Ελλάδα

Γεωπονικά τμήματα: Δεν έδωσε λύση η κυβέρνηση – Θόλωσε κι άλλο το «τοπίο» των επαγγελματικών δικαιωμάτων

Παρωδία με τα Γεωπονικά τμήματα και την κυβερνητική τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων. Επίθεση από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στον υφ. Γεωργικής Ανάπτυξης.

Μια τροπολογία, που θέλει ξανά…τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει – υποτίθεται-λύση στο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων 14 Γεωπονικών τμημάτων. Και ενώ αρχικά φοιτητές και καθηγητές των τμημάτων πίστεψαν ότι επιτέλους θα δικαιωθούν, διαπίστωσαν ότι και πάλι υπάρχουν «θολά» σημεία αφού η διατύπωση είναι συγκεχυμένη και φαίνεται ότι πάλι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κάποιων Γεωπονικών σχολών, αφού  το συγκεκριμένο άρθρο δεν δίνει καθαρή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι καθώς  διατηρεί το διαχωρισμό σε κάποιες Γεωπονικές Σχολές και Τμήματα που αναφέρονται ονομαστικά και θέτει όλες τις άλλες σε ανώνυμο σύνολο.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι Σχολές αυτές μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με τα τέσσερα Τμήματά της, θα πρέπει να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους. Τελικά σήμερα οι φοιτητές μαζί και οι καθηγητές τους παραμένουν σε απόγνωση και ζητούν από βουλευτές να μεσολαβήσουν ώστε να συμπεριλαμβάνονται διακριτά και ονομαστικά όλα τα τμήματα στη τροπολογία, καθώς σήμερα 30 Μαρτίου θα συζητηθεί στη Βουλή.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή της Γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου Πάτρας προς τους βουλευτές που τονίζει «Παρακαλούμε θερμά για την υποστήριξή σας προκειμένου, να μεταβληθεί το Άρθρο 126 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει ονομαστικά και διακριτά τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα νυν και πρώην καθώς και τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα Γεωπονικών σχολών που δημιουργήθηκαν με τον νόμο 4610/2019 σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, στην παράγραφο α’ του εν λόγω άρθρου».

Οι παραιτήσεις των καθηγητών της Γεωπονικής σχολής Ιωαννίνων και η αιχμηρή απάντηση στον υφυπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης Γ. Στύλιο: 

Όλοι οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισαν να παραιτηθούν καταγγέλλοντας τα συναρμόδια υπουργεία ότι δεν δίνουν λύση στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Κάποιοι «αμφισβήτησαν τη συνέπεια λόγων και πράξεων μας», υπογράμμισε ο Κοσμήτορας της Σχολής Αναστάσιος Τσίνας και για να δώσει τη δική του απάντηση, παρέθεσε αναλυτικά τις παραιτήσεις των καθηγητών με τους αντίστοιχους αριθμούς πρωτοκόλλου.

«Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γ. Στύλιο, που με δημόσια δήλωσή του, μας υπέδειξε τον ορθό τρόπο υποβολής των παραιτήσεών μας. Βέβαια, θα προτιμούσαμε να είχε λύσει οριστικά το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας, ως Υφυπουργός στο αρμόδιο Υπουργείο. Όμως, ο καθένας όπως θέλει και ότι μπορεί» δήλωσε ο Κοσμήτορας και συμπλήρωσε «ιδού ο κατάλογος όσων υπέβαλαν μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 29/3 αίτηση παραίτησης στην κα. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»:

