Ελλάδα

Φωτιά και τοξικό νέφος: Το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής που «παγιδεύει» την Αττική

Αποπνικτική η κατάσταση για μία ακόμα μέρα στην Αττική. Επικίνδυνο τοξικό νέφος από τη φωτιά «παγιδεύεται» στο λεκανοπέδιο. Τι είναι το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής αναστροφής.

Με κάπνισμα 10 τσιγάρων ισοδυναμεί η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας για το τοξικό νέφος που έχει καλύψει την Αττική από τη φωτιά, σε συνδυασμό με τον καύσωνα.

Τι είναι το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής αναστροφής

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας – δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω που αραιώνει τους ρύπους – όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Επικίνδυνα σωματίδια

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα». Όπως είπε, ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισέρχονται βαθιά στον πνεύμονα και ερεθίζουν. Ως αποτέλεσμα αρχίζει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής-βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί τους βρόγχους ιδιαίτερα σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα αλλά και σε ανθρώπους με άλλα χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηλικιωμένους και στους υπόλοιπους.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι βήχας ή πτύελα και παρατηρούνται και σε άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.

Μάσκα και αποφυγή μετακινήσεων

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε η σωματική εργασία εκτός και εντός σπιτιού όσο και οι αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και να είμαστε σε χώρους με κλειστά παράθυρα.

«Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» κατέληξε ο καθηγητής, συστήνοντας ότι είναι καλύτερο να μην φοράμε χειρουργικές μάσκες, διπλές ή υφασμάτινες, αλλά οι υψηλής προστασίας N95.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έξαλλος Κωστής Σαββιδάκης: Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να πουλήσετε, τα δώσατε όλα
Πολίτης κατά δημοσιογράφου στη Δροσοπηγή: «Τι κάνετε κύριε, είμαστε στον αέρα»
Chevron Right