Την εκτίμηση ότι η εθνική οδός εθνική οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα ανοίξει το Σάββατο 16/9 και ο δρόμος Θεσσαλονίκη – Αθήνα (σε ένα τμήμα του) θα ανοίξει την Κυριακή 17/9 έκανε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Εκτιμήσεις υπάρχουν. Βεβαίως, οι εκτιμήσεις αυτές μεταβάλλονται ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου γιατί δείξατε κάποιες εικόνες που αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως το πρόβλημα έχει περιοριστεί στα 450 μέτρα αυτή τη στιγμή. Σε ένα ύψος περίπου 35 εκατοστών. Ήταν 3 χιλιόμετρα το πρόβλημα.
Η προσδοκία και η εκτίμηση είναι ότι το Σάββατο το πρωί θα ανοίξει το οδικό δίκτυο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Και θα επιδιώξουμε να ανοίξει την Κυριακή το πρωί κάποια λωρίδα από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Αλλά αυτές είναι οι εκτιμήσεις που είχαμε πριν από μία ώρα», είπε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Για να σας λέω τα χρονοδιαγράμματα αυτά προφανώς θα συνοδεύονται από την ασφάλεια», πρόσθεσε.
Μεγάλο πρόβλημα με τα τρένα – Θα χρειαστούν μήνες για αποκατάσταση δρομολογίων
Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει με το σιδηροδρομικό δίκτυο ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Υπάρχει περίπτωση το κόστος να υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια. Εκτιμήσεις κάνουμε αυτή τη στιγμή αλλά φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στις υποδομές, στις επιδομές, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα συστήματα ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης ακόμα και αυτά τα οποία πολύ πρόσφατα βάλαμε.
Και αυτά (σ.σ τα συστήματα που μπήκαν μετά τα Τέμπη) έχουν πάθει τεράστια ζημιά. Και μάλιστα πρέπει να δούμε πως θα χειριστούμε τη συγκεκριμένη σύμβαση γιατί με βάση τη συγκεκριμένη σύμβαση θα είχαμε παραδώσει πλήρως μέχρι την άλλη εβδομάδα, το αργότερο στο τέλος Σεπτεμβρίου. Την ηλεκτροδότηση, την ηλεκτροκίνηση δηλαδή και σηματοδότηση σε όλο τον άξονα από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη.
Άρα εκεί, πιθανότατα, στη μορφή που είχαμε το Σιδηρόδρομο μέχρι πριν από 15 ημέρες να επανέλθουμε μετά από αρκετούς μήνες».