Ελλάδα

«Δασοκομάντο»: 550 πυροσβέστες στη «μάχη» με τις πυρκαγιές

«Ειδικοδυναμίτες», αλεξιπτωτιστές, ΟΥΚάδες, Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, έφεδροι αξιωματικοί, έμπειροι εθελοντές πυροσβέστες, δασολόγοι, δασοπόνοι και δασεργάτες θα στελεχώσουν με αυξημένη μοριοδότηση τη νέα ομάδα κρούσης δασικών πυρκαγιών.

Η τροπολογία για τη σύσταση των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.Μ.Ο.Δ.Ε.), κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη, με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να επιχειρεί την επίσπευση των διαδικασιών.

Ταυτόχρονα καταστρώνει ένα μεταβατικό σχέδιο μέχρι να ριχτούν οι δασοκομάντο στη μάχη της πυρόσβεσης. Ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις που έχουν εξεταστεί είναι η εγκατάσταση κατά την αντιπυρική περίοδο, πυροσβεστών από Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, για να συνδράμουν στις δασικές πυρκαγιές της Ελλάδας.

Το νεοσύστατο σώμα των δασοκομάντο θα αποτελείται από συνολικά 500 πυροσβέστες επταετούς θητείας, που αφού προσληφθούν και ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, θα εγκατασταθούν σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα, για να αναλάβουν το δύσκολο έργο της πρώτης απόκρισης σε δασικές πυρκαγιές.

Τις 6 αερομεταφερόμενες ειδικές μονάδες θα στελεχώσουν νεαροί πυροσβέστες, καθώς σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια των προσλήψεων, δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους, ενώ όσον αφορά το επιστημονικό προσωπικό το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 31 έτη. Αυξημένη μοριοδότηση θα έχουν έφεδροι αξιωματικοί, άτομα που έχουν υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά και στις Ειδικές Δυνάμεις, κάτοχοι πτυχίου Υποβρυχίου Καταδρομέα ή Σχολής Αλεξιπτωτιστών, έμπειροι εθελοντές πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης, πτυχιούχοι Δασολογίας ή Δασοπονίας και άτομα με προϋπηρεσία δασεργάτη.

Παράλληλα θα μοριοδοτείται και η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδήγησης.

Από τους συνολικά 500 δασοκομάντο των Ε.Μ.Ο.Δ.Ε., οι 440 θέσεις θα αφορούν τεχνικό πυροσβεστικό προσωπικό και οι υπόλοιπες 60, επιστημονικό προσωπικό με ειδίκευση σε δοσολογία και δασοπονία. Όλοι τους θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα κινδύνου που καταβάλλεται στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ και του ΠΣ (ΕΜΑΚ, ΕΚΑΜ κλπ) ύψους 141,92 ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία η πρόσληψη Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων διενεργείται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, με τη θητεία συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εκπαίδευσης να διαρκεί 7 έτη. Μετά την ολοκλήρωση της και κατόπιν αξιολόγησης θα έχουν τη δυνατότητα να μονιμοποιηθούν καταλαμβάνοντας οργανική θέση.

Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων θα δημιουργηθούν ακολουθώντας μοντέλο ΗΠΑ. Εκεί ένα αντίστοιχο σώμα από εξειδικευμένα πεζοπόρα και αερομεταφερόμενα τμήματα, με χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, αναλαμβάνει την πρώτη απόκριση σε δασικές πυρκαγιές. Την τεχνογνωσία αυτού του σώματος θα μεταφέρει στους Έλληνες δασοκομάντο, κλιμάκιο Αξιωματικών του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος εκπαιδευμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συνολικά 500 πυροσβέστες που θα στελεχώσουν τις ΕΜΟΔΕ θα περάσουν μια ιδιαίτερα επίπονη εκπαίδευση στα πρότυπα σχολείων των ειδικών δυνάμεων που θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 μήνες, καθώς το σώμα δεν θα στελεχωθεί από εποχικό προσωπικό το οποίο συνήθως προετοιμάζεται σε μερικές εβδομάδες. Η εκπαίδευση εκτός από τη φυσική κατάσταση, στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, την χρήση χειρωνακτικού και μηχανικού εξοπλισμού για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και κατάσβεση, ενώ ειδικό «σχολείο» θα περάσουν οι υποψήφιοι για την ασφαλή μεταφορά πληρωμάτων με ελικόπτερα και την δυνατότητα προσγείωσης από μεγάλο ύψος.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κυψέλη: «Δεν το πιστεύω ότι μεγάλωσα ένα τέρας», λέει η γιαγιά του 7χρονου Ανδρέα
Πάτρα: Τι έψαχνε η μητέρα των τριών κοριτσιών στο Facebook
Chevron Right