Ελλάδα

Μάχη με τις φλόγες για όγδοη μέρα: Αναζωπυρώσεις στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν 19 χωριά στην Αρκαδία

Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια και στη Γορτυνία, αλλά και στη Μάνη. Πού βρίσκεται τώρα η φωτιά στην Εύβοια και στη Γορτυνία.

Σε πέντε μέτωπα εξελίσσεται το βράδυ της Τρίτης η μάχη με τη φωτιά στην Εύβοια .

Ειδικότερα, Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά είναι τα σημεία που  προκαλούν ανησυχία και έχουν εστιάσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Παράλληλα, τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.

Δύσκολο απόγευμα στην Αρκαδία

Εφιαλτική ήταν η κατάσταση στην Αρκαδία. Το μεσημέρι της Τρίτης δόθηκε εντολή εκκένωσης 19 οικισμών, καθώς τα πύρινα μέτωπα απειλούσαν τα χωριά.

Συγκεκριμένα, μήνυμα του 112 στάλθηκε αρχικά για τις περιοχές Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αεροράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι.

Σύμφωνα με το μήνυμα, οι πολίτες θα πρέπει να εκκενώσουν τώρα τις περιοχές, προς Τρόπαια, Τρίπολη.

Με δεύτερο μήνυμά του, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης ανέφερε πως εκκενώνονται ακόμα 7 χωριά:

«Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι εκκενώστε τώρα προς Τρόπαια, Τρίπολη».

Νωρίτερα στο μέτωπο της Εύβοιας

Η ζωή στην Εύβοια δεν θα είναι ποτέ η ίδια, καθώς παρά τις όποιες ανακοινώσεις για ενισχύσεις και οικονομικά κίνητρα τίποτα δεν θα θυμίζει την Εύβοια που όλοι ξέραμε.

Η φωτιά το μεσημέρι της Τρίτης πήρε νέα τροπή. Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να δώσουν μάχη με τις φλόγες στον άξονα από Καματριάδες προς Καμάρια, αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό.

Χτύπησαν οι καμπάνες και οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα εκκένωσης. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Όλο το βάρος των μέσων πυρόσβεσης ρίχτηκε στη μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Η κατάσταση στη Γορτυνία το μεσημέρι της Τρίτης

Εντολή εκκένωσης έλαβαν κι από την αστυνομία, αλλά και από το 112 οι κάτοικοι του οικισμού Λιβαδάκι στη Γορτυνία μετά από έντονη αναζωπύρωση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Για τις αναζωπυρώσεις στις περιοχές της Γορτυνίας μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Μάλιστα, όπως τόνισε, «η σημαντικότερη αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στην περιοχή Λιβαδάκι, όπου υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση και άμεσα πρόκειται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα».

Όσον αφορά στο αν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «ο οικισμός Λιβαδάκι έχει ήδη εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους».

Επίσης, αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Τουμπίτσι, Δάφνη και Καπελίτσα, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σχετικά με το δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη σήμερα».

«Στην ορεινή περιοχή της Δεσφίνας εξακολουθεί να καίει μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Ανατολικής Μάνης, παρά το γεγονός ότι σήμερα επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα», είχε δηλώσει το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Επιπλέον, είχε σημειωθεί αναζωπύρωση κοντά στη μονή Τσίγκου, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης, «τόσο στη Δεσφίνα όσο και κοντά στη μονή Τσίγκου βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές».

Δείτε όλες τις εξελίξεις:

22:25 Φωτιά στην Εύβοια: Στη θάλασσα οι φλόγες – Εικόνες Αποκάλυψης στο Αγριοβότανο (Βίντεο)

20:30 Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Οι «κόκκινες» περιοχές

Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά, αποτελούν τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Εύβοια προκαλούν ανησυχία λόγω της φωτιάς.

Η σκληρή μάχη συνεχίζεται, καθώς οι αναζωπυρώσεις μετετρέπονται σε μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.

Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.

19:40  Παραμένει πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Γορτυνία – Ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες

«Εξακολουθεί να παραμένει πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ενώ κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν άμεσα αντιπυρικές ζώνες, ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

Παράλληλα, αναμένεται νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, μέχρι το τελευταίο το φως της ημέρας.

