Στον χαρακτηρισμό της Αττικής ως «κόκκινης» περιοχής προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης υποεπιτροπή ειδικών η οποία συνεδρίαζε από τις επτά το απόγευμα, παρόντος του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, με αντικείμενο την αξιολόγηση των πρόσφατων, ανησυχητικών επιδημιολογικών δεδομένων για το λεκανοπέδιο.
Οι επιστήμονες αναμένεται να μεταφέρουν την εκτίμησή τους στην αυριανή ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων η οποία, με τη σειρά της, θα εισηγηθεί τις προτάσεις της στην κυβέρνηση, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, οι επιδημιολόγοι εξέτασαν μία σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες, εφόσον υιοθετηθούν, συνεπάγονται την αναστολή ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων αλλά και το «πάγωμα» της τρέχουσας λειτουργίας του εμπορίου, καθώς σήμερα είναι εφικτή η πρόσβαση στα φυσικά καταστήματα.
Υπενθυμίζεται πως στη κοντινή Βοιωτία, εν παραδείγματι, το λιανεμπόριο λειτουργεί μέσω click away, καθώς ο νομός έχει ήδη κηρυχτεί σε «κόκκινο» συναγερμό.
Από την άλλη, η λειτουργία των δημοτικών σχολείων δεν αναμένεται αλλάξει και θα παραμείνουν ανοιχτά.
Υπό συζήτηση τέθηκε και το αν η κυκλοφορία – πλην εξαιρέσεων – θα σταματάει στις εννιά – όπως ισχύει αυτή τη στιγμή – ή στις έξι, με τους ειδικούς να κλίνουν προς το πρώτο σενάριο.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής, το πιθανότερο στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.
Από όλα τα παραπάνω, όμως, αναμένεται να εξαιρεθούν τα νησιά του Σαρωνικού (Αίγινα, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο, Αγκίστρι κ.α.) όπου το ιικό φορτίο είναι χαμηλό, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους λοιμωξιολόγους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, η οποία υπάγεται στην Αττική, καταγράφει ελάχιστα κρούσματα (συχνά μόλις ένα ανά ημέρα), ενώ πολλά 24ωρα δεν αναφέρεται καμία νέα μόλυνση σε αυτή.