαβε τη ρήση «ανοίγουμε και προσέχουμε», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι αξιοποίησαν την πλατφόρμα εξειδίκευσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων, που ανήρτησε το ΞΕΕ το προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση πυξίδα των επαγγελματιών του κλάδου για φέτος είναι η διασφάλιση της υγείας επισκεπτών και προσωπικού των μονάδων. «Ο κάθε ξενοδόχος ανοίγει με δυσκολίες και επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας, αλλά με αίσθηση και του χρέους που έχει. Γύρω από ένα ξενοδοχείο κινείται μια κοινωνία», συμπληρώνει ο κ. Βασιλικός.
Προς επίρρωση των παραπάνω ο Γιάννης Οικονόμου, αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος της Economou Hotels, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ανοίγει την 1η Ιουλίου την ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο (Galaxy), με γνώμονα την απασχόληση του προσωπικού, αφού οι πληρότητες είναι μονοψήφιες και στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουν το 30% τον Αύγουστο. Για τον κ. Οικονόμου, κομβικό είναι το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, αλλά και η “απελευθέρωση” της Αγγλίας από την Καραντίνα.
Στο ζήτημα των πληροτήτων των ξενοδοχείων στα αστικά κέντρα εστιάζει και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Ευγένιος Βασιλικός. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι το πρώτο βήμα της επανεκκίνησης στις 15 Ιουνίου δεν είχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν οι ξενοδόχοι της Αθήνας σημειώνοντας ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κινήθηκαν μεταξύ 10% και 20%. Ο Ευγένιος Βασιλικός εκτιμά ότι όποιες κρατήσεις εισέλθουν στα συστήματα των ξενοδόχων θα είναι της τελευταίας στιγμής, καθώς ακόμα και τώρα τα μηνύματα για Ιούλιο και Αύγουστο δεν είναι ενθαρρυντικά. Τονίζεται ότι στην Αθήνα έχει ανοίξει το 25% του ξενοδοχειακού δυναμικού της και πολλά αναμένουν να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο ανάλογα των βοηθητικών μέτρων που τυχόν υπάρξουν από την κεντρική διοίκηση.
Με μια φωνή οι φορείς του κλάδου κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, ειδικά για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης.
Τα μέτρα – «ασπίδα» στον κορονοϊό
Σημειώνεται πως το restart του τουρισμού την Τετάρτη (1/7) περιλαμβάνει το άνοιγμα 41 σημειών εισόδου στην Ελλάδα και ειδικότερα: 27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια.
Η Ελλάδα διατηρεί, πάντως, την απαγόρευση πτήσεων με εννέα χώρες που δεν διαθέτουν καλά επιδιομολογικά χαρακτηριστικά αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού:
- Βρετανία
- Σουηδία
- ΗΠΑ
- Ρωσία
- Ισραήλ
- Κατάρ
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Σαουδική Αραβία
- Βόρεια Μακεδονία
Εξάλλου, γνωστοποιήθηκε πως η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται στοχευμένα ενώ διαγνωστικά τεστ θα διερνεργούνται από υγειονομικά συνεργεία που θα συνεπικουρούνται από την πυροσβεστική και την αστυνομία.
Όσοι βγουν θετικοί στον κορονοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.
Επίσης, όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα υποχρεούνται να συμπληρώνουν τη Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη τουλάχιστον 48 ώρες πριν κάνουν check in, ενώ θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι βάσει ενός επιστημονικού μοντέλου που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού.
Οι εννέα οδηγίες
Υπενθυμίζεται πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε εννέα οδηγίες για τους ταξιδιώτες στην τελευταία ενημερωτική της καμπάνια.
Οι οδηγίες αυτές είναι οι εξής:
- Συχνή χρήση αντισηπτικού
- Χρήση μάσκας
- Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών
- Αποφυγή επαφής χεριών με στόμα, μύτη και μάτια
- Πέταμα τη μάσκας και των γαντιών σε κάδους απορριμμάτων
- Βήξιμο ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο
- Τήρηση αποστάσεων ασφαλείας
- Πληρωμές ανέπαφα, κατά προτίμηση
- Αποφυγή χρήσης ασανσέρ
Η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας
Στο μεταξύ, οι ειδικοί χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα νέα κρούσματα και τις εξάρσεις – ωστόσο, οι όποιες επιδημίες χαρακτηρίζονται τοπικές και ελεγχόμενες για την ώρα (πχ. Ξάνθη).
Μέσα σε μία εβδομάδα, από 20 Ιουνίου έως και 27 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν 132 νέα κρούσματα, με περίπου 1/3 από αυτά να είναι «εισαγόμενα» που εντοπίστηκαν είτε στον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε στα αεροδρόμια, κατά τον έλεγχο των πτήσεων.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για ακόμη μία ημέρα διψήφιο αριθμό κρουσμάτων – 23 νέα -, ενώ δεν υπήρξε νέος θάνατος.
Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι στα αεροδρόμια.