Ελλάδα

Νέα προειδοποίηση: Το 5ο κύμα της πανδημίας θα «χτυπήσει» τον Οκτώβριο

Η εξέλιξη της πανδημίας με φόντο την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και της αλλαγής του καιρού που θα στρέψει τους περισσότερους στους κλειστούς χώρους της εστίασης. Τι λένε Νίκος Τζανάκης και Νίκος Θωμαΐδης.

Σε έναν από τους πιο κρίσιμους μήνες αναδεικνύεται και φέτος ο Οκτώβριος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ο καιρός αλλάζει, το κρύο επιστρέφει και στρέφει τους πολίτες στους κλειστούς χώρους, οι εμβολιασμοί δεν έπιασαν τους στόχους που είχαν τεθεί για το όριο τείχους ανοσίας, ενώ το περσινό παράδειγμα έδειξε ότι οι εκδηλώσεις και οι εορτασμοί για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και για την 28η Οκτωβρίου κρύβουν κινδύνους για να ξεφύγει η κατάσταση. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκου Θωμαΐδη, ο οποίος μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1, το 4ο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα. Προέβλεψε δε πως στο τέλος του επόμενου μήνα, θα ακολουθήσει το 5ο κύμα της πανδημίας:

«Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα».

«Είχαμε πει ότι θα δούμε μείωση και αυτό είδαμε. Υπάρχει μια σταθεροποίηση, πολύ αισιόδοξη, που θα συνεχίσει τις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες. Κι αυτό γιατί αντικαθίσταται η κινητικότητα των παιδιών με την κανονικότητα στα σχολεία με υγειονομικά πρωτόκολλα και πολλά τεστ. Αυτό μπορεί να συγκρατήσει τους αριθμούς» σημείωσε ο ίδιος και επισήμανε ότι η επιδημιολογική εικόνα, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι πολύ καλή.

Ωστόσο, εξήγησε, καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες, με την Αττική να αναμένεται να δει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250.

«Εκείνο που παρατηρήσαμε μετά την 1η Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι εκδρομείς επέστρεψαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Η χαλαρότητα των διακοπών υποκαταστάθηκε από μια κανονικότητα, η οποία δεν προσέδωσε μια προβληματική στην πανδημία. Έτσι τα κρούσματα από 3.000 την ημέρα έπεσαν σε 2.000» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Να είναι μικρότερο το επόμενο κύμα είναι το στοίχημα»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ τόνισε:

«Το στοίχημα είναι το επόμενο κύμα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν έχουμε δει τις περσινές αυξήσεις και ελπίζουμε να μην τα δούμε». «Δεν μπορώ να πω εάν θα γίνουν παρελάσεις ή όχι θα το δούμε αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί» είπε επίσης.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε πως υπάρχει περιθώρια αυτοί να αυξηθούν, με τον κόσμο να πείθεται περαιτέρω επ’ αυτού.

«Αβέβαιος ο Οκτώβριος»

Πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν εμβολιαστική κάλυψη γύρω το 40% υπογράμμισε, τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε στο MEGA ότι έχει τριπλάσια επιδημιολογική φόρτιση, κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σε σχέση με την Αττική.

«Αυτό δεν είναι φυσιολογικό.»

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο Οκτώβριος σε ότι αφορά στην πορεία της πανδημίας θα είναι αβέβαιος, ενώ μέχρι τα μέσα του μήνα τα ημερήσια κρούσματα θα είναι περισσότερα από 4.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στο Παρίσι σήμερα ο Μητσοτάκης – Συνάντηση με Μακρόν
Βασίλης Λεβέντης: Τα νεότερα για την υγεία του και γιατί δεν είχε κάνει εμβόλιο
Chevron Right