1. Αναστάσιος Τσίνας,               14038/28.3.23

2. Χρυσούλα Βόϊδαρου,            14039/28.3.23

3. Βασίλειος Στουρνάρας,         14040/28.3.23

4. Ιωάννης Τσιρογιάννης,         14041/28.3.23

5. Αθηνά Τζώρα,                         14077/28.3.23

6. Ιωάννης Σκούφος,                  14079/28.3.23

7. Χαράλαμπος Κουτσούκης,   14124/29.3.23

8. Ευαγγελία Γκούβα,                14126/29.3.23

9. Νικόλαος Κορρές,                  14128/29.3.23

10. Κων/νος Ζήσης,                    14125/29.3.23

11. Γεώργιος Μαγκλάρας,        14152/29.3.23

12. Κωνσταντίνα Φώτου,          14199/29.3.23

13. Παρασκευή Υφαντή,           14220/29.3.23

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών

Ομόφωνο ψήφισμα της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών (Συνέλευση Σχολής /27.03.2023). Την Δευτέρα 27/3/2023 πραγματοποιήθηκε Συνέλευση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Σχολής, στα πλαίσια της κατάθεσης τροπολογίας προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη 30/3/2023.

Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών απαρτίζεται σήμερα από τέσσερα Τμήματα (Αειφορικής Γεωργίας, Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονίας και Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών), τα οποία προέκυψαν από τη συγχώνευση που έλαβε χώρα με το Π.Δ. 52/2022 και περιλαμβάνουν και τους απόφοιτους των πρώην Τμημάτων 5ετούς φοίτησης (πρώην Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, πρώην Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι, και πρώην Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι). Όλα τα παραπάνω Τμήματα ιδρύθηκαν ως πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα της νεοσύστατης Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάϊο του 2019 (Νόμος 4610/2019 ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019).

Τα τέσσερα Τμήματα υλοποιούν σύγχρονα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών πενταετούς διάρκειας, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση των Προπτυχιακών Σπουδών αναμένεται να αποδώσει στους αποφοίτους τους πτυχίο ισοδύναμο με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s) που έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως όλα τα Διπλώματα Master’s πανευρωπαϊκά. Ωστόσο, οι απόφοιτοι της Σχολής δεν έχουν ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα, γεγονός που υποβαθμίζει κατάφωρα το πτυχίο τους.

Πρόσφατα κατατέθηκε ένα σχέδιο με τη μορφή τροπολογίας, και συγκεκριμένα το Άρθρο 126 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το οποίο επιχειρείται να διευθετηθεί το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωπόνων. Δυστυχώς όμως στη διατύπωση της τροπολογίας διατηρείται το καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας καθώς το συγκεκριμένο άρθρο δεν δίνει καθαρή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι αφού διατηρεί το διαχωρισμό σε κάποιες Γεωπονικές Σχολές και Τμήματα που αναφέρονται ονομαστικά και θέτει όλες τις άλλες σε ανώνυμο σύνολο.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι Σχολές αυτές μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με τα τέσσερα Τμήματά της, θα πρέπει να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους. Με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση που προτείνεται στο Άρθρο 126 καταλήγει σε μία αόριστη αναφορά για έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την οποία θα πρέπει να περιμένουν και να εύχονται χιλιάδες απόφοιτοι, ευρισκόμενοι σε ομηρία.

Επιπλέον, τέτοιας μορφής επαγγελματικές ανισότητες και κοινωνικοί αποκλεισμοί, θα επιδράσουν σίγουρα και στην προσέλκυση νέων εισακτέων στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, γεγονός που θα την καταδικάσει σε μαρασμό και αποσύνθεση. Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, η ολομέλεια της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών ζητά ομόφωνα να μεταβληθεί το Άρθρο 126 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει ονομαστικά και διακριτά τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα νυν και πρώην καθώς και τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα Γεωπονικών σχολών που δημιουργήθηκαν με τον νόμο 4610/2019 σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, στην παράγραφο α’ του εν λόγω άρθρου.

Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Η Σύγκλητος του ΠΔΜ ζητά με ομόφωνη απόφαση την άμεση ψήφιση του άρθρου 126 που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων, σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Το 2018-2019 ιδρύθηκαν και σήμερα λειτουργούν τα εξής Πανεπιστημιακά Τμήματα γεωπονικής κατεύθυνσης:

  1. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  2. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας,
  3. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας και Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής,
  4. Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας και Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας,
  5. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας,
  6. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  7. Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας.