17:30 Αρκαδία: Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας οι υγειονομικές δομές

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

Εύβοια – Δύο τραυματίες

Στο μεταξύ, στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας προσήλθε Κύπριος πυροσβέστης 38 ετών, με μικρό ρωγμώδες επίμηκες κάταγμα στη διάφυση της κνήμης, χωρίς λύση του φλοιού (κάταγμα εκ πλήξεως). Έγινε ακινητοποίηση, δεν χρήζει διακομιδής.

Επίσης, 16χρονος από το Ασμήνιο, με κάταγμα εγγύς φάλαγγας αριστερού δείκτη χειρός. Αντιμετωπίστηκε και αποχώρησε.

17:06 Αρκαδία: 19 εκκενώσεις οικισμών στη Γορτυνία – Χτύπησε ξανά το 112

Συνολικά 19 οικισμοί εκκενώθηκαν στην περιοχή της Γορτυνίας με την κατάσταση να είναι δραματική.

Για ακόμα μια φορά, στάλθηκαν μηνύματα από το 112, λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα της Τρίτης (10/8),

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις περιοχές Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αεροράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι.

Σύμφωνα με το μήνυμα, οι πολίτες θα πρέπει να εκκενώσουν τώρα τις περιοχές, προς Τρόπαια, Τρίπολη.

Μάλιστα, με δεύτερο μήνυμά του, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης ανέφερε:

«Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι εκκενώστε τώρα προς Τρόπαια, Τρίπολη».

16: 34 Ηλεία: Εκκενώθηκε ο οικισμός Λάλα λόγω αναζωπύρωσης

Εντολή για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Λάλα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω της αναζωπύρωσης της φωτιάς που έχει σημειωθεί στην περιοχή.

Το μήνυμα που έλαβαν οι πολίτες είχε την οδηγία να κατευθυνθούν προς την Εθνική Οδό 111.

«Αν βρίσκεστε στον οικισμό Λάλα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Εθνική Οδό 111. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», έγραφε χαρακτηριστικά.

16: 05 Εύβοια: Οι φλόγες έφτασαν ξανά στο Πευκί

Νέα τροπή πήρε η φωτιά στη βόρεια Εύβοια το μεσημέρι της Τρίτης, με τις φλόγες να φτάνουν και πάλι το Πευκί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τεράστια μάχη με τα πύρινα μέτωπα, καθώς αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο και η φωτιά έφτασε και στο Πευκί.

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλεται τις τελευταίες ώρες στο Ασμήνι, για το οποίο δόθηκε νωρίτερα εντολή εκκένωσης, καθώς δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο.

13:58 Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για τη Ρόδο Στην κατηγορία 4, δηλαδή πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, συμπεριέλαβε την Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς γι’ αύριο, Τετάρτη, 11 Αυγούστου.

13:29 Αναζωπυρώσεις στην Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Νέες αναζωπυρώσεις σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ηλεία. Ειδικότερα, αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στις περιοχές Δούκα, Λάσδικα και Λάλα και στα σημεία βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς, πριν επεκταθούν.

13:06 Σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση για τις πυρκαγιές

Η προκαταρκτική εξέταση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αφορά όλα τα στάδια, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα τόσο στην παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, όσο και στην αντίστοιχη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα, η οποία σημειωτέον αφορά το σύνολο των πυρκαγιών στην ελληνική επικράτεια.

Υπό αυτό το πρίσμα οι εισαγγελικές αρχές που έχουν την εποπτεία της μεγάλης έρευνας έχουν αρχίσει ήδη να συλλέγουν στοιχεία, σχετικά τόσο με τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών, όσο και με τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτές.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, οι εισαγγελικοί λειτουργοί εξετάζουν όχι μόνο πράξεις που τελέστηκαν εκ δόλου, όπως π.χ. εμπρησμός δάσους και η καταστραφή του περιβάλλοντος, αλλά και τυχόν πράξεις ή παραλείψεις προσώπων που όφειλαν είτε να αποτρέψουν, είτε να καταστείλουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές.

