Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 1/9: Η έξαρση μολύνσεων και οι μεταλλάξεις που προκαλούν συναγερμό

Τα κρούσματα σήμερα προκαλούν «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, καθώς πολλαπλασιάζονται την στιγμή που η διασπορά των μεταλλάξεων είναι εκτός ελέγχου.

Τα κρούσματα σήμερα τρομάζουν ακόμη μία φορά τις υγειονομικές αρχές, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει αυξημένος, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζεται η διασπορά των μεταλλάξεων.

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα σήμερα 1/9

Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα σήμερα, όλες οι περιοχές. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα βασικό αίτιο που οφείλεται για την έξαρση των κρουσμάτων, παρά το γεγονός πως έχουν ληφθεί μέτρα και υπάρχουν τα εμβόλια, είναι οι μεταλλάξεις.

Μέχρι στιγμής, το στέλεχος Δέλτα -που είναι το πιο μολυσματικό στέλεχος του κορονοϊού- έχει κυριαρχήσει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπως στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο εντοπισμός της συγκεκριμένης μετάλλαξης είναι δύσκολη, όπως και ο έλεγχος διασποράς της, ενώ προκαλεί συναγερμό, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί τι επιπτώσεις αφήνει σε όσους έχουν νοσήσει με αυτό το στέλεχος.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως όσοι νόσησαν με την μετάλλαξη Δέλτα, θα έχουν μερικά ήπια συμπτώματα για το επόμενο χρονικό διάστημα -μέρες ή εβδομάδες-, ενώ άλλοι τονίζουν πως μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί ανησυχούν και για μία νέα παραλλαγή του ιού και συγκεκριμένα την μετάλλαξη «Mu».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παραλλαγή Mu η αλλιώς B.1.621 χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», καθώς παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια αν και και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του και υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

Μάλιστα, το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu.

Αφότου ταυτοποιήθηκε στην κολομβιανή επικράτεια τον Ιανουάριο, η Mu εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. «Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Mu μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός, το τρέχον διάστημα είναι κατώτερος του 0,1%, ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς», εξηγεί ο ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Meteo: Ισχυροί άνεμοι, βροχές και πτώση θερμοκρασίας
Ιαπωνία: Η εξήγηση για τα μαύρα σωματίδια σε εμβόλιο της Moderna
Chevron Right