Για τους πτυχιούχους των ως άνω πανεπιστημιακών Τμημάτων διαπιστώνεται θεσμικό έλλειμμα και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία σχετική πρόβλεψη κάτι που καθιστά αδύνατη την άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου. Αρκετοί φοιτητές ολοκλήρωσαν ή πρόκειται να  ολοκληρώσουν επιτυχώς προπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών γεωπονικής κατεύθυνσης και έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν πτυχίο γεωπόνου. Τα νέα τμήματα έχουν καταθέσει στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών πενταετούς πανεπιστημιακής κατεύθυνσης και ήδη πολλά έχουν περάσει επιτυχώς τη διαδικασία της πιστοποίησης.

Το τμήμα Γεωπονίας του ΠΔΜ πρόσφατα αξιολογήθηκε με άριστα από την Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, έχει δηλαδή πλήρη συμμόρφωση σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει  η ΕΘΑΑΕ. Στο τμήμα, το οποίο διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του φοιτούν  περίπου 520 φοιτητές και το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα απονείμει τα πρώτα πτυχία.

Είναι επιτακτική ανάγκη  να ρυθμιστούν άμεσα τα επαγγελματικά δικαιώματα . Το άρθρο 126 που κατατέθηκε προς ψήφιση είναι σε θετική κατεύθυνση, έχει ωστόσο σημαντικά προβλήματα τα οποία πρέπει να διορθωθούν πριν από την ψήφισή του. Η Σύγκλητος του ΠΔΜ ζητά την επαναδιατύπωση του Άρθρου 126 ‘ Άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου – Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ. 344/2000’ σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η τριμελής Γραμματεία όπως αυτή ορίστηκε από τους Προέδρους των νέων τμημάτων Γεωπονίας. Στο τροποποιημένο άρθρο συμπεριλαμβάνονται ονομαστικά τα νέα τμήματα και προβλέπεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για τη διαδικασία της πιστοποίησης. 

Ψήφισμα του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) υλοποιεί ένα σύγχρονο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) πενταετούς διάρκειας. Σήμερα, στο Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ φοιτούν 631 φοιτητές ενώ έχουν ήδη δοθεί πολλά πτυχία βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών οδηγεί στην απόκτηση «Πτυχίου Γεωπονίας», το οποίο ισοδυναμεί με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s) που έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως όλα τα Διπλώματα Master’s πανευρωπαϊκά. Επίσης, το ΠΠΣ του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ πιστοποιήθηκε (Νοέμβριος 2022) ως Integrated Master’s από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με τον καλύτερο δυνατό χαρακτηρισμό «Πλήρη συμμόρφωση» (Fully Compliant) σύμφωνα με το Σχέδιο Έκθεσης Πιστοποίησης που λάβαμε πρόσφατα από την ΕΘΑΑΕ.

Κι όμως, οι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, όπως και άλλων 13 Τμημάτων σε 7 ελληνικά Πανεπιστήμια, δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου! Με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής που αναφέρονται στο άρθρο 1 που παραπάνω Π.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 41 του ν. 4262/2014.

Το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ ιδρύθηκε τον Μάϊο του 2019 και δεν συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι του Τμήματος δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι απόφοιτοί μας στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων Γεωπόνου που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη Πολιτεία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μείζονα θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών και προφανώς, σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους αποφοίτους του Τμήματος.

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφο (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του ώστε να συμπεριληφθεί το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου, ενώ επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας.

Με βάση τα παραπάνω, το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ζητά ομόφωνα  την άμεση, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις, ένταξη του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ, ώστε οι απόφοιτοι του Τμήματος να αποκτούν τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα που προβλέπει το Π.Δ. 344/2000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η σιωπή δεν είναι χρυσός κ.Βουρλιώτη
Η συντήρηση των ιπτάμενων στρατιωτικών μέσων στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης
Chevron Right