Ελλάδα

Τι θα γίνει με τα self test στα σχολεία – Η ώρα της απόφασης

Τι αναφέρει ο παθολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας, για το άνοιγμα των σχολείων και τα self test.

Οι καλοκαιρινές διακοπές οδεύουν προς το τέλος και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία φαίνεται σιγά-σιγά στον ορίζοντα, τόσο ως προς το εκπαιδευτικό κομμάτι, όσο και ως προς το υγειονομικό. Τον τρόπο δηλαδή που θα ανοίξουν τα σχολεία της χώρας με ασφάλεια όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (23/8) στην ΕΡΤ, ο παθολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε πολλές χώρες έχει ήδη αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων χωρίς την απαίτηση test κορονοϊού, κάτι που είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα, τόνισε, είναι το αν θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στα σχολεία. Όπως έκανε γνωστό, στις περισσότερες χώρες η τάση είναι να μην απαιτηθεί η μάσκα για την είσοδο των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Σύσταση για εθελοντική καραντίνα 5-7 ημερών μετά τις διακοπές

«Μετά από το τουριστικό κύμα και τον συνωστισμό του Ιουλίου και Αυγούστου ιδίως, παρατηρείται μια κάμψη των κρουσμάτων», επισήμανε ο παθολόγος.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι τα άτομα που θα επιτρέψουν από τις διακοπές τους θα έχουν εκτονωθεί και θα βρίσκεται σε μια ύφεση η πανδημία. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε: «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στον παράγοντα επαφής με τα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία πρέπει να προφυλαχθούν για μια εβδομάδα», εφιστώντας την προσοχή στα νεότερης ηλικίας άτομα για τους συγγενείς τους. Έκανε λόγο για μια εθελοντική καραντίνα 5-7 ημερών, χαρακτηρίζοντάς την τουλάχιστον ικανοποιητική περίοδο.

Ο κ. Σπαντιδέας μίλησε ακόμη για την εξοικείωση που πλέον υπάρχει με την πανδημία στο περιβάλλον μας. «Πολλά άτομα που υπάρχουν μεταξύ μας είναι φορείς του ιού, ασυμπτωματικά, είτε άλλα γνωρίζουν μεν ότι νοσούν αλλά δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Θεωρείται σε πολλές χώρες ότι ο κορονοϊός έχει περάσει σε μια φάση “γριπώδους κατάστασης”, σαν μια κοινή γρίπη, ένα κρυολόγημα» είπε.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό η κάθε ηλικιακή ομάδα

Παράλληλα, ο κ. Σπαντιδέας σημείωσε ότι δεδομένου ότι τα άτομα κάτω των 60 ετών χωρίς κάποιο λ.χ. υποκείμενο νόσημα, πολύ σπάνια καταφεύγουν στα νοσοκομεία εφόσον νοσήσουν, η προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να προφυλαχθούν και να εστιαστούμε κυρίως στην προστασία των ατόμων άνω των 60 ετών, με προβλήματα υγείας. «Τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν είναι εμβολιασμένα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

«Όλες οι άλλες ηλικίες θα πρέπει να αφεθούν και να αντιμετωπίσουν τον ιό σαν ένα κοινό κρυολόγημα», τόνισε.

«Δύο μήνες μετά από τη νόσηση το άτομο έχει χάσει την ανοσία του»

Αναφορικά με τις επαναμολύνσεις, ο κ. Σπαντιδέας είπε ότι ούτε τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τις μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον, ενώ ούτε η νόσος καθαυτή εγκαταλείπει μακρά ανοσία που να μας προφυλάσσει από νέες επαναμολύνσεις. «Υπολογίζεται ότι δύο μήνες μετά από τη νόσηση το άτομο έχει χάσει την ανοσία του και βρίσκεται στον κίνδυνο επαναμόλυνσης κυρίως από τις παραλλαγής Όμικρον 4 ή 5. Βλέπουμε επανάκαμψη της νόσου ακόμα και μετά από 10 – 15 μέρες, μετά από λ.χ. τη λήξη της θεραπείας με τα αντιικά φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη long covid, υπογράμμισε ότι στο 20% των νοσούντων από κορονοϊό, αντί να εγκαταλείπονται από κάποια συμπτώματα, ταλαιπωρούνται μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά από τη νόσηση. Έκανε λόγο, συγκεκριμένα, για «μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία

Την ίδια ώρα, σε εξελίξη βρίσκεται η συζήτηση για το των ειδικών για το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία, με τους περισσότερους πάντως έλληνες επιστήμονες να μην θεωρούν απαραίτητη την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Το νέο εκπαιδευτικό πρωτόκολλο αναμένεται να καταρτιστεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο τέλος του μήνα, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και έπειτα από συζήτηση με την Επιτροπή των ειδικών και ανάλογα και με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Νομίζω στα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική ευελιξία, δηλαδή θα πρέπει το υπουργείο να θεσπίσει στα κατά τόπους σχολεία τα κατά τόπους μέτρα, οριζόντιας απομόνωσης, εφόσον το ιικό φορτίο το επιβάλλει», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ποιοι λένε «ναι» στο self test στα σχολεία

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα μαζικό testing στους μαθητές μόλις ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες», είπε πρόσφατα σε δηλώσεις της.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ προ ημερών: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

Το ίδιο είχε υποστηρίξει και λίγες μέρες πριν.

Έτσι, δεν είναι απίθανο, να κάνουν όλοι ένα self test πριν επιστρέψουν στο σχολείο, ωστόσο, ακόμα, δεν φαίνεται να κλίνει η απόφαση προς την κατεύθυνση της επιστροφής ενός self test την εβδομάδα.

Βέβαια, εξαιτίας της μετάλλαξης Κένταυρος, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η πανδημία θα κορυφωθεί για μια ακόμα φορά, μέσα στον Σεπτέμβριο, επομένως και όλα τα δεδομένα που έχουμε τώρα να αλλάξουν ριζικά.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο OPEN TV, εκτίμησε ότι εάν η επιδημιολογική εικόνα παραμείνει ικανοποιητική, το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει χωρίς μέτρα.

«Δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά μέτρα. Αν τα πράγματα παραμείνουν όπως είναι τώρα, θα αξιολογηθούν από την επιτροπή λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία οι δείκτες. Αν τα κρούσματα είναι έτσι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται τα παιδάκια να πάνε με μάσκα στο σχολείο».

«Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται» έχει πει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η Κρήτη ξεμένει από αυγά: Ποια άλλα προϊόντα βρίσκονται σε έλλειψη
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία
Chevron Right