Ελλάδα

Δύσκολος γρίφος η απόφαση για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Κρίσιμη μέρα σήμερα για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων με τους ειδικούς να βάζουν ξανά στο μικροσκόπιο τα νέα δεδομένα – Τι τους προβληματίζει. 

Γυμνάσια και Λύκεια μπορεί να έχει αποφασιστεί ότι ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου ωστόσο η ανατροπή αυτής της απόφασης δεν είναι απίθανη καθώς σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει τα νεότερα δεδομένα τα οποία δείχνουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα σε περιοχές της Αττικής όπως είναι το κέντρο της Αθήνας, το Μενίδι, και Κηφισιά αλλά και άλλοι νομοί όπως η Αχαΐα.

Άρα το άνοιγμα των σχολείων εξελίσσεται σε γρίφο και τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι τα εξής: 

Θα μπει η Αττική στο «κόκκινο»; Αν ναι, θα κλείσουν μόνο τα Λύκεια ή και τα Γυμνάσια; Η Αττική θα συμπαρασύρει και άλλες περιοχές που δεν έχουν πρόβλημα ώστε να μην δημιουργηθεί εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων; 

«Υπάρχει απόφαση για τα Λύκεια στις κόκκινες περιοχές»

Μιλώντας στο Mega o Χαράλαμπος Γώγος είπε πώς πολλές περιοχές είναι στο «πορτοκαλί» και οδεύουν προς το «κόκκινο» γεγονός που σημαίνει την λήψη νέων επιπρόσθετων μέτρων.

Αναφορικά με τα σχολεία υπογράμμισε πώς δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία που ήδη λειτουργούν με δια ζώσης διδασκαλία ωστόσο για τα γυμνάσια και τα λύκεια ενδέχεται να υπάρξει ανατροπή.

«Υπάρχει ήδη απόφαση της επιτροπής η οποία λέει πώς στις «κόκκινες» περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα Λύκεια» είπε αν και τόνισε πώς αν «κοκκινήσει» η Αττική και δεν λειτουργήσουν τα Λύκεια της αυτό ενδέχεται να συμπαρασύρει όλα τα Λύκεια της χώρας. Αυτό συμβαίνει διότι η Αττική έχει τους μισούς μαθητές της χώρας και μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει ανισομετρία στην πρόοδο των μαθητών.

Επίσης ο κ. Γώγος επανέλαβε αυτό που ακούγεται όλο και περισσότερο τις επόμενες ώρες, δηλαδή τη λειτουργία μόνο του click away στα καταστήματα.

Υποστήριξε πως αυτό θα μειώσει την κινητικότητα και άρα πιθανότατα να φέρει αποτελέσματα.

Δερμιτζάκης: Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προέλευση των κρουσμάτων. «Μου φαίνεται περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης. Δε θεωρώ ότι οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα.

Επομένως οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δε θα φαίνονται. Για την αγορά δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων», ανέφερε. 

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ανακόψει την πορεία των κρουσμάτων ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. «Με αυτά τα δεδομένα, κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. Με το click away δε θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, γιατί θα υπάρχει συνωστισμός στις ουρές έξω από τα καταστήματα. Δεν αλλάζει την κινητικότητα», επισήμανε. 

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να περιορίσει την κινητικότητα. «Ενώ στο πρώτο lockdown οι ώρες που είχαμε στα SMS σήμαιναν κάτι και ο κόσμος νόμιζε ότι αυτό το διαχειρίζεται η κυβέρνηση και ελέγχει, τώρα διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούν να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και να βγαίνουν έξω, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιορισμός κανένας. Αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει ποιος βγαίνει, είναι εντελώς άχρηστη η χρήση του SMS. Εγώ προτείνω να περιοριστούν οι μετακινήσεις, με ποιο τρόπο θα το κάνει η κυβέρνηση δεν ξέρω», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Γκίκας: Η Αττική μπαίνει σήμερα στο «κόκκινο»

Με τη χαρακτηριστική φράση «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, δήλωσε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV πως «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» σήμερα. Έτσι, ο καθηγητής επισφραγίζει αυτό που τις τελευταίες ώρες διαμηνύουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί, ότι δηλαδή η Αττική αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πώς οι όποιες αποφάσεις δεν είναι ακόμη οριστικές. Σε άλλο σενάριο δεν αποκλείεται η Αττική τελικά να μην μπει στο κόκκινο ακόμα αλλά να δοθεί ακόμη λίγος χρόνος ώστε να μην δημιουργηθούν αναταράξεις την κοινωνική και οικονομική ζωή της πρωτεύουσας το οποίο θα σταθμίσει η κυβέρνηση.

Σαρηγιάννης: Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα φτάσουμε τα 2000 κρούσματα

Για το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων που τίθεται και πάλι στο «τραπέζι» της Επιτροπής και της κυβέρνησης μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ.Σαρηγιάννης.

Βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ‘τσιμπημένη’ από αυτό που περιμέναμε», όπως είπε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

Δημόπουλος: Προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων

«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

«Το θέμα είναι τα εμβόλια, είμαστε στις 20.000, πρέπει να φτάσουμε στις 40.000 ημερησίως, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο ίδιος και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την απόκτηση εμβολίων.

Τέλος, εξήγησε πως εγκρίθηκε η χρήση της πατέντας του εμβολίου και από άλλες εταιρείες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως θα γίνει και στην περίπτωση της γαλλικής Sanofi, που θα συμβάλει στην παραγωγή του εμβολίου της Pfizer. «Πρόκειται για έκτακτη συνθήκη» είπε ο Α.Δημόπουλος καταλήγοντας ότι, «πρέπει να υπάρξουν εμβόλια σε όλο τον κόσμο» ώστε να νικηθεί η πανδημία.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων να μετατεθεί κατά μια εβδομάδα αλλά να μην αλλάξει το σύστημα στην αγορά, δηλαδή να μην πάμε ακόμη σε click away.

Δεδομένο είναι πώς μέσα στη μέρα το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Συλλαλητήρια σήμερα με απαγόρευση συναθροίσεων σε ισχύ - Κινητοποιήσεις σε Παιδεία και Υγεία
Χάρης Σώζος: Είναι η πρώτη φορά που κάνω έναν ζόρικο τύπο και το απολαμβάνω
Chevron Right