12:25 Τσίπρας: Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ξεχαρβαλωμένο – Πρόταση 7 σημείων για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

Για ξεχαρβαλωμένο επιτελικό κράτος έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε πρόταση 7 σημείων για πρόληψη κι αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως απογοητευτικό το χθεσινό του διάγγελμα, όμως παράλληλα τόνισε πως δεν θ’ ακολουθήσει τον δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στη δική του κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές.

«Στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σαν να μην διδάχτηκε τίποτα από την τραγωδία. Δεν θα ζητήσω παραιτήσεις, ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο Πρωθυπουργός. Η επόμενη μέρα της επούλωσης των πληγών, της ανασυγκρότησης, και της θωράκισης της χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλάβει το λεγόμενο επιτελικό κράτος», τόνισε μεταξύ άλλων.

11:10 Ενισχύθηκαν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα που επιχειρούν σε Ηλεία, Γορτυνία και Ανατολική Μάνη

Ενισχύθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην Ηλεία, τη Γορτυνία και την Ανατολική Μάνη.

Ειδικότερα, σε περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και της Γορτυνίας πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία ελικόπτερα και εννέα πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροσκαφών, ενός από την Κροατία και ενός από την Ισπανία.

Επίσης, στην πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο.

11:02 Στις 17:00 η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων

Οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σταικούρας και Κώστας Σκρέκας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, θα ανακοινώσουν, στις 17:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

10: 50 Άρχισε η καταγραφή ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου – Ανάγκη για ζωοτροφές

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου άρχισαν την καταγραφή των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Προτεραιότητα δίνεται στην κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές και στην κίνηση των διαδικασιών για αποζημιώσεις ως προς τα παραγωγικά τους ζώα, που έπεσαν θύματα της φωτιάς Μάλιστα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «τα σχετικά στοιχεία ήδη προωθήθηκαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, όπως και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, το οποία κοινοποιήθηκαν και προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη». Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, «η κατ’ εξοχήν πληγείσα περιοχή φαίνεται -με βάση τα πρώτα στοιχεία- να είναι η περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, όπου από τις πυρκαγιές υπήρξαν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ενώ δεν υπήρξε καταστροφή ζωικού κεφαλαίου στις Περιφερειακές Ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας». Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας, σε σύνολο 5.500 αμνοεριφίων και 600 βοοειδών στην πληγείσα περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης κάηκαν -κατά δήλωση των κτηνοτρόφων και προέδρων κοινοτήτων -120 αμνοερίφια και επτά βοοειδή». Παράλληλα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «υπάρχουν ανάγκες για ζωοτροφές στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας».

10:19 Την αποπομπή Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά ζητά η Γεννηματά

Για κυβερνητική αποτυχία κάνει λόγο, με δήλωσή της, η Φώφη Γεννηματά αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητά την αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά ως πολιτικοί προϊστάμενοι «διαφορετικά η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική για λόγους επικοινωνίας».

Αναλυτικά η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

«Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής, αποδεικνύει την τραγική αποτυχία της Κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η κλιματική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που δεν λήφθηκαν. Δεν προσφέρεται για πρόχειρες δικαιολογίες, όταν μάλιστα και οι εκθέσεις ειδικών, δεν ληφθήκαν υπ’ όψιν. Καμμιά μέριμνα για πρόληψη στην προστασία των δασών, κανένα αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανεπαρκείς ενισχύσεις στα μέσα, στο προσωπικό , στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Την ώρα που χρήματα διατέθηκαν για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για απόδοση ευθυνών. Δεν πείθει. Κανείς δεν ξεχνά τον ίδιο και τους Υπουργούς του να αλληλοσυγχαίρονται την ώρα που χάνονταν περιουσίες, καλλιέργειες και δάση. Την ώρα που δήμαρχοι και πολίτες έκαναν απελπισμένες εκκλήσεις για αύξηση των μέσων πυρόσβεσης. Την ώρα που απελπισμένοι πολίτες αγωνίζονταν να σώσουν ότι μπορούσαν, με τον ηρωικό αγώνα λίγων πυροσβεστών και εθελοντών. Η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν- σε μεγάλο βαθμό- ούτε τον νόμο της ΝΔ για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του Υπουργού προστασίας του πολίτη και του Υφυπουργού πολιτικής προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης διαφορετικά η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική για λόγους επικοινωνίας.

Οι αναγκαίες εκκενώσεις περιοχών της τελευταίας στιγμής, δεν καλύπτουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Ασφαλώς πρώτο ζήτημα οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί, αφορά και τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών. Έχουμε ήδη ζητήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και ανασυγκρότησης των περιοχών. Με μέτρα προστασίας των δασών ,σχέδιο πρόληψης και γενναία μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για να ξαναφτιαχθούν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Για να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα.

Αν ο κ Μητσοτάκης επιζητεί ειλικρινά διακομματική συναίνεση, επιβάλλεται να φέρει το ταχύτερο το κυβερνητικό σχέδιο για συζήτηση στη Βουλή. Μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις του ψευδοδικομματισμού που μόνο σκοπό έχουν την αποσιώπηση των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ και του Γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια να δεχθεί διακομματικό έλεγχο στην εφαρμογή των μέτρων, μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Γιατί υπάρχει η κακή εμπειρία από τη διαχείριση του Ταμείου για τις πυρκαγιές του 2007από τη ΝΔ και είναι δεδομένες οι σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελιών για τους πληγέντες σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Στις πυρκαγιές δοκιμάστηκε η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Η τεχνητή επικοινωνιακή εικόνα κάηκε. Τώρα στη σκληρή πραγματικότητα είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ουσία. Εμείς επιμένουμε στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής που προσφέρει στους πολίτες. Νοιαζόμαστε να δοθούν συναινετικά λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη συνέχεια της ζωής τους. Θεωρούμε δραματικά επικίνδυνο τον διχασμό και την κομματική πόλωση, την ώρα που οι πολίτες αισθάνονται οργή , απογοήτευση και απόγνωση».

09:51 Ο Μητσοτάκης απαντάει μετά τον Τσίπρα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει την Πέμπτη, στις 12:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το ζήτημα των πυρκαγιών και των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και ο Αλέξης Τσίπρας για το ίδιο ακριβώς θέμα.

09:31 Αναζωπυρώσεις σε Αρκαδία και Μεσσηνία

Σημαντικές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλη την νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, όπου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Ίσαρης και Χρούσα.

Παράλληλα, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στη γειτονική περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά και στη συνέχεια πέρασε στη Μεγαλόπολη.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και στις δύο περιοχές αποτελούνται από 66 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν συνεχώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

08:47 Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και στην Ανατολική Μάνη

Σε δύο σημεία του Δήμου της Ανατολικής Μάνης, συγκεκριμένα στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και στην περιοχή κοντά στη Μονή Τσίγκου, ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, επιχειρούν συνεχώς ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, οι δυνάμεις που επιχειρούν αποτελούνται από 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

08:40 Τα εναέρια μέσα μπήκαν με το «καλημέρα» στη μάχη με τις φλόγες σε Ηλεία και Γορτυνία

Σε θέση μάχης για τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται σε σημεία απ’ όπου έχει περάσει η φωτιά, κυρίως σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία.

Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότερες από τις αναζωπυρώσεις γίνονται κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.

Επίσης, ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν στη γειτονική ορεινή περιοχή της Γορτυνίας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Πάντως, με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού στην Ηλεία και τη Γορτυνία δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από 313 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

08:31 Τιτάνια μάχη με τις φλόγες για να μην φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Εύβοια οι τεράστιες φλόγες απειλούσαν τα Καμάρια και την Καστανιώτισσα, ενώ την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στις Καματριάδες και τα Καμάρια.

Τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο στις Καματριάδες έφτασε στην αντιπυρική ζώνη που έφτιαξαν το απόγευμα οι κάτοικοι με τα μηχανήματα, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το χωριό, οι οποίοι μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Τη νύχτα τα μέτωπα συνέχιζαν να μαίνονται σε Γαλατσώνα, Γερακιού, Αγριοβότανο, Ελληνικά, κοντά στο Αρτεμίσιο, το Ασμήνιο και το Πευκί.

Αυτήν την ώρα, όλες οι δυνάμεις προσπαθούν ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς την Ιστιαία και έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιατί η δικαιοσύνη δεν ερευνά και τις ευθύνες της κυβέρνησης; -Η σωστή παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης 10 Αυγούστου
Chevron Right