Συγκλονίζει με την ανάρτησή του πυροσβέστης της πρώτης αποστολής της ΕΜΑΚ για τον σεισμό στην Τουρκία. Ο Κώστας Νίκας, ένας από τους πυροσβέστες που βρέθηκαν πρώτοι μετά τον σεισμό την Τουρκία, είναι γιος του πυροσβέστη ο οποίος το 1995 είχε απεγκλωβίσει τον 11χρόνο τότε Ανδρέα από τα ερείπια στο Αίγιο. Το κτίριο είχε καταρρεύσει μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.
Έγραψε στο Facebook «ίδιο αίμα, ίδια σάρκα, ίδιος πόνος, ίδια θλίψη, και ίδιος σπαραγμός. Όπως όμως είναι ίδια η ελπίδα και μια μεγάλη αγκαλιά».
Ο Κώστας Νίκας είναι μηχανικός του πυροσβεστικού σώματος. Ο πατέρας του, Παναγιώτης Νίκας, πριν από 28 χρόνια, είχε απεγκλωβίσει ζωντανό 21 ώρες μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο Αίγιο, τον 11χρονο τότε Ανδρέα Μπογδάνο.
Για την επιτυχημένη επιχείρησή στον Παναγιώτη Νίκα είχε απονεμηθεί τιμητικό μετάλλιο ανδραγαθίας. Ο ίδιος μετείχε και στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Ρικομέξ μετά τον φονικό σεισμό του 1999 στην Αττική.
Ο Παναγιώτης Νίκας έφυγε από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 55 ετών. Το έργο του συνεχίζει ο γιος του. Ο Κώστας Νίκας είναι μέλος της 1ης ΕΜΑΚ άνδρες της οποίας συμμετέχουν στην πρώτη αποστολή που έστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.
Όπως δήλωσε συγγενής του στην ΕΡΤ, ο Κώστας Νίκας αρχικά πέρασε στη Σχολή Ικάρων από την οποία, όμως, αποχώρησε μετά από έξι μήνες. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την φοιτήσή του στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών και μετά τον θάνατο του πατέρα του αποφάσισε να μπει στη σχολή υπαξιωματικών της Πυροσβεστικής.
Ο Κώστας Νίκας μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας Δημήτρη Ρούπα ήταν τα δύο μέλη της ομάδας που σύρθηκαν μέσα στα συντρίμμια στο Χατάι προκειμένου να σώσουν την 7χρονη αδερφή της 8χρονης Φατμά που είχε εντοπιστεί πρώτη αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.
Σεισμός Τουρκία: Επιστρέφει στην Ελλάδα η ΕΜΑΚ
Η αποστολή της ΕΜΑΚ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας ολοκληρώθηκε και, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (12/02), πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα το απόγευμα της Δευτέρας (13/06).
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε στο OPEN: «Έχουμε περάσει στο στάδιο 5. Υπάρχουν τέσσερα, που υπάρχει ο έλεγχος, η καταγραφή, οι έρευνες και η διάσωση. Πλέον, στην Τουρκία έχουμε περάσει στο 5, πλέον μπαίνουν τα σκαφτικά μηχανήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι άλλο. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι Τούρκοι πάνω στην απόγνωσή τους μπαίνουν στα χαλάσματα, είτε να βρουν κάτι είτε να διασώσουν. Είναι μια κίνηση απελπισίας. Πλέον καθίσταται αρκετά δύσκολο το έργο των διασωστών».
Ακόμα, ο ίδιος έκανε λόγο για δύο αιτήματα που υπέβαλε η ελληνική ομάδα διάσωσης προς τις τουρκικές Αρχές και τα οποία εγκρίθηκαν. Χαρακτηριστικά, επεσήμανε: «Πρώτον, δεν θα επιχειρούσαμε βράδυ. Αυτό που είδατε χθες, ήταν μία από κοινού επιχείρηση με τέσσερις διεθνείς αποστολές γι’ αυτό και μείναμε κατά παρέκκλιση του αιτήματος που είχαμε κάνει, για μία και μόνο περίπτωση. Το δεύτερο αίτημα ήταν «να επιχειρούσαμε μόνο με τη συνοδεία της Αστυνομίας, γιατί πλήθαιναν πλέον τα περιστατικά βίας από ανθρώπους που έμπαιναν στα συντρίμμια».
Χωρίς ίχνος ζωής από την 24χρονη αθλήτρια
Στο μεταξύ, οι έρευνες εντοπισμού της 24χρονης αθλήτριας που φέρεται να έστειλε SMS μέσα από τα χαλάσματα πολυώροφου κτηρίου στην Αντιόχεια, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Με τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας (06/02) έχουν ξεπεράσει τους 28.000.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση της νεαρής αθλήτριας του βόλεϊ, συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, καθώς ο αδελφός της κοπέλας είχε ζητήσει απο την ελληνική ομάδα να επιμείνει.
Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική αποστολή επιχειρούσαν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος και 